Zobacz jeszcze tutaj www.tvnstyle.pl/1326118,1,1343436,programy.html . Mnie też ostatnio zainteresował orkisz. Zasadzam się na upieczenie chleba z tej mąki. Mam własny zakwas więc teraz tylko kwestia znalezienia odpowiedzniego przepisu i do roboty! :-)
Orkisz z pstrągiem i skórką cytrynową Składniki: - 1 pstrąg łososiowaty ok. 0,5kg - 500 g orkiszu - 1,5 I wywaru z kurczaka - 2 cebule; - 150 g masła - 1 cytryna - sól - świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania: 1. Z pstrąga wykroić filety i zdjąć skórę. 2. Ugotować wywar z kurczaka lub przygotować wywar z kostek bulionowych i odstawić do ostygnięcia. 3. Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 4. Cebule obrać i pokroić w kostkę. 5. Orkisz opłukać w cedzaku pod bieżącą wodą i osączyć. 6. Cytrynę umyć i osuszyć. Zesterem wykroić wąskie paseczki skórki zabarwionej na żółto, na 10 sekund włożyć do wrzącej wody i osączyć. Wycisnąć sok z cytryny i odstawić. 7. Filety z pstrąga ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić na wąskie paski. 8. W garnku usmażyć posiekaną cebulę na 50 g masła. Wsypać orkisz i, mieszając, smażyć przez kilka minut. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut; od czasu do czasu zamieszać. 9. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. 10. Garnek przykryć folią aluminiową, w folii wyciąć maty otwór by para miała ujście. Gotować przez 5 minut. Wstawić do piekarnika; pozostawić uchylone drzwiczki. Wypiekać, aż orkisz wchłonie płyn. 11. W ostatniej chwili dodać 100 g masła i wymieszać orkisz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 12. Orkisz wyłożyć na ogrzany półmisek, na wierzchu położyć paski pstrąga. Oprószyć solą i pieprzem. Polać sokiem z cytryny, posypać paskami skórki cytrynowej i zaraz podawać.
Zupa z orkiszu
SKŁADNIKI:
100 g orkiszu, 1/2 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 marchewki, 1 łodyga selera, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, sok cytrynowy, sos worcester, mus jabłkowy, 100 ml słodkiej śmietany, 1/2 pęczka mięty
(Składniki na porcję dla 2 osób)
WYKONANIE:
Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do salaterki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę.
Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać rosołem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.
Składniki: 250 g płatków orkiszowych grubych, 250 g suszonych daktyli, 125 g masła, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie: Masło rozgrzać, dodać płatki orkiszowe, podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Daktyle wydrylować i pokroić. Wymieszać za sobą jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać daktyle i masę z płatków orkiszowych, wszystko dobrze wymieszać. rzy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciatsta małe kupki i kłaść na nasmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temperaturze 175 stopni C.
Sposób przygotowania: Sałatę umyć , wysuszyć , pokroić . Dodać orkisz , czosnek . Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami , polać sałatę z orkiszem , delikatnie wymieszać . Można dodać pokrojony w kostkę ser biały, też inne warzywa jak: pomidor; ogórek; rzodkiewka; kukurydza.
Aryt, wymieniłaś w przepisie przyprawę "galgant". Czy może natknęłaś się na nią w jakimś sklepie? Ostatnio tak często słyszę o tej przyprawie, że nabrałam ochoty aby ją kupić.
Ja nie wiem właściwie gdzie można kupić taką przyprawę, ale jeśli jesteś z Krakowa, to słyszałam, że na ulicu Krupniczej jest podobno rewelacyjny sklep z przyprawami z całego świata.
Witam .Jestem tu nowa.Duzo korzystam z waszych przepisów.Ostani-drożdzówka nocna-pycha.Mam pytanie co sądzicie o orkiszu-mąka itp.
Na tej stronie znajdziesz trochę informacji http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=66105&post=66114
Zobacz jeszcze tutaj www.tvnstyle.pl/1326118,1,1343436,programy.html . Mnie też ostatnio zainteresował orkisz. Zasadzam się na upieczenie chleba z tej mąki. Mam własny zakwas więc teraz tylko kwestia znalezienia odpowiedzniego przepisu i do roboty! :-)
Chińskie rolki
Składniki:
100 g mielonego orkisza
100 ml wody
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
1 kapusta pekińska
100 g tartego żótego sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 kubek créme fraiche
1 jajo
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Mielony orkisz i wodę ugotować na parze w naczyniu bez otworów.
Ustawienie: 100°C
Czas: 6 min.
2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, włożyć do naczynia bez otworów i gotować dalej, razem z orkiszem.
Ustawienie: 100°C
Czas: 4 min.
3. Zblanszowac duże liście kapusty pekińskiej w naczyniu z otworami.
Ustawienie: 100°C
Czas: 2 min.
4. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Układać na liściach kapusty, zrolować i ponownie gotować.
Ustawienie: 100°C
Czas: 10 min.
5. Jako dodatek serwować sałatę.
Placki z orkiszu
Składniki:
300 g orkiszu
½ l wywaru z warzyw
50 g cebuli
2 jajka
sól ziołowa
2 łyżki masła
Sposób przyrządzania:
orkisz zagotować w wywarze, odstawić na 40 min, dodać pokrojoną drobno cebulę.
Wymieszać z jajkami, przyprawić solą i formować placki. Smażyć 10 min.
Orkisz z pstrągiem i skórką cytrynową
Zupa z orkiszu
Składniki:
- 1 pstrąg łososiowaty ok. 0,5kg
- 500 g orkiszu
- 1,5 I wywaru z kurczaka
- 2 cebule;
- 150 g masła
- 1 cytryna
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Z pstrąga wykroić filety i zdjąć skórę.
2. Ugotować wywar z kurczaka lub przygotować wywar z kostek bulionowych i odstawić do ostygnięcia.
3. Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
4. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
5. Orkisz opłukać w cedzaku pod bieżącą wodą i osączyć.
6. Cytrynę umyć i osuszyć. Zesterem wykroić wąskie paseczki skórki zabarwionej na żółto, na 10 sekund włożyć do wrzącej wody i osączyć. Wycisnąć sok z cytryny i odstawić.
7. Filety z pstrąga ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić na wąskie paski.
8. W garnku usmażyć posiekaną cebulę na 50 g masła. Wsypać orkisz i, mieszając, smażyć przez kilka minut. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut; od czasu do czasu zamieszać.
9. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
10. Garnek przykryć folią aluminiową, w folii wyciąć maty otwór by para miała ujście. Gotować przez 5 minut. Wstawić do piekarnika; pozostawić uchylone drzwiczki. Wypiekać, aż orkisz wchłonie płyn.
11. W ostatniej chwili dodać 100 g masła i wymieszać orkisz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
12. Orkisz wyłożyć na ogrzany półmisek, na wierzchu położyć paski pstrąga.
Oprószyć solą i pieprzem. Polać sokiem z cytryny, posypać paskami skórki cytrynowej i zaraz podawać.
SKŁADNIKI:
100 g orkiszu, 1/2 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 marchewki, 1 łodyga selera, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, sok cytrynowy, sos worcester, mus jabłkowy, 100 ml słodkiej śmietany, 1/2 pęczka mięty
(Składniki na porcję dla 2 osób)
WYKONANIE:
Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do salaterki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę.
Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać rosołem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.
Składniki:
250 g płatków orkiszowych grubych, 250 g suszonych daktyli, 125 g masła, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
Masło rozgrzać, dodać płatki orkiszowe, podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Daktyle wydrylować i pokroić. Wymieszać za sobą jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać daktyle i masę z płatków orkiszowych, wszystko dobrze wymieszać. rzy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciatsta małe kupki i kłaść na nasmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temperaturze 175 stopni C.
SALATA Z ZIARNEM ORKISZOWYM
Składniki:
Sałata zielona;
ugotowane ziarno orkiszu (2-3 łyżki);
oliwa;
ocet winny;
rozgnieciony czosnek;
sól;
pieprz;
bertram korzeń mielony;
galgant (aromatyczna mielona przyprawa)
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć , wysuszyć , pokroić .
Dodać orkisz , czosnek .
Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami , polać sałatę z orkiszem , delikatnie wymieszać .
Można dodać pokrojony w kostkę ser biały, też inne warzywa jak: pomidor; ogórek; rzodkiewka; kukurydza.
Aryt, wymieniłaś w przepisie przyprawę "galgant". Czy może natknęłaś się na nią w jakimś sklepie? Ostatnio tak często słyszę o tej przyprawie, że nabrałam ochoty aby ją kupić.
Ja nie wiem właściwie gdzie można kupić taką przyprawę, ale jeśli jesteś z Krakowa, to słyszałam, że na ulicu Krupniczej jest podobno rewelacyjny sklep z przyprawami z całego świata.
No to smutek, bo jam Szczecinianka i tutaj jakoś licho z takimi specjalistycznymi sklepami. Może są, tylko ja taka słabo zorientowana jestem...? :-)
Natknęłam się na tą przyprawę w sklepie z przyprawami z całego świata oraz w dużych supermarketach , szukaj w sklepach ze zdrową żywnością .Pozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam :-) Będę szukała.