Forum

Kuchenne porady

Bazylia

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-29 17:00:56

     Jak,oprócz suszenia mozna przechować bazylię? Słyszałam coś o smarowaniu listków olejem ale nie wiem co potem?Czy mógłby mi ktos  pomóc ? mam jej sporo,a nie chciałabym jej zmarnować.

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-29 17:04:31

    Po posmarowaniu olejem można zamrozić :) Ja mrożę w plastykowym pojemniku na sypko, żeby można było wyjmować pojedyncze listki.
    A najlepszym sposobem na bazylię jest pesto :D

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-29 17:07:07

    A mozesz coś wiecej napisać o tym pesto?

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-29 17:17:04

    Potrzebne będą: bazylia, ser grana (łagodny parmezan), pestki pinii, oliwa, czosnek, sól. Po polsku można użyć orzechów włoskich.
    Listki ucieramy z odrobiną soli (szczypta) i oliwy na w miarę jednorodną masę. Dodajemy dorbniutko posiekanby czosnek, zmielone orzechy i ser. Uzupełniamy oliwę i ucieramy. :)
    Proporcje moim zdaniem są dość dowolne. Jak masz dużo bazylii to będzie super :D Proponuję zrobić odrobinę na próbę i ustalić najsmaczniejszą wesję.
    Przechowujemy w lodówce, na powierzchni musi być warstwa oliwy. No i pewnie miesiącami nie poleży... U mnie by i tak nie miało okazji :) Jest to najlepszy z możliwych sos do makaronu :D

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-29 17:24:01

    Bedę musiała spróbowac ,bo brzmi smakowicie,ale nie wiem czy uda mi się kupic ser grana,czy bedzie mógł być parmezan? bo z tym kłopotu nie będzie.

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-29 17:34:19

    U mnie w sklepie jest ser marki "Emilgrana" i tego używam. Zwykły też może być, ale jest mocniejszy i to czuć.

  • Autor: piszanka Data: 2006-06-29 17:38:03

    Dzięki Orciu za odpowiedz ,napewno wypróbuję.

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-29 17:42:05

    Prosze bardzo :)

  • Autor: smakosia Data: 2006-06-30 08:35:28

    Ostatnio w programie kulinarnym doradzano, że jeśli ktoś ma kłopot z kupieniem orzeszków piniowych, to może je zastąpić pestkami słonecznika.

  • Autor: gosia64 Data: 2006-06-29 17:53:11

    Ja tez robie pesto i zamrazam w pudeleczkach po serkach i jogutrach. W sloiczku w lodowce nie trzyma sie dlugo. Tak mozna przechowywac tylko kilka dni jedzac na biezaco. Zamrozone bedzie na jesien i na zime jak znalazl!

Przejdź do pełnej wersji serwisu