Żurawina wielkoowocowa jest wiecznie zielonym półkrzewem z rodziny brusznicowatych. Ponieważ jest blisko spokrewniona z borówką, niektórzy zaliczają ją do rodziny wrzosowatych.
Owoce żurawiny wielkoowocowej dojrzewają (wrzesień - październik), mają różny kształt, a ich barwa jest zmienna: od jasnożółtej do ciemnoczerwonej lub prawie czarnej.
Żurawinę wielkoowocową sadzi się przeważnie na wyrównanych torfowiskach. U nas przydatne byłyby gleby poleśne, bielicowe, przewiewne, o wysokim poziomie wody gruntowej (20-25 cm). Gleba musi być kwaśna (pH 4-5).
Tam gdzie warunki glebowe są mało sprzyjające, należy na 2 czy 3 m2 przygotować odpowiednie podłoże z kwaśnego torfu i piasku.
Żurawiny wymagają też częstego podlewania. Można małe poletka otoczyć niskimi wałami gleby i zalewać je podczas bezśnieżnych zim wodą (zalewanie po okresie spoczynku grozi uduszeniem się roślin z braku tlenu).
Rośliny sadzi się w rozstawie 0,4 m x 0,2 m. Rośliny nie znoszą suszy i zalewania wodą podczas wegetacji. Duża kwasowość sprzyja wzrostowi krzewinek, a także wydatnie ogranicza wzrost chwastów.
Krzewinką wytwarza liczne długie, płożące się pędy, na których wyrastają krótkie pędy owocujące. Cięcie (przerzedzanie) krzewinek jest niezbędne.
W okresie spoczynku żurawina wytrzymuje duże spadki temperatury (nie mniej wskazane jest okrywanie plantacji na zimę ściółką ze słomy).
Plantacje żurawiny mogą być eksploatowane przez dziesiątki lat. Zauważono obfitsze owocowanie w warunkach, gdy wiatr nanosił na plantacje piasek. Obserwację tę wykorzystano w praktyce, stosując co kilka lat piaskowanie.Jagody żurawiny wielkoowocowej odznaczają się działaniem wzmacniającym i orzeźwiającym oraz wzmagają funkcje żołądka i jelit.
Sok zapobiega tworzeniu się niektórych kamieni w nerkach i zalecany jest przy jaskrze. Opisano jego pobudzające działanie na czynność trzustki.
Ze składników mineralnych, w porównaniu z innymi owocami i warzywami, żurawina zawiera stosunkowo dużo jodu.
Ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne powinniśmy uprawiać żurawinę na działce. Z paru metrów kwadratowych już w 4 roku po posadzeniu roślin możemy zebrać kilka kilogramów jagód.
ŻURAWINY WIELKOOWOCOWA
Żurawina wielkoowocowa jest wiecznie zielonym półkrzewem z rodziny brusznicowatych. Ponieważ jest blisko spokrewniona z borówką, niektórzy zaliczają ją do rodziny wrzosowatych.
Owoce żurawiny wielkoowocowej dojrzewają (wrzesień - październik), mają różny kształt, a ich barwa jest zmienna: od jasnożółtej do ciemnoczerwonej lub prawie czarnej.
Żurawinę wielkoowocową sadzi się przeważnie na wyrównanych torfowiskach. U nas przydatne byłyby gleby poleśne, bielicowe, przewiewne, o wysokim poziomie wody gruntowej (20-25 cm).
Gleba musi być kwaśna (pH 4-5).
Tam gdzie warunki glebowe są mało sprzyjające, należy na 2 czy 3 m2 przygotować odpowiednie podłoże z kwaśnego torfu i piasku.
Żurawiny wymagają też częstego podlewania. Można małe poletka otoczyć niskimi wałami gleby i zalewać je podczas bezśnieżnych zim wodą (zalewanie po okresie spoczynku grozi uduszeniem się roślin z braku tlenu).
Rośliny sadzi się w rozstawie 0,4 m x 0,2 m.
Rośliny nie znoszą suszy i zalewania wodą podczas wegetacji. Duża kwasowość sprzyja wzrostowi krzewinek, a także wydatnie ogranicza wzrost chwastów.
Krzewinką wytwarza liczne długie, płożące się pędy, na których wyrastają krótkie pędy owocujące. Cięcie (przerzedzanie) krzewinek jest niezbędne.
W okresie spoczynku żurawina wytrzymuje duże spadki temperatury (nie mniej wskazane jest okrywanie plantacji na zimę ściółką ze słomy).
Plantacje żurawiny mogą być eksploatowane przez dziesiątki lat. Zauważono obfitsze owocowanie w warunkach, gdy wiatr nanosił na plantacje piasek. Obserwację tę wykorzystano w praktyce, stosując co kilka lat piaskowanie.Jagody żurawiny wielkoowocowej odznaczają się działaniem wzmacniającym i orzeźwiającym oraz wzmagają funkcje żołądka i jelit.
Sok zapobiega tworzeniu się niektórych kamieni w nerkach i zalecany jest przy jaskrze. Opisano jego pobudzające działanie na czynność trzustki.
Ze składników mineralnych, w porównaniu z innymi owocami i warzywami, żurawina zawiera stosunkowo dużo jodu.
Ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne powinniśmy uprawiać żurawinę na działce. Z paru metrów kwadratowych już w 4 roku po posadzeniu roślin możemy zebrać kilka kilogramów jagód.
dziekuję za obszerne informacje,przydadzą mi sie napewno