chce mi sie cos slodkiego, a na zewnatrz pada i daleko do sklepu.. mam brzoswinie w puszce... przegladam przepisy na stronie ale jakos nic nie moge znalezc.. ktos ma pomysl co z tych brzoswin moge zrobic???????
tylko nie ciasto z owocami , bo od 2 tyg jem ciasto z truskawkami i juz nie moge... :)
Pewnie już za późno, bo po brzoskwiniach ani śladu, ale i tak napiszę mój przepis na awaryjny deser, taki, gdy ktoś ma przyjść, a w szafce tylko puszka brzoswiń, zupełnie jak u ciebie. Brzoskwinie w sosie karmelowym: Brzoskwinie trzeba osączyć z syropu i ułożyć na dużym talerzu wypukłościami do góry. Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki płatków migdałowych, posiekanych migdałów lub płatków bądź wiórków kokosowych, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać 4 łyżki cukru i na małym ogniu rozpuścić na rumiany karmel. Dolać pół szklanki śmietanki, mleka skondensowanego niesłodzonego lub ostatecznie zwykłego mleka. Po dolaniu płynu karmel natychmiast stwardnieje, trzeba go podważyć delikatnie łyżką drewnianą i całośc gotować do otrzymania dość gęstego syropu (czyli do odparowania) i rozpuszczania karmelu. Potrwa to około 7 min. Gorącym sosem polać brzoskwinie, posypać uprażonymi migdałami lub kokosem.Jeśli brzoskwinie były zimne sos zastygnie od razu, jeśli nie, to poczekać aż wystygnie. Sos można aromatyzować łyżką likieru, np. Baileys lub Malibu, ewentualnie Amaretto.
vena jaki masz ten przepis?Ja gdzieś mam kurczaka z morelami z puszki.Makłowicz kiedyś smażył bodajże schabowe z brzoskwiniami(wprawdzie świeżymi),z jakimś alkoholem i gęstą śmietaną,z kuchni czeskiej.Jest przyprawa Kamisa do indyka i na niej przepis na filet indyczy z brzoskwinami,bardzo dobry,bo robiłam nie raz.
Brzoskwinie zapiekane po włosku Składniki: 4 brzoskwinie lub z puszki 8 dag obranych migdałów, 5 dag ciasteczek maślanych lub korzennych herbatników, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki słodkiego białego wina, łyżka masła
Wykonanie: Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój i usuń pestki. Migdały upraż w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekaj migdały, pokrusz ciasteczka. Żółtka utrzyj z cukrem. Połówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszaj migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista Brzoskwinie i melony z pieprzem Składniki: - mały melon - 3 brzoskwinie - 100 g fety Sos: 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu - szczypta kruszonego chilli - 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie) - 3 ziarenka kardamonu bez łupinek - skórka z cytryny pokrojona w paseczki - 4 łyżki cukru - sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i przyprawami, bez soku cytrynowego. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, doprawić. Sos powinien być słodko - kwaśny z pikantno-korzenną nutą. Obrane owoce pokroić w kawałeczki i zalać ostudzonym sosem, odstawić na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypać pokruszoną fetą. Podawać na przekąskę. Knedle z brzoskwiniami
Brzoskwinie umyć i osuszyć, obrać ze skórki i wydrylować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać jeszcze gorące i dokładnie rozgnieść. Po ostygnięciu dodać do nich mąki, ok. 30g masła i szczyptę soli i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 5mm i posypać mąką. Wykroić kwadraty o boku 6cm. W ich środek położyć połówkę brzoskwini, posypać ją odrobiną cynamonu, a rogi ciasta zagnieść do góry, by uformować małą kuleczkę z owocem w środku. Gotowe knedle wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu ich na wierzch gotować jeszcze 5 minut.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu. Dosypać do niego tartą bułkę i dokładnie wymieszać. Ugotowane knedle dokładnie odsączyć z wody i obtoczyć w bułce, pozostawiając na patelni na małym gazie przez kolejne 5 minut. Smażyć pod przykryciem i podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Wykonanie: Mleko zagotować z połową miodu. Resztę miodu utrzeć z jajkiem, wlać na gorące mleko. Naczynie z mlekiem i jajkiem włożyć do większego garnka z gorącą wodą i ubijać 10 - 15 minut. Zagotować wino, dodać pokrojone w paski brzoskwinie. Gotować 10 minut, wyjąć, przełożyć do kompotierek. Brzoskwinie po ostudzeniu zalać pianką z miodu i mleka.
chce mi sie cos slodkiego, a na zewnatrz pada i daleko do sklepu.. mam brzoswinie w puszce... przegladam przepisy na stronie ale jakos nic nie moge znalezc.. ktos ma pomysl co z tych brzoswin moge zrobic???????
tylko nie ciasto z owocami , bo od 2 tyg jem ciasto z truskawkami i juz nie moge... :)
dzieki...
x.
Ja pewnie zjadła bym po prostu te brzoskwinie same ale możesz zrobić z nich sorbet albo mus...
Pewnie już za późno, bo po brzoskwiniach ani śladu, ale i tak napiszę mój przepis na awaryjny deser, taki, gdy ktoś ma przyjść, a w szafce tylko puszka brzoswiń, zupełnie jak u ciebie.
Brzoskwinie w sosie karmelowym:
Brzoskwinie trzeba osączyć z syropu i ułożyć na dużym talerzu wypukłościami do góry. Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki płatków migdałowych, posiekanych migdałów lub płatków bądź wiórków kokosowych, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać 4 łyżki cukru i na małym ogniu rozpuścić na rumiany karmel. Dolać pół szklanki śmietanki, mleka skondensowanego niesłodzonego lub ostatecznie zwykłego mleka. Po dolaniu płynu karmel natychmiast stwardnieje, trzeba go podważyć delikatnie łyżką drewnianą i całośc gotować do otrzymania dość gęstego syropu (czyli do odparowania) i rozpuszczania karmelu. Potrwa to około 7 min. Gorącym sosem polać brzoskwinie, posypać uprażonymi migdałami lub kokosem.Jeśli brzoskwinie były zimne sos zastygnie od razu, jeśli nie, to poczekać aż wystygnie. Sos można aromatyzować łyżką likieru, np. Baileys lub Malibu, ewentualnie Amaretto.
Hm, ja znam tylko przepis na kurczaka w brzoskwianiach:)), to nie bardzo na słodko.
vena jaki masz ten przepis?Ja gdzieś mam kurczaka z morelami z puszki.Makłowicz kiedyś smażył bodajże schabowe z brzoskwiniami(wprawdzie świeżymi),z jakimś alkoholem i gęstą śmietaną,z kuchni czeskiej.Jest przyprawa Kamisa do indyka i na niej przepis na filet indyczy z brzoskwinami,bardzo dobry,bo robiłam nie raz.
Brzoskwinie zapiekane po włosku
Brzoskwinie w piance z winem
Składniki:
Składniki:
4 brzoskwinie lub z puszki
8 dag obranych migdałów,
5 dag ciasteczek maślanych lub korzennych herbatników,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki słodkiego białego wina,
łyżka masła
Wykonanie:
Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój i usuń pestki. Migdały upraż w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekaj migdały, pokrusz ciasteczka. Żółtka utrzyj z cukrem. Połówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszaj migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista
Brzoskwinie i melony z pieprzem
Składniki:
- mały melon
- 3 brzoskwinie
- 100 g fety
Sos: 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta kruszonego chilli
- 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
- 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
- skórka z cytryny pokrojona w paseczki
- 4 łyżki cukru
- sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i przyprawami, bez soku cytrynowego. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, doprawić. Sos powinien być słodko - kwaśny z pikantno-korzenną nutą. Obrane owoce pokroić w kawałeczki i zalać ostudzonym sosem, odstawić na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypać pokruszoną fetą. Podawać na przekąskę.
Knedle z brzoskwiniami
1kg ziemniaków
350g mąki
80g masła
szczypta soli
500g brzoskwiń surowych lub z puszki
1 łyżeczki cynamonu
100g bułki tartej
cukier puder
Brzoskwinie umyć i osuszyć, obrać ze skórki i wydrylować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać jeszcze gorące i dokładnie rozgnieść. Po ostygnięciu dodać do nich mąki, ok. 30g masła i szczyptę soli i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 5mm i posypać mąką. Wykroić kwadraty o boku 6cm. W ich środek położyć połówkę brzoskwini, posypać ją odrobiną cynamonu, a rogi ciasta zagnieść do góry, by uformować małą kuleczkę z owocem w środku. Gotowe knedle wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu ich na wierzch gotować jeszcze 5 minut.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu. Dosypać do niego tartą bułkę i dokładnie wymieszać. Ugotowane knedle dokładnie odsączyć z wody i obtoczyć w bułce, pozostawiając na patelni na małym gazie przez kolejne 5 minut. Smażyć pod przykryciem i podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
• 4 brzoskwinie
• 4 łyżki miodu
• 1 szklanka białego wina
• 1 szklanka chudego mleka
• 1 jajko
Wykonanie:
Mleko zagotować z połową miodu.
Resztę miodu utrzeć z jajkiem, wlać na gorące mleko.
Naczynie z mlekiem i jajkiem włożyć do większego garnka z gorącą wodą i ubijać 10 - 15 minut. Zagotować wino, dodać pokrojone w paski brzoskwinie.
Gotować 10 minut, wyjąć, przełożyć do kompotierek. Brzoskwinie po ostudzeniu zalać pianką z miodu i mleka.
niestety... ja nie lubie karmelu... nie trawie zadnego tofi, karmielu itp.. ale mam nadzieje ze przpis sie przyda innym! dzieki!!! :)))
brzoskwinie sporzylam prosto z puszki z bita smietana i starkowana czekolada. molo oryginalnie, ale naprawde nie mialam pomyslu..