Lepiej jest blanszowac, wrzucic na wrzaca wode na 2 minuty a nastepnie wyciagnac lyzka cedzakowa i wlozyc do miski z woda i lodem, zostaje wtedy piekny bialy. Male ilosci jak doradzila moja poprzedniczka, mozna bez blanszowania, potem do zupy. Blanszowac powinno sie rowniez fasolke, brokuly, brukselki.
Nie przejmuj sie, ja tez tak kiedys zrobilam. Czlowiek sie uczy na wlasnych bledach! Ale jak sie dowie wczesniej to przynajmniej potem nie wyrzuca. Teraz tak wlasnie robie, pytam!!!
W jakiejś książce znalazłam, że do wody, w której blanszuje się kalafiora trzeba dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Kalafiory są wtedy bielutkie i nie rozgotowane.Sprawdziłam - faktycznie.
Przed laty moja mama mroziła tony surowej fasolki szparagowej i była świetna po ugotowaniu. Myśle, że smak nie zależy od blanszowania. Sama mroże surowy kalafior i jest OK.
czy może ktoś się orjęntuje w jaki sposób mrozi się kalafior?czy surowy,czy zblanszowany?a może jeszcze inaczejzj
Kiedyś został mi kalafor i po rozdrobieniu go na różyczki zamroziłam surowy zapakowany do woreczków.
Wykorzystałam go później do zupy .
Ja blanszuję zawsze.
Lepiej jest blanszowac, wrzucic na wrzaca wode na 2 minuty a nastepnie wyciagnac lyzka cedzakowa i wlozyc do miski z woda i lodem, zostaje wtedy piekny bialy. Male ilosci jak doradzila moja poprzedniczka, mozna bez blanszowania, potem do zupy. Blanszowac powinno sie rowniez fasolke, brokuly, brukselki.
dzieki,niestety w zeszłym roku niemiałam się kogo poradzic i zamroziłam surową fasolke,no i wszystko wyzucilam byla obrzydliwa w smaku
Nie przejmuj sie, ja tez tak kiedys zrobilam. Czlowiek sie uczy na wlasnych bledach! Ale jak sie dowie wczesniej to przynajmniej potem nie wyrzuca. Teraz tak wlasnie robie, pytam!!!
W jakiejś książce znalazłam, że do wody, w której blanszuje się kalafiora trzeba dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Kalafiory są wtedy bielutkie i nie rozgotowane.Sprawdziłam - faktycznie.
Przed laty moja mama mroziła tony surowej fasolki szparagowej i była świetna po ugotowaniu.
Myśle, że smak nie zależy od blanszowania. Sama mroże surowy kalafior i jest OK.