Jesli macie jakis pomysł na wykorzystanie sosu rybnego to baaardzo prosze!! Został po wizycie mojej siostry która zapomniała mi zostawic przepisy jak go wykorzystac i teraz sobie stoi i czeka!!!! bardzo prosze o jakies pomysły.
Czy masz na myśli sos rybny nuoc mam, tajski? Czy sos chiński do ryb? Bo to dwie rożne rzeczy. Ale jak masz ten pierwszy to polecam moją "pangę Aki" oraz "sałatkę tęczową". Pozdrawiam!
Wołowina 200gr Grzyby mun 1 Marchewka ½ małej kapusty pekińskiej Czosnek 2 ząbki Imbir 2 łyżeczki Cebula dymka ze szczypiorem 3 małe Pasta chili (lub ostra papryka) Sos sojowo grzybowy Sos rybny 1 łyżeczka miodu Sezam prażony Mąka ziemniaczana Olej słonecznikowy Olej sezamowy 1 szklanka rosołu
Przygotowanie: Wołowinę kroimy w drobne paski. Wkładamy do miski dodajemy sos sojowy i rybny(4 krople), 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1 wyciśnięty ząbek czosnku - mieszamy i odstawamy na 30 minut. Kroimy dymkę – cebulki i szczypiorek oraz marchewkę i kapustę pekińską w paski. Grzyby mun zalewamy gorąca wodą i zagotowujemy. Odcedzamy i drobno kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni teflonowej/wooku. wołowinę delikatnie posypujemy mąką ziemniaczaną i wrzucamy na patelnię. Gdy mięso się zarumieni wyjmujemy je do miseczki a na patelnie wrzucamy cebule czosnek, marchewkę, kapustę pekińską i tarty imbir. Smażymy 3-5 minut i dodajemy mięso oraz odrobinę rosołu. Doprawiamy sosem sojowym, chilli, pieprzem.
Tajskie curry z ryby
Składniki: 40 dag filetów z ryby pokrojonych w grubą kostkę ¼ szklanki pociętej bazylii 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru 1 pokrojona drobno papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka rozgniecionego zielonego pieprzu 2 łyżki pasty curry 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju sos rybny – alternatywnie
Sposób przyrządzenia: W woku rozgrzać olej, dodać pastę curry, wymieszać. Dodać kawałki ryby i smażyć delikatnie mieszając, podlać łyżką wody, dodać cukier i ewentualnie sos rybny. Po kilku minutach dodać pozostałe składniki, wymieszać i po 2, 3 minutach duszenia podawać.
Wieprzowina po tajsku
Plastry wieprzowiny (łopatka lub karkówka) trzeba najpierw zamarynować. Do zalewy wrzucamy wyciśnięty czosnek i imbir, jajko, sól, biały pieprz i sos rybny (już do kupienia w polskich sklepach). Mieszamy, zanurzamy w tym kawałki mięsa i smażymy w głębokim oleju. Następnie przekładamy je na patelnię i dodajemy: imbir tajski (z jego kupieniem może być problem), trawę cytrynową, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, kawałki pieczarek, pokrojone warzywa (dobrane zgodnie z naszymi upodobnieniami) - brokuły, marchewka, seler, kalafior, itd. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy nieco sosu rybnego i odrobinę bardzo ostrej pasty tajskiej (zielonej, czerwonej lub żółtej). Wszystko razem mieszamy i smażymy ok. 15min.
Rosół wołowy po wietnamsku
Składniki: - 1 kg kości wołowych na rosół - 350 g pieczeni wołowej - 15 dag surowej wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa) lub pieczonej piersi kurczaka - kawałek (4-5 cm) korzenia imbiru obranego i cieniutko pokrojonego - po 6 ziaren czarnego pieprzu i kolendry - kawałek kory cynamonu - 3-4 goździki - 2 łyżki gotowego sosu rybnego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub supermarketach) - 40 dag makaronu ryżowego (dość grubego) - 1 średnia cebula pokrojona w piórka - 3 posiekane szalotki - sos sojowy - sól - strąk posiekanej papryczki chili - pojemniczek kiełków soi lub fasoli - po kilka listków bazylii i kolendry - cząstki limonki - słodki sos chili i sos sojowy
Sposób przyrządzania:
Do garnka wrzuć kości, pieczoną wołowinę i imbir, wsyp łyżeczkę soli i wlej 2,5 litra zimnej wody. Powoli zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj (bez pokrywki) przez 3-4 godziny na malutkim ogniu (co jakiś czas zbieraj szumowiny). Dodaj kolendrę, przyprawy korzenne i sos rybny, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Przypraw sosem sojowym i solą. Następnie wyjmij mięso, a gdy przestygnie, pokrój je w poprzek włókien na cienkie plasterki, a potem na paski. Wywar odcedź do drugiego garnka. Tuż przed podaniem ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź i rozłóż do miseczek na zupę. Do każdej porcji włóż po kilka paseczków ugotowanej i surowej wołowiny (lub zamiast niej pieczonego kurczaka). Bulion zagotuj, wlej do miseczek z makaronem, posyp cebulą i szalotką. Na osobnym talerzu podaj dodatki do posypania oraz sos chili i sojowy, tak aby każdy sam mógł doprawić swoją porcję, jak lubi.
Jesli macie jakis pomysł na wykorzystanie sosu rybnego to baaardzo prosze!! Został po wizycie mojej siostry która zapomniała mi zostawic przepisy jak go wykorzystac i teraz sobie stoi i czeka!!!! bardzo prosze o jakies pomysły.
Czy masz na myśli sos rybny nuoc mam, tajski? Czy sos chiński do ryb? Bo to dwie rożne rzeczy. Ale jak masz ten pierwszy to polecam moją "pangę Aki" oraz "sałatkę tęczową". Pozdrawiam!
Dokładne nazwy przepisów to "ryba Aki" i "chińska sałatka tęczowa", bo tak jakoś z głowy wpisałam...
Składniki;
Wołowina 200gr
Grzyby mun
1 Marchewka
½ małej kapusty pekińskiej
Czosnek 2 ząbki
Imbir 2 łyżeczki
Cebula dymka ze szczypiorem 3 małe
Pasta chili (lub ostra papryka)
Sos sojowo grzybowy
Sos rybny
1 łyżeczka miodu
Sezam prażony
Mąka ziemniaczana
Olej słonecznikowy
Olej sezamowy
1 szklanka rosołu
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w drobne paski. Wkładamy do miski dodajemy sos sojowy i rybny(4 krople), 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1 wyciśnięty ząbek czosnku - mieszamy i odstawamy na 30 minut. Kroimy dymkę – cebulki i szczypiorek oraz marchewkę i kapustę pekińską w paski. Grzyby mun zalewamy gorąca wodą i zagotowujemy. Odcedzamy i drobno kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni teflonowej/wooku. wołowinę delikatnie posypujemy mąką ziemniaczaną i wrzucamy na patelnię. Gdy mięso się zarumieni wyjmujemy je do miseczki a na patelnie wrzucamy cebule czosnek, marchewkę, kapustę pekińską i tarty imbir. Smażymy 3-5 minut i dodajemy mięso oraz odrobinę rosołu. Doprawiamy sosem sojowym, chilli, pieprzem.
40 dag filetów z ryby pokrojonych w grubą kostkę
¼ szklanki pociętej bazylii
1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
1 pokrojona drobno papryczka chili
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka rozgniecionego zielonego pieprzu
2 łyżki pasty curry
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
sos rybny – alternatywnie
Sposób przyrządzenia:
W woku rozgrzać olej, dodać pastę curry, wymieszać. Dodać kawałki ryby i smażyć delikatnie mieszając, podlać łyżką wody, dodać cukier i ewentualnie sos rybny. Po kilku minutach dodać pozostałe składniki, wymieszać i po 2, 3 minutach duszenia podawać.
Wieprzowina po tajsku
Plastry wieprzowiny (łopatka lub karkówka) trzeba najpierw zamarynować. Do zalewy wrzucamy wyciśnięty czosnek i imbir, jajko, sól, biały pieprz i sos rybny (już do kupienia w polskich sklepach). Mieszamy, zanurzamy w tym kawałki mięsa i smażymy w głębokim oleju. Następnie przekładamy je na patelnię i dodajemy: imbir tajski (z jego kupieniem może być problem), trawę cytrynową, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, kawałki pieczarek, pokrojone warzywa (dobrane zgodnie z naszymi upodobnieniami) - brokuły, marchewka, seler, kalafior, itd. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy nieco sosu rybnego i odrobinę bardzo ostrej pasty tajskiej (zielonej, czerwonej lub żółtej). Wszystko razem mieszamy i smażymy ok. 15min.
- 1 kg kości wołowych na rosół
- 350 g pieczeni wołowej
- 15 dag surowej wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa) lub pieczonej piersi kurczaka
- kawałek (4-5 cm) korzenia imbiru obranego i cieniutko pokrojonego
- po 6 ziaren czarnego pieprzu i kolendry
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub supermarketach)
- 40 dag makaronu ryżowego (dość grubego)
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 3 posiekane szalotki
- sos sojowy
- sól
- strąk posiekanej papryczki chili
- pojemniczek kiełków soi lub fasoli
- po kilka listków bazylii i kolendry
- cząstki limonki
- słodki sos chili i sos sojowy
Sposób przyrządzania:
Do garnka wrzuć kości, pieczoną wołowinę i imbir, wsyp łyżeczkę soli i wlej 2,5 litra zimnej wody. Powoli zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj (bez pokrywki) przez 3-4 godziny na malutkim ogniu (co jakiś czas zbieraj szumowiny). Dodaj kolendrę, przyprawy korzenne i sos rybny, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Przypraw sosem sojowym i solą. Następnie wyjmij mięso, a gdy przestygnie, pokrój je w poprzek włókien na cienkie plasterki, a potem na paski. Wywar odcedź do drugiego garnka. Tuż przed podaniem ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź i rozłóż do miseczek na zupę. Do każdej porcji włóż po kilka paseczków ugotowanej i surowej wołowiny (lub zamiast niej pieczonego kurczaka). Bulion zagotuj, wlej do miseczek z makaronem, posyp cebulą i szalotką. Na osobnym talerzu podaj dodatki do posypania oraz sos chili i sojowy, tak aby każdy sam mógł doprawić swoją porcję, jak lubi.
Dzieki za fantastyczne przepisy!!! na pewno cos z tego sosu rybnego jednak ubedzie!!!!
to jest tajski sos!!!!zaraz sprawdzam twoje przepisy i dzieki za odpowiedz!!