Mam wielką prośbę może mi powiecie jak się pasteryzuje na sucho. Dostałam broszurkę z przepisami a w nich jest kilka które mnie interesują a wszystkie są pasteryzowane na sucho.Jak to się robi?
Ja preferuję pasteryzację wodną , suchą można też stosować ale wymaga to precyzyjnych ustawień temperatury, a nasze piecyki nie zawsze się sprawdzają. Bahus
A ja robię w piekarniku, ale co się tylko da zamykam bez pasteryzacji, tzn. wszystko co wkładam do słoików gorące - nakładam gorące do pełna, zakręcam i odracam słoik i tak stoi do całkowitego ostygnięcia.
Mam wielką prośbę może mi powiecie jak się pasteryzuje na sucho. Dostałam broszurkę z przepisami a w nich jest kilka które mnie interesują a wszystkie są pasteryzowane na sucho.Jak to się robi?
Ale czy pod wpływem temperatury nie popękają mi słoiki?
Dzięki za odpowiedź.
Ja wszystkie przetwory pasteryzuję w piekarniku i jeszcze mi się popękanie nie przytrafiło.
Będę pasteryzować w piekarniku elektrycznym, czy można zastosować termoobieg i jaki będzie czas tego pasteryzowania?
Właśnie, mnie również interesuje czy moze być termoobieg, ile stopni i jaki czas?
Ja preferuję pasteryzację wodną , suchą można też stosować ale wymaga to precyzyjnych ustawień temperatury, a nasze piecyki nie zawsze się sprawdzają.
Bahus
Ja mam piec elektryczny. Myślisz, że będzie nieprecyzyjny?
Różnie z tym bywa
Bahus
Wielkie dzięki. Chyba jednak posłucham Ciebie Bahusku, będę pasteryzować tradycyjnie w kąpieli wodnej.
Generalnie Dominiczka w kąpieli wodnej to jest to
. Nie będę się upierał!
A ja robię w piekarniku, ale co się tylko da zamykam bez pasteryzacji, tzn. wszystko co wkładam do słoików gorące - nakładam gorące do pełna, zakręcam i odracam słoik i tak stoi do całkowitego ostygnięcia.