Hm, w sobotę robiłam kiszone ogórki. Czy to aby nie za szybko? Pytam, bo zostałam skrytykowana przez koleżanki z pracy. Moje ogórki zostały przeklęte, że wyjdą kapciowate lub nie skiszą się. Co o tym myślicie? Mają rację?
Ogórki kiszone na zimę robię w końcu lipca , kiedy jest wysyp ogórków gruntowych , obecne ogórki są z pod folii i nie warto ich kisić na zimę , można zakwaszać jako małosolne , do zjedzenia na teraz .Pozdrawiam
Ogórki na na zimę najlepiej kisić w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Będą napewno dobre. Ja używam tylko soli kamiennej /naturalnej/, wtedy ogórki są twarde i nie pleśnieją, a po soli jodowej białej są miękkie jak stare kapcie. Pozdrawiam - ata
Ogorki na zimę najlepiej robić w sierpniu.Mój przepis na 1 litr wody gorącej 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej no i wszystkie przyprawy.Ogorki sa twarde.
mama zawsze mówiła, że nie po Bartłomieju (kole 20 któregoś sierpnia) bo "Bartek pierdzi w ogórki" . A tak serio to się robią już zwiędnięte, gąbkowate i jak się ukiszą to są puste w środku albo miękkie. Aha, my jeszcze je parę godzin moczymy w lodowatej wodzie przed kiszeniem to się robią jędrniejsze (zwłaszcza że susza), a zalewamy gorącą żeby się dobrze zamknęły, ale to już co kraj to obyczaj.
Hm, w sobotę robiłam kiszone ogórki. Czy to aby nie za szybko? Pytam, bo zostałam skrytykowana przez koleżanki z pracy. Moje ogórki zostały przeklęte, że wyjdą kapciowate lub nie skiszą się. Co o tym myślicie? Mają rację?
Ogórki kiszone na zimę robię w końcu lipca , kiedy jest wysyp ogórków gruntowych , obecne ogórki są z pod folii i nie warto ich kisić na zimę , można zakwaszać jako małosolne , do zjedzenia na teraz .Pozdrawiam
Ja kiszę od kwietnia...jednak na zaprawy to w połowie lipca do połowy sierpnia.
Bahus
Ogórki na na zimę najlepiej kisić w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Będą napewno dobre. Ja używam tylko soli kamiennej /naturalnej/, wtedy ogórki są twarde i nie pleśnieją, a po soli jodowej białej są miękkie jak stare kapcie.
Pozdrawiam - ata
Ogorki na zimę najlepiej robić w sierpniu.Mój przepis na 1 litr wody gorącej 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej no i wszystkie przyprawy.Ogorki sa twarde.
Koniec lipca początek sierpnia /moja koleżanka twierdzi, że po 15.08 już się nie powinno kisić na zimę, ale nie wiem czemu/.
Dzięki za odpowiedzi. Te po prostu zjemy prędzej i tyle.:)))
mama zawsze mówiła, że nie po Bartłomieju (kole 20 któregoś sierpnia) bo "Bartek pierdzi w ogórki"
. A tak serio to się robią już zwiędnięte, gąbkowate i jak się ukiszą to są puste w środku albo miękkie. Aha, my jeszcze je parę godzin moczymy w lodowatej wodzie przed kiszeniem to się robią jędrniejsze (zwłaszcza że susza), a zalewamy gorącą żeby się dobrze zamknęły, ale to już co kraj to obyczaj.
A jaką dajesz wodę?Kranówę surową,gotowaną czy mineralną?
Ja używam kranówki, zalewam gotowaną, wyłączam gaz, dodaję sól, mieszam i potem zalewam.
Sorry, panie z okresem, daleko od wszelkich zapraw.