Witam, jestem nowy na forum, jak i również w świecie kulinarnym, dlatego też proszę o odrobinę tolerancji z Waszej strony w przypadku mojej wpadki :)
No właśnie, tak jak w temacie - czy znacie przepis na domowe chipsy kukurydziane tortilla (zwane bodajze Nachos)? :) Uwielbiam je i jestem neizmiernie ciekaw jak sie przyrządzić samemu..
Och, ja je też uwielbiam, zawsze zajadam się nimi w Kinepolis, ale niestety też nie wiem jak zrobić ! Gotowe chipsy Nachos można kupić w sklepie choć nie są takie dobre, ale gotowe sosy ze słoika to już zupełnie mi nie smakują. Może jednak ktoś wie jak się robi taki sos serowy lub inny???
jadlem bardzo dobry sos serowy do podgrzewania właśnie, firmy Frito Lay bodajze. Miodzio.. Ciekaw jestem tylko jak zrobic te chipsy w zaciszu domowym :)
musicie sobie kupic torlilla wraps, tylko nie mam pojecia czy supermarkety w polsce je sprzedaja, ale pewno tak. one sa okragle plaskie, jak nalesnik, http://www.briefblog.com.mx/file/tortilla.jpg , pokroic na kawalki i na goracym oleju smazyc. ja tak robie pycha takie swiezutkie!
Nie robię zakupów w Tesco, ale się przejadę przy okazji, bo alkoholomierz muszę zakupić do moich naleweczek ( Janek mi nakazał!) O sklepach z jedzonkiem tajskim, chińskim itp.w Poznaniu nie słyszałam , ale wyemigrowałam z Poznania parę lat temu, więc teraz może i coś jest, choć wątpię! (Są restauracje chińskie, ale gdyby chińczyk trafił do takiej to bardzo by się zdziwił!) W przyprawy i produkty orientalne zaopatruję się w Piotrze i Pawle, tam jest największy wybór, ale tego produktu nie widziałam niestety. Tak, czy tak, dzięki za poradę!!!
Przepis pochodzi z www.puszkkka.spinacz.pl, strony z przepisami wege. Ale nie wiem czy o to Wam chodzi;) Jak coś to moje GG jest na stronie. Pozdrawiam!
TortillaInformacje ogólne: Rodzaj diety: wegańska Kategoria: inne Skala trudności: **Składniki:2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka soli łyżeczka masła olej wodaPrzepis: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła, sól oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".
nie no, powyzszy przepis brzmi niezle! tylko ja nigdy nie slyszalam o PIECZENIU tortilli... no ale , mozna sprobowac...tylko tak jak mowilam, pociac ten okragly placek na trojkaciki :)
Zeby zrobic nachos albo totopos (meksykanska nazwa nachos), potrzebujesz tortillas. Gotowe tortillas dostepne sa prawie w kazdym supermarkecie. Kroi sie tortillas w charakterystyczne trojkaty i smazy na tluszczu, po usmazeniu uklada sie na papierowych recznikach co by nadmiar tluszczu wciagnely, podaje sie np z sosem. Jak zrobic tortillas? znalazlam 2 przepisy ktore troszke sie roznia. Myslalam ze przed wpisaniem "porady" na forum wyrobie sie z przetestowaniem, ale nie..za goraco na takie przekaski.. heheh zeby chociaz piwkiem popic ale nie.
Tortillas
2 filizanki maki kukurydzianej, (w Meksyku mozna kupic specjalna do tortillas, niestety nie wiem czy ta nasza maka kukurydziana to to samo czy jednak cos innego, autor przepisu podaje przykladowa marke moze ktos sie z nia gdzies spotkal??? Maseca)
około 1 filizanki letniej wody
Mieszamy make z woda, wyrabiamy, musimy otrzymac mase jednolita, niezbyt sucha ale takze nie moze byc zbyt "lepka". (Chyba wiemy o co chodzi.) Dzielimy mase na 2 rowne czesci, potem kazda z nich znow na pol itd az otrzymamy 16 porcji. Nastepnie nalezy kazda z porcji rozwalkowac na cienki, ba cieniutki okragly placek. Rozgrzewamy patelnie o grubym dnie, (uwaga autor anonim nic nie wspomina o jakimkolwiek tluszczu!) i smazymy tortillas, gdy brzegi zrobia sie suche, przewracamy na druga strone za pomoca lopatki i potem znowu az zacznie sie "podnosic", wtedy zdejmujemy z patelni, kladziemy na talerz przykrywamy zeby pozostalo cieple. W takie tortillas mozemy zawinac kawalki kurczaka z salata i z roznymi dodatkami, mozemy w nie wlozyc co kto lubi, a na drugi dzien przyrzadzamy z nich nachos.
Zrodlo www.azteca21.com
Aha, po usmazeniu nachos, ukladamy na nich kawalki sera cheddar, odrobine papryczki chili, jalapenos podpiekamy w piekarniku az sie ser rozpusci i podajemy z sosem np guacamole, albo salsa ranchera wg Gabriela Tejeda.
Salsa Ranchera
5 pomidorów podpieczonych i bez skorki (powinny byc podpieczone na specjalnym krazku ktory sluzy do wypiekania plackow kukurydzianych, no ale nie wiem czy ktos takim dysponuje w domu)
1 zabek czosnku podpiecoznego
kawalek podpiecoznej cebulki
sól
rosół albo woda
5 chili podpieczonych, prawie przypalonych! (myślę że można dać znacznie mniej.. 5 chili na moj jezyk to piekielnie ostre)
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, dolewamy troche wody lub rosolku azeby mialo opdpowiednia konsystencje. Podgrzewamy. Miksujemy.
Mozemy ten sos serwowac do jajek, albo z miesem pieczonym. Albo z nachos, tu autorka podaje sposob podania, ukladamy na talerzu nachos, nastepnie na tych nachos ukladmay kawalki pieczonej piersi kurczaka, potem porwane liscie salaty, potem kawalki awokado skropione odrobina soku z cytryny, polac to sosem ranchera i posypac aromatycznym serem, cheddar, parmezan, kozi.. Na razie tyle mam nadzieje ze sie to komus przyda. Odrobina Meksyku. :)
Na WŻ jest przepis na buritos, placki z tego przepisu mogą robić za tortilę. Również nie daje się trłuszczu na patelnię, ewentualnie smaruje leciutko pędzlem namoczonym w oleju. Mój mąż jest mistrzem tych placków. Wychodzą boskie i na pewno z taką salsą i kurczakiem będą pyszne.
Przepisy pewnie są, ale czy nie szkoda czasu i bałaganu w kuchni? :) Dla wygodnickich, takich jak ja, polecam Delectę - mają nachosy, tortille i wszelkie sosy i marynaty do wykonania jedzonka.
Witam, jestem nowy na forum, jak i również w świecie kulinarnym, dlatego też proszę o odrobinę tolerancji z Waszej strony w przypadku mojej wpadki :)
No właśnie, tak jak w temacie - czy znacie przepis na domowe chipsy kukurydziane tortilla (zwane bodajze Nachos)? :)
Uwielbiam je i jestem neizmiernie ciekaw jak sie przyrządzić samemu..
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuję.
pozdrawiam!
Och, ja je też uwielbiam, zawsze zajadam się nimi w Kinepolis, ale niestety też nie wiem jak zrobić ! Gotowe chipsy Nachos można kupić w sklepie choć nie są takie dobre, ale gotowe sosy ze słoika to już zupełnie mi nie smakują. Może jednak ktoś wie jak się robi taki sos serowy lub inny???
jadlem bardzo dobry sos serowy do podgrzewania właśnie, firmy Frito Lay bodajze. Miodzio..
Ciekaw jestem tylko jak zrobic te chipsy w zaciszu domowym :)
wychodzi na to, że nikt nie wie!!! Szkoda !!! A sosu tej firmy poszukam w shoping'u w Poznaniu, może będzie? Dzięki za podpowiedź !
Jeszcze sobie pomyślałam, że może nie w tym dziale zapytałeś? Może spytać w dziale "kuchenne porady"? Spróbuj !
ja wiem skrocony przepis! :)
musicie sobie kupic torlilla wraps, tylko nie mam pojecia czy supermarkety w polsce je sprzedaja, ale pewno tak. one sa okragle plaskie, jak nalesnik, http://www.briefblog.com.mx/file/tortilla.jpg , pokroic na kawalki i na goracym oleju smazyc. ja tak robie pycha takie swiezutkie!
jak zrobic takiego placka nie wiem.
raczej u nas nie ma, a w każdym razie nie widziałam, ale poobserwuję. Dzięki za poradę, a narazie zajadaj się za nas troje!!!
ja to bym jednak poszukala w duzym tesco. ja w tesco kupuje. albo na sto procent w azjatyckim jakims sklepie.. tajskim czy jakims takim wschodnim.. :)
Nie robię zakupów w Tesco, ale się przejadę przy okazji, bo alkoholomierz muszę zakupić do moich naleweczek ( Janek mi nakazał!)
O sklepach z jedzonkiem tajskim, chińskim itp.w Poznaniu nie słyszałam , ale wyemigrowałam z Poznania parę lat temu, więc teraz może i coś jest, choć wątpię! (Są restauracje chińskie, ale gdyby chińczyk trafił do takiej to bardzo by się zdziwił!)
W przyprawy i produkty orientalne zaopatruję się w Piotrze i Pawle, tam jest największy wybór, ale tego produktu nie widziałam niestety.
Tak, czy tak, dzięki za poradę!!!
Tak, tak u nas są kupne tortille :) I to nie jednej firmy. Ja kupuję Delecty.
Ja gdzieś miałam jakiś przepis... zaraz poszukam;)
Tortilla Informacje ogólne: Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: inne
Skala trudności: **Składniki:2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
łyżeczka masła
olej
wodaPrzepis: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła, sól oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki).
Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".
To chyba raczej nie to, ale i tak serdecznie dziękujemy za dobre chęci ! A przepis się przyda, oj przyda !
nie no, powyzszy przepis brzmi niezle! tylko ja nigdy nie slyszalam o PIECZENIU tortilli... no ale , mozna sprobowac...tylko tak jak mowilam, pociac ten okragly placek na trojkaciki :)
Zeby zrobic nachos albo totopos (meksykanska nazwa nachos), potrzebujesz tortillas. Gotowe tortillas dostepne sa prawie w kazdym supermarkecie.
Kroi sie tortillas w charakterystyczne trojkaty i smazy na tluszczu, po usmazeniu uklada sie na papierowych recznikach co by nadmiar tluszczu wciagnely, podaje sie np z sosem.
Jak zrobic tortillas? znalazlam 2 przepisy ktore troszke sie roznia. Myslalam ze przed wpisaniem "porady" na forum wyrobie sie z przetestowaniem, ale nie..za goraco na takie przekaski.. heheh zeby chociaz piwkiem popic ale nie.
Tortillas
- 2 filizanki maki kukurydzianej, (w Meksyku mozna kupic specjalna do tortillas, niestety nie wiem czy ta nasza maka kukurydziana to to samo czy jednak cos innego, autor przepisu podaje przykladowa marke moze ktos sie z nia gdzies spotkal??? Maseca)
- około 1 filizanki letniej wody
Mieszamy make z woda, wyrabiamy, musimy otrzymac mase jednolita, niezbyt sucha ale takze nie moze byc zbyt "lepka".(Chyba wiemy o co chodzi.)
Dzielimy mase na 2 rowne czesci, potem kazda z nich znow na pol itd az otrzymamy 16 porcji.
Nastepnie nalezy kazda z porcji rozwalkowac na cienki, ba cieniutki okragly placek.
Rozgrzewamy patelnie o grubym dnie, (uwaga autor anonim nic nie wspomina o jakimkolwiek tluszczu!) i smazymy tortillas, gdy brzegi
zrobia sie suche, przewracamy na druga strone za pomoca lopatki i potem znowu az zacznie sie "podnosic", wtedy zdejmujemy z patelni,
kladziemy na talerz przykrywamy zeby pozostalo cieple. W takie tortillas mozemy zawinac kawalki kurczaka z salata i z roznymi dodatkami, mozemy w nie wlozyc
co kto lubi, a na drugi dzien przyrzadzamy z nich nachos.
Zrodlo www.azteca21.com
Aha, po usmazeniu nachos, ukladamy na nich kawalki sera cheddar, odrobine papryczki chili, jalapenos
podpiekamy w piekarniku az sie ser rozpusci i podajemy z sosem np guacamole, albo salsa ranchera wg Gabriela Tejeda.
Salsa Ranchera
- 5 pomidorów podpieczonych i bez skorki (powinny byc podpieczone na specjalnym krazku ktory sluzy do wypiekania plackow kukurydzianych, no ale nie wiem czy ktos takim dysponuje w domu)
- 1 zabek czosnku podpiecoznego
- kawalek podpiecoznej cebulki
- sól
- rosół albo woda
- 5 chili podpieczonych, prawie przypalonych! (myślę że można dać znacznie mniej.. 5 chili na moj jezyk to piekielnie ostre)
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, dolewamy troche wody lub rosolku azeby mialo opdpowiednia konsystencje. Podgrzewamy. Miksujemy.Mozemy ten sos serwowac do jajek, albo z miesem pieczonym. Albo z nachos, tu autorka podaje sposob podania, ukladamy na talerzu nachos, nastepnie na tych nachos ukladmay kawalki pieczonej piersi kurczaka, potem porwane liscie salaty, potem kawalki awokado skropione odrobina soku z cytryny, polac to sosem ranchera i posypac aromatycznym serem, cheddar, parmezan, kozi..
Na razie tyle mam nadzieje ze sie to komus przyda. Odrobina Meksyku. :)
Zrobimy, zrobimy, tylko faktycznie gdy mnią upały!!! Dzięki bardzo!!!
Na WŻ jest przepis na buritos, placki z tego przepisu mogą robić za tortilę. Również nie daje się trłuszczu na patelnię, ewentualnie smaruje leciutko pędzlem namoczonym w oleju. Mój mąż jest mistrzem tych placków. Wychodzą boskie i na pewno z taką salsą i kurczakiem będą pyszne.
Przepisy pewnie są, ale czy nie szkoda czasu i bałaganu w kuchni? :) Dla wygodnickich, takich jak ja, polecam Delectę - mają nachosy, tortille i wszelkie sosy i marynaty do wykonania jedzonka.