Jak,oprócz suszenia mozna przechować bazylię? Słyszałam coś o smarowaniu listków olejem ale nie wiem co potem?Czy mógłby mi ktos pomóc ? mam jej sporo,a nie chciałabym jej zmarnować.
Po posmarowaniu olejem można zamrozić :) Ja mrożę w plastykowym pojemniku na sypko, żeby można było wyjmować pojedyncze listki. A najlepszym sposobem na bazylię jest pesto :D
Potrzebne będą: bazylia, ser grana (łagodny parmezan), pestki pinii, oliwa, czosnek, sól. Po polsku można użyć orzechów włoskich. Listki ucieramy z odrobiną soli (szczypta) i oliwy na w miarę jednorodną masę. Dodajemy dorbniutko posiekanby czosnek, zmielone orzechy i ser. Uzupełniamy oliwę i ucieramy. :) Proporcje moim zdaniem są dość dowolne. Jak masz dużo bazylii to będzie super :D Proponuję zrobić odrobinę na próbę i ustalić najsmaczniejszą wesję. Przechowujemy w lodówce, na powierzchni musi być warstwa oliwy. No i pewnie miesiącami nie poleży... U mnie by i tak nie miało okazji :) Jest to najlepszy z możliwych sos do makaronu :D
Ja tez robie pesto i zamrazam w pudeleczkach po serkach i jogutrach. W sloiczku w lodowce nie trzyma sie dlugo. Tak mozna przechowywac tylko kilka dni jedzac na biezaco. Zamrozone bedzie na jesien i na zime jak znalazl!
Jak,oprócz suszenia mozna przechować bazylię? Słyszałam coś o smarowaniu listków olejem ale nie wiem co potem?Czy mógłby mi ktos pomóc ? mam jej sporo,a nie chciałabym jej zmarnować.
Po posmarowaniu olejem można zamrozić :) Ja mrożę w plastykowym pojemniku na sypko, żeby można było wyjmować pojedyncze listki.
A najlepszym sposobem na bazylię jest pesto :D
A mozesz coś wiecej napisać o tym pesto?
Potrzebne będą: bazylia, ser grana (łagodny parmezan), pestki pinii, oliwa, czosnek, sól. Po polsku można użyć orzechów włoskich.
Listki ucieramy z odrobiną soli (szczypta) i oliwy na w miarę jednorodną masę. Dodajemy dorbniutko posiekanby czosnek, zmielone orzechy i ser. Uzupełniamy oliwę i ucieramy. :)
Proporcje moim zdaniem są dość dowolne. Jak masz dużo bazylii to będzie super :D Proponuję zrobić odrobinę na próbę i ustalić najsmaczniejszą wesję.
Przechowujemy w lodówce, na powierzchni musi być warstwa oliwy. No i pewnie miesiącami nie poleży... U mnie by i tak nie miało okazji :) Jest to najlepszy z możliwych sos do makaronu :D
Bedę musiała spróbowac ,bo brzmi smakowicie,ale nie wiem czy uda mi się kupic ser grana,czy bedzie mógł być parmezan? bo z tym kłopotu nie będzie.
U mnie w sklepie jest ser marki "Emilgrana" i tego używam. Zwykły też może być, ale jest mocniejszy i to czuć.
Dzięki Orciu za odpowiedz ,napewno wypróbuję.
Prosze bardzo :)
Ostatnio w programie kulinarnym doradzano, że jeśli ktoś ma kłopot z kupieniem orzeszków piniowych, to może je zastąpić pestkami słonecznika.
Ja tez robie pesto i zamrazam w pudeleczkach po serkach i jogutrach. W sloiczku w lodowce nie trzyma sie dlugo. Tak mozna przechowywac tylko kilka dni jedzac na biezaco. Zamrozone bedzie na jesien i na zime jak znalazl!