Forum

Kuchenne porady

krewetki

  • Autor: josephine Data: 2006-06-28 15:07:17

    witajcie! mam ogromna prosbe czy  ma ktos jakis sprawdzony dobry przepis na krewetki, bo te ktore ogladalam na WZ jakos do mnie nie przemawiaja chcialabym przepis na jakies konkretne danie z krewetkami w roli glownej pracy sie nie boje, ale danie musi byc dobre i syte . pozdrawaim

  • Autor: nutella Data: 2006-06-28 15:12:13

    Ja robię risotto z krewetkami albo spaghetti

  • Autor: nutella Data: 2006-06-28 15:16:15

    MAKARON 1
    - 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
    - 1/2 kg świeżego szpinaku,
    - ok. 500 g krewetek (w zalewie lub mrożone)
    - 1 cebula,
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 śmietana,
    - kilka łyżek wody,
    - 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
    - oliwa lub olej do smażenia,
    - gałka muszkatołowa,
    - sól, pieprz,

    1. Gotujemy spaghetti.
    2. Umyty szpinak kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek (2 ząbki).
    3. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależności od tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy go na ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Solimy do smaku.
    4. Krewetki podsmażamy na oliwie z posiekanym 1 ząbkiem czosnku.
    5. Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, starty ser, który musi się rozpuścić, cały czas mieszamy.
    6. Szpinak mieszamy z sosem, krewetkami, dodajemy makaron i znów mieszamy.

  • Autor: nutella Data: 2006-06-28 15:20:03

    MAKARON 2

    - 400g makaronu spaghetti
    - 100g wędzonego łososia
    - 500 g krewetek
    - 100g serka topionego
    - 8 łyżek śmietany
    - 4 jajka
    - 60g startego parmezanu
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 łyżki masła
    - pół pęczka szczypiorku
    - sól, pieprz

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    2. Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni.
    3. Krewetki podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. Pod koniec dodać pokrojonego w paseczki łososia.
    4. W misce roztrzepać widelcem jajka ze śmietaną, dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Serek topiony drobno pokroić.
    6. W garnku rozpuścić masło. Dodać makaron, krewetki z łososiem i serek. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści.
    7. Na koniec dodać masę jajeczną, wymieszać i zdjąć ognia.
    8. Każdą porcję posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • Autor: nutella Data: 2006-06-28 15:24:29

    RISSOTTO Z KREWETKAMI
    - 40 dag ryżu (najlepiej Arborio ale niekoniecznie)
    - 1,25 l bulionu z kostki
    - 1 spora cebula
    - 2-3 łyżki masła
    - 50 g tartego parmezanu
    - 1 żółtko
    - 150 g śmietany 18 lub 22%
    - sól, pieprz

    - 500 g krewetek
    - 1 ząbek czosnku
    - oliwa do smażenia
    - natka lub szczypiorek do posypania

    1. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
    2. W tym czasie siekamy cebulę
    3. Na dużej patelni (ew. w rondlu)  rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
    4. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty.
    5. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtórzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany.
    6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem.
    7. Na odzielnej patelni na oliwie szklimy w całości (nie posiekany ząbek czosnku), zdejmujemy go z patelni i na tej oliwie smażymy krewetki.
    8. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Dodajemy krewetki i odgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą, posypujemy posiekną natką lub szczypiorkiem.

  • Autor: aryt Data: 2006-06-28 15:21:40

    Już był taki wątek -krewetki , zajrzyj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=72677&post=72677&offset=45 ,
    Pozdrawiam.

  • Autor: aryt Data: 2006-06-28 15:46:18

    ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I KREWETKAMI

    • 1 kostka Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami Winiary lub Knorr
    • przyprawa w czosnek granulowany lub miałki
    • 250 g kolorowego makaronu (farfalle, fusilli lub penne)
    • 200 g (1,5 puszki) tuńczyka w sosie własnym
    • 5 posiekanych cebulek dymek (tylko białe części)
    • 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki (pokrój kapelusze razem z nóżkami)
    • 200 g krewetek koktajlowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 20 g (garść) posiekanych czarnych oliwek bez pestek
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka śmietanki
    • 4 pomidory pokrojone w grube plastry
    • 1 czubata łyżka bułki tartej
    • 2 łyżki startego ementalera
    • sól, pieprz
     1. Do litra wrzątku wrzuć 1 kostkę Bulionu oliwa z oliwek i ziołami KNORR. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez 1 minutę.
    2. Ustaw piekarnik na 180 stopni.
    3. Wrzuć makaron do bulionu.
    4. Do drugiego garnka wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć dymki. Wymieszaj drewnianą łyżką aż cebulka się zeszkli.
    5. Do garnuszka ustawionego na małym ogniu wlej pół szklanki śmietanki i pół szklanki mleka. Resztę wymieszaj i wlej do miseczki.
    6. Mieszaj dymkę, aby się nie przypaliła!
    7. Następnie wrzuć pieczarki do garnka z cebulą, dodaj szczyptę soli tak, aby puściły wodę i wymieszaj.
    8. Do miseczki z mlekiem i śmietanką dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszaj dokładnie łyżką (możesz użyć do tego trzepaczki).
    9. Do cebuli i pieczarek wrzuć krewetki i wymieszaj.
    10. Teraz wrzuć cebulę, pieczarki i krewetki do dużej szklanej misy. Dodaj posiekane oliwki i tuńczyka, ponownie wymieszaj.
    11. Do garnka z mlekiem i śmietanką wlej resztę mleka zagęszczonego śmietanką i mąką kukurydzianą. Wymieszaj trzepaczką. Poczekaj aż zacznie się gotować, cały czas mieszaj.
    12. Odcedź makaron i wrzuć do miski z krewetkami.
    13. Dla wzmocnienia smaku i aromatu dodaj rozdrobnioną przyprawę w granulkach czosnek . Następnie zalej całość zagęszczonym sosem. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj drewnianą łyżką.
    14. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż pomidory, przypraw solą i pieprzem. Na koniec posyp bułką tartą i startym ementalerem.
    15. Włóż danie do piekarnika na 20 minut.

    * Na wierzchu możesz położyć anchovies.

     Krewetki z groszkiem cukrowym o grejpfrutowo – kolendrowym smaku
     
    • 600 g krewetek black tiger gotowanych
    • 300 g groszku cukrowego
    • 1 grejpfrut czerwony
    • 1 grejpfrut biały
    • 30 g masła
    • 1/2 pęczka kolendry
    • kostka bulionowa  z oliwą z oliwek
    • cukier
    • sól
      . Rozpuść bulion w 1/2 litra gotującej wody.
    2. Zrób segmenty z grejpfrutów (Ostrym nożem odetnij skórę na końcówkach owocu tak, żeby widoczny był wilgotny miąższ. Postaw grejpfrut na stole i ruchem od góry do dołu odcinaj pozostałą skórę razem z błonkami. Po zakończeniu tej czynności powinna ci zostać ociekająca sokiem kula. W każdy segment wbijaj nóż tuż przy błonkach oddzielających poszczególne cząstki i odcinaj miąższ z obu stron.
    Dzięki temu otrzymujesz soczyste grejpfrutowe kawałki i nie musisz się męczyć z ręcznym odrywaniem błonek z każdej cząstki.)
    3. Z resztek wyciśnij sok.
    4. Zagotuj groszek w bulionie około 5 minut.
    5. Rozpuść 30 g masła na patelni i podsmaż krewetki, zalej sokiem i zagotuj.
    6. Posiekaj kolendrę.
    7. Dodaj szczyptę cukru do krewetek i zamieszaj.
    8. Odcedź groszek i zahartuj go w wodzie z lodem.
    9. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj.
    10. Podawaj z ryżem.
      

  • Autor: aryt Data: 2006-06-28 15:54:37

    Krewetki w sosie koperkowym:

    • 300 g krewetek koktajlowych
    • 1 cebula dymka (bez szczypiorku)
    • 100 ml białego wina
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 1 cytryna
    • 1 pomidor
    • 1 łyżka masła
    • 3 gałązki koperku
    • sól i pieprz do smaku
     
     1.   zalej pomidor wrzątkiem, żeby zdjąć skórkę. Przekrój go na 4 części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
    2. Cebulę pokrój w małą kosteczkę.
    3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę na szklisto.
    4. Wrzuć do cebuli krewetki, chwilę potrzymaj na ogniu i dodaj wino i śmietankę. Wymieszaj wszystko i zagotuj.
    5. Trzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym czasie posiekaj koperek.
    6. Dodaj do sosu kosteczkę z pomidora i koperek. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj sok z połowy cytryny.
    7. Na koniec posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
    Sałatka z krewetek
     
    • 600 g krewetek „black tiger”
    • 1 łyżka sosu rybnego lub fish sauce lub nuoc - nam
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1/2 łyżki cukru brązowego
    • 2 łyżki mleka kokosowego
    • 1 limonka
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 cebulki szalotki
    • 3 liście kafir (liść cytrynowca)
    • 2 gałązki kolendry
    • 1 chili oko ptaka/bird eye
    • 1 dojrzałe mango
    • sól i pieprz do smaku
    • woda
    Vinegrette:
    1. Wymasuj limonkę aby uzyskać więcej soku, przekrój i sok z połowy limonki wlej do miski.
    2. Dolej 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki wody, dosyp ½ łyżki cukru brązowego i pomieszaj aż cukier się rozpuści.
    3. Weź 1 ząbek czosnku, pokrój, posyp solą, ugnieć, aż zrobi się papka.
    4. Przekrój 3 szalotki w piórka i dodaj do vinegrette.
    5. Weź 3 liście kafir i posiekaj je bardzo drobno.
    6. 2 gałązki kolendry posiekaj. Jak masz korzenie kolendry ugnieć je w moździerzu i całość dodaj do miseczki do poprzednich składników.
    7. Pokrój 1 chili. Jak lubisz uzyskać ostrzejszy smak, to zostaw pestki. I dodaj do miseczki.
    8. Dojrzałe mango obierz zdejmuj miąższ z pestek i pokrój cały miąższ w kosteczkę (nie za duże kawałki ) i wrzuć do vinegrette.
    9. Wymieszaj dokładnie całość, dodaj sól i pieprz do smaku.
    10. Na talerzu ułóż Vinegrette i na wierzchu dodaj krewetki.
    11. Ozdób listkami kolendry lub pietruszki.
      

  • Autor: aryt Data: 2006-06-28 16:00:44

    Krewetki pieczone
     Skladniki:
    ·                               350 g świeżych krewetek
    ·                               Marynata:
    ·                               2 ząbki czosnku
    ·                               1 łyżeczka soli
    ·                               2 łyżki miodu
    ·                               150 ml soku pomarańczowego
    ·                               1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    ·                               2 łyżki sosu sojowego
    ·                               1 jajko, 50 g mąki
    ·                               szczypta proszku do pieczenia
    ·                               1/2 łyżki oleju
    ·                               2-3 łyżki wody
    ·                               olej do pieczenia
      Sposób przygotowania:
    ·                  

                 Krewetki obrać, tak aby pozostawić samo mięso.
    ·                               Pokrojony drobno czosnek wymieszać z solą miodem, sokiem pomarańczowym, imbirem i sosem sojowym i w tak przygotowanej marynacie trzymać krewetki przez 2 godz.
    ·                               W salaterce rozmieszać jajko, posolić, dodać mąkę, proszek do pieczenia olej i wodę i za gnieść całość na gęste ciasto.
    Rozgrzać na patelni olej, krewetki obtaczać w cieście i smażyć na kolor
    złocisto- brązowy przez 4 do 5 min.
      Krewetki po bengalsku
    Składniki:
    50 dag odwłoków z dużych krewetek
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka curry
    ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
    1 pokrojony w kostkę pomidor

    Sposób przyrządzenia:
    Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, wymieszać z curry. Dodać pomidory, smażyć przez 2 – 3 minut. Do tak przygotowanego sosu dodajemy krewetki, podlewamy odrobiną wody i smażymy 3 – 4 minut. Przyprawić, podawać
     

Przejdź do pełnej wersji serwisu