Forum

Kuchenne porady

brzoswinie w puszcze - pomysl?

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-26 19:25:00

    chce mi sie cos slodkiego, a na zewnatrz pada i daleko do sklepu.. mam brzoswinie w puszce... przegladam przepisy na stronie ale jakos nic nie moge znalezc.. ktos ma pomysl co z tych brzoswin moge zrobic???????

    tylko nie ciasto z owocami , bo od 2 tyg jem ciasto z truskawkami i juz nie moge...  :)

    dzieki...

    x.

  • Autor: nutella Data: 2006-06-26 20:16:05

    Ja pewnie zjadła bym po prostu te brzoskwinie same ale możesz zrobić z nich sorbet albo mus...

  • Autor: malbec Data: 2006-06-26 21:28:51

    Pewnie  już za późno, bo po brzoskwiniach ani śladu, ale i tak napiszę mój przepis na awaryjny deser, taki, gdy ktoś ma przyjść, a w szafce tylko puszka brzoswiń, zupełnie jak u ciebie.
    Brzoskwinie w sosie karmelowym:
    Brzoskwinie trzeba osączyć z syropu i ułożyć na dużym talerzu wypukłościami do góry. Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki płatków migdałowych, posiekanych migdałów lub płatków bądź wiórków kokosowych, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać 4 łyżki cukru i na małym ogniu rozpuścić na rumiany karmel. Dolać pół szklanki śmietanki,  mleka skondensowanego niesłodzonego lub ostatecznie zwykłego mleka. Po dolaniu płynu karmel natychmiast stwardnieje, trzeba go podważyć delikatnie łyżką drewnianą i całośc gotować do otrzymania dość gęstego syropu (czyli do odparowania) i rozpuszczania karmelu. Potrwa to około 7 min. Gorącym sosem polać brzoskwinie, posypać uprażonymi migdałami lub kokosem.Jeśli brzoskwinie były zimne sos zastygnie od razu, jeśli nie, to poczekać aż wystygnie. Sos można aromatyzować łyżką likieru, np. Baileys lub Malibu, ewentualnie Amaretto.

  • Autor: vena1980 Data: 2006-06-26 21:39:49

    Hm, ja znam tylko przepis na kurczaka w brzoskwianiach:)), to nie bardzo na słodko.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-06-27 13:51:01

    vena jaki masz ten przepis?Ja gdzieś mam kurczaka z morelami z puszki.Makłowicz kiedyś smażył bodajże schabowe z brzoskwiniami(wprawdzie świeżymi),z jakimś alkoholem i gęstą śmietaną,z kuchni czeskiej.Jest przyprawa Kamisa do indyka i na niej przepis na filet indyczy z brzoskwinami,bardzo dobry,bo robiłam nie raz.

  • Autor: aryt Data: 2006-06-26 21:58:02

    Brzoskwinie zapiekane po włosku
     Składniki:
    4 brzoskwinie lub z puszki
    8 dag obranych migdałów,
    5 dag ciasteczek maślanych lub korzennych herbatników,
    2 żółtka,
    3 łyżki cukru,
    1/2 szklanki słodkiego białego wina,
    łyżka masła

     Wykonanie:
    Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój i usuń pestki. Migdały upraż w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekaj migdały, pokrusz ciasteczka. Żółtka utrzyj z cukrem. Połówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszaj migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista
    Brzoskwinie i melony z pieprzem
    Składniki:
    - mały melon
    - 3 brzoskwinie
    - 100 g fety
    Sos: 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
    - szczypta kruszonego chilli
    - 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
    - 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
    - skórka z cytryny pokrojona w paseczki
    - 4 łyżki cukru
    - sok z cytryny

    Sposób przyrządzania:

    Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i przyprawami, bez soku cytrynowego. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, doprawić. Sos powinien być słodko - kwaśny z pikantno-korzenną nutą. Obrane owoce pokroić w kawałeczki i zalać ostudzonym sosem, odstawić na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypać pokruszoną fetą. Podawać na przekąskę.
    Knedle z brzoskwiniami

    1kg ziemniaków
    350g mąki
    80g masła
    szczypta soli
    500g brzoskwiń surowych lub z puszki
    1 łyżeczki cynamonu
    100g bułki tartej
    cukier puder

    Brzoskwinie umyć i osuszyć, obrać ze skórki i wydrylować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać jeszcze gorące i dokładnie rozgnieść. Po ostygnięciu dodać do nich mąki, ok. 30g masła i szczyptę soli i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 5mm i posypać mąką. Wykroić kwadraty o boku 6cm. W ich środek położyć połówkę brzoskwini, posypać ją odrobiną cynamonu, a rogi ciasta zagnieść do góry, by uformować małą kuleczkę z owocem w środku. Gotowe knedle wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu ich na wierzch gotować jeszcze 5 minut.

    Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu. Dosypać do niego tartą bułkę i dokładnie wymieszać. Ugotowane knedle dokładnie odsączyć z wody i obtoczyć w bułce, pozostawiając na patelni na małym gazie przez kolejne 5 minut. Smażyć pod przykryciem i podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
     

    Brzoskwinie w piance z winem

    Składniki:
    • 4 brzoskwinie
    • 4 łyżki miodu
    • 1 szklanka białego wina
    • 1 szklanka chudego mleka
    • 1 jajko

    Wykonanie:
    Mleko zagotować z połową miodu.
    Resztę miodu utrzeć z jajkiem, wlać na gorące mleko.
    Naczynie z mlekiem i jajkiem włożyć do większego garnka z gorącą wodą i ubijać 10 - 15 minut. Zagotować wino, dodać pokrojone w paski brzoskwinie.
    Gotować 10 minut, wyjąć, przełożyć do kompotierek. Brzoskwinie po ostudzeniu zalać pianką z miodu i mleka.


  • Autor: kasia d Data: 2006-06-27 13:43:30

    niestety... ja nie lubie karmelu... nie trawie zadnego tofi, karmielu itp.. ale mam nadzieje ze przpis sie przyda innym! dzieki!!! :)))

    brzoskwinie sporzylam prosto z puszki z bita smietana i starkowana czekolada. molo oryginalnie, ale naprawde nie mialam pomyslu..

Przejdź do pełnej wersji serwisu