Forum

Kuchenne porady

jak mrozić kalafior?

  • Autor: karolina f Data: 2006-06-28 21:49:50

    czy może ktoś się orjęntuje w jaki sposób mrozi się kalafior?czy surowy,czy zblanszowany?a może jeszcze inaczejzj

  • Autor: Elek Data: 2006-06-28 22:05:08

    Kiedyś został mi kalafor i po rozdrobieniu go na różyczki zamroziłam surowy zapakowany do woreczków.
    Wykorzystałam go później do zupy .

  • Autor: zosia-k Data: 2006-06-28 22:10:15

    Ja blanszuję zawsze.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-28 22:13:46

    Lepiej jest blanszowac, wrzucic na wrzaca wode na 2 minuty a nastepnie wyciagnac lyzka cedzakowa i wlozyc do miski z woda i lodem, zostaje wtedy piekny bialy. Male ilosci jak doradzila moja poprzedniczka, mozna bez blanszowania, potem do zupy. Blanszowac powinno sie rowniez fasolke, brokuly, brukselki.

  • Autor: karolina f Data: 2006-06-28 22:27:27

    dzieki,niestety w zeszłym roku niemiałam się kogo poradzic i zamroziłam surową fasolke,no i wszystko wyzucilam byla obrzydliwa w smaku

  • Autor: gosia64 Data: 2006-06-28 23:05:36

    Nie przejmuj sie, ja tez tak kiedys zrobilam. Czlowiek sie uczy na wlasnych bledach! Ale jak sie dowie wczesniej to przynajmniej potem nie wyrzuca. Teraz tak wlasnie robie, pytam!!!

  • Autor: turasol Data: 2006-06-28 23:38:32

    W jakiejś książce znalazłam, że do wody, w której blanszuje się kalafiora trzeba dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Kalafiory są wtedy bielutkie i nie rozgotowane.Sprawdziłam - faktycznie.

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-29 10:01:44

    Przed laty moja mama mroziła tony surowej fasolki szparagowej i była świetna po ugotowaniu.
    Myśle, że smak nie zależy od blanszowania. Sama mroże surowy kalafior i jest OK.

Przejdź do pełnej wersji serwisu