Ja robiłam z ciepłą i były ok więc to chyba nie to.... może miałaś pojemnik na ogórki jakiś nie teges albo niedokładnie umyte ogóry? a może był jeden ogórek jakiś nie teges to inne sie popsują od niego...
Ja robię ogórki w baniaku 5 l po wodzie mineralnej, zalewam solanką jak u Ciebie i wychodzą super. Ciężka sprawa...
Moje zdanie jest takie, że nijakiej Twojej winy w tym nie ma. Zrobiłaś wszystko zgodnie ze sztuką kwaszenio-ogórkową () To ogórasy były jakieś nie teges. Tak jak to któraś dziewusia wcześniej zauważyła - temperatura wody nie powoduje katastrofy, nadmiar czosnku także. Wyparzanie naczynia też nie jest istotne, bo nie wyparzam i wychodzą, a od czasu do czasu też kapcanieją. Spróbuj po prostu z innymi i nie podupadaj na duchu.
Niesia na 100% ogórki były do kitu, ja robię ogórki zawsze zalewając gorącą wodą (solanką) i daję czubatą łyżkę soli kamiennej oczywiście, na 1 l wody pozdrawiam dankarz
W niedzielę zrobiła ogórki małosolne, wg jednego z przepisów i wyszły mi takie miękki i sięrozpadają:(
co zrobiła nie tak ??? -
zaznaczam, żę to moje pierwsze ogórki
Pewnie były nawożone sztucznymi nawozami albo czymś spryskane i teraz nie zachodzi proces kiszenia...
A teściowa zrobiła z ogórków kupionych tam gdzie ja i wyszły chrupiące :(
może dałam za dużo czosnku ???
Nie sądzę ,może za mało soli?Jaki to był przepis?
A jak robilas??? bo ja zalewam goraca przegotowana i posolona woda i raczej sa ok. A czosnek na pewno nic by nie zepsul.
na 1 litr wody 1 łyżka soli, a zalałam ciepłą solanką a nie gorącą
http://wielkiezarcie.com/przepis1164.html robiłąm wg tego przepisu
pomyliło jmi się z tym wyżej przepisem ;)
ale dałam po prostu jedną łyżkę soli na 1 litr wody, a może to przez tąsolankę(może powinna byćgorąca ) ??
Ja robiłam z ciepłą i były ok więc to chyba nie to.... może miałaś pojemnik na ogórki jakiś nie teges albo niedokładnie umyte ogóry? a może był jeden ogórek jakiś nie teges to inne sie popsują od niego...
Ja robię ogórki w baniaku 5 l po wodzie mineralnej, zalewam solanką jak u Ciebie i wychodzą super. Ciężka sprawa...
Ro smutne
ale bardzo dziękuję za odpowiedzi
Może źle pojemnik wypłukałam, bom nowy w niedzielę zakupiła ;) albo też jaka cholera jedna się trafiła ;)
Niesia na 100% ogórki były do kitu, ja robię ogórki zawsze zalewając gorącą wodą (solanką) i daję czubatą łyżkę soli kamiennej oczywiście, na 1 l wody pozdrawiam dankarz