czy spotkaliście się z niedowładem tylnich nóżek u psa? Tzn, jest to zwyrodnienie kręgosłupa które uciska na nerwy, podobno można spowolnić ten proces. Jak można leczyć takie schorzenie, czy tylko zastrzykami? aha i jeszcze jedno: czy psom można wykonywać tomografię? (na rentgenie moja psinka już była)
Leczenie zachowawcze nadaje się dla psów, które nie wykazują zaawansowanych zmian radiologicznych, nie mają objawów klinicznych bądź objawy są słabo nasilone i pojawiają się jedynie okresowo. Psy z ewidentnymi objawami klinicznym bądź zaawansowanymi zmianami radiologicznymi należy zakwalifikować do leczenia chirurgicznego.
Leczenie zachowawcze to:
racjonalny ruch (spacery, pływanie), okresy przeznaczone na odpoczynek w ograniczonej przestrzeni, eliminacja biegów, skoków, aportowania
utrzymanie prawidłowej wagi ciała - prawidłowe żywienie - gotowa przemysłowa karma dla psów dużych ras ma odpowiednią zawartość kalorii, mikro i makroelementów oraz witamin
dodatki żywieniowe - chondroprotetyki - związki mające na celu poprawienie stanu chrząstki stawowej
leki przeciwbólowe i przeciwzapalne - zwierzę racjonalnie używa chorej kończyny i wolniej postępują zmiany zwyrodnieniowe.
O wyborze metody leczenia chirurgicznego decyduje lekarz biorąc pod uwagę stopień zaawansowania choroby, wiek zwierzęcia oraz nastawienie i przygotowanie właściciela.
Jeżeli choć troszkę pomogłam , to się cieszę .Pozdrawiam
wiesz co, do piątku było z nim ok , latał jak szalony bo jest bardzo żywym pieskiem. A już od soboty tylnie nóżki mu się plątały, taki ociężałe ma, nie może wejsć na łożko czy cokolwiek wyższego, mimo iż próbuje. Weterynarz na razie daje tylko zastrzyki jakies bo mu się do tego gazy zebrały, no i dieta oczywiscie. RTG wykazało zwyrodnienia na kręgosłupie, które uciskają na nerwy i dlatego tymi tylnymi nóżkami tak powłóczy. Cała ta sytuacja bardzo nas zasmuciła i przede wszystkim zadziwiła, bo tak nagle to się stało... Dziękuję za wszystkie informacje, wierzę że będzie można leczyć Tolka, bo uśpienia chyba bym nie przeżyła (Jezu już mi łzy lecą) Kinga
dziękuję, jutro idziemy na kolejną serię zastrzyków... myślę, że teraz jest taki osowiały bo to dla niego nowa sytuacja, to że mu ciężko nóżką ruszyć, jak już przywyknie, to będzie znowu żywszy, chociaż i teraz gania za piłeczką, tylko się plącze.
Kinga współczuję Tobie i Twojemu pieskowi. Wiem co teraz czujesz. Ja miałam podobna historię Mój pies (jamnik) też miał porażenie z niedowładem tylnych łapek. Pomogła mu seria zastrzyków z Depo Medrolu podawanych dokregosłupowo i podskórnie (w kark) Nivalin. Pies "wstał".Myślę że u Twojego pupilka tez wszystko skończy się dobrze.Pozdrawiam serdecznie
wam-mój piesek to "mieszanka" jamnika z kundelkiem. U jamników chyba najczęściej występują różne sprawy z kręgosłupem, bo schodzenie i wchodzenie po schodach wygina je. Miło słyszeć, że Twój piesek wyzdrowiał :D
czy spotkaliście się z niedowładem tylnich nóżek u psa? Tzn, jest to zwyrodnienie kręgosłupa które uciska na nerwy, podobno można spowolnić ten proces. Jak można leczyć takie schorzenie, czy tylko zastrzykami?
aha i jeszcze jedno: czy psom można wykonywać tomografię? (na rentgenie moja psinka już była)
Leczenie
Zachowawcze bądź operacyjne
Leczenie zachowawcze nadaje się dla psów, które nie wykazują zaawansowanych zmian radiologicznych, nie mają objawów klinicznych bądź objawy są słabo nasilone i pojawiają się jedynie okresowo. Psy z ewidentnymi objawami klinicznym bądź zaawansowanymi zmianami radiologicznymi należy zakwalifikować do leczenia chirurgicznego.
Leczenie zachowawcze to:
racjonalny ruch (spacery, pływanie), okresy przeznaczone na odpoczynek w ograniczonej przestrzeni, eliminacja biegów, skoków, aportowania
utrzymanie prawidłowej wagi ciała - prawidłowe żywienie - gotowa przemysłowa karma dla psów dużych ras ma odpowiednią zawartość kalorii, mikro i makroelementów oraz witamin
dodatki żywieniowe - chondroprotetyki - związki mające na celu poprawienie stanu chrząstki stawowej
leki przeciwbólowe i przeciwzapalne - zwierzę racjonalnie używa chorej kończyny i wolniej postępują zmiany zwyrodnieniowe.
O wyborze metody leczenia chirurgicznego decyduje lekarz biorąc pod uwagę stopień zaawansowania choroby, wiek zwierzęcia oraz nastawienie i przygotowanie właściciela.
Jeżeli choć troszkę pomogłam , to się cieszę .Pozdrawiam
A długo to ma?Bo moja kiedyś miała,ale to były tylko zakwasy po intensywnym spacerze,po Asoirynie jej przeszło.
wiesz co, do piątku było z nim ok , latał jak szalony bo jest bardzo żywym pieskiem. A już od soboty tylnie nóżki mu się plątały, taki ociężałe ma, nie może wejsć na łożko czy cokolwiek wyższego, mimo iż próbuje. Weterynarz na razie daje tylko zastrzyki jakies bo mu się do tego gazy zebrały, no i dieta oczywiscie. RTG wykazało zwyrodnienia na kręgosłupie, które uciskają na nerwy i dlatego tymi tylnymi nóżkami tak powłóczy.
Cała ta sytuacja bardzo nas zasmuciła i przede wszystkim zadziwiła, bo tak nagle to się stało...
Dziękuję za wszystkie informacje, wierzę że będzie można leczyć Tolka, bo uśpienia chyba bym nie przeżyła (Jezu już mi łzy lecą)
Kinga
bądź dzielna,trzymam kciuki za psiunia i ściskam krzepiąco
dziękuję, jutro idziemy na kolejną serię zastrzyków...
myślę, że teraz jest taki osowiały bo to dla niego nowa sytuacja, to że mu ciężko nóżką ruszyć, jak już przywyknie, to będzie znowu żywszy, chociaż i teraz gania za piłeczką, tylko się plącze.
Kinga współczuję Tobie i Twojemu pieskowi. Wiem co teraz czujesz. Ja miałam podobna historię Mój pies (jamnik) też miał porażenie z niedowładem tylnych łapek. Pomogła mu seria zastrzyków z Depo Medrolu podawanych dokregosłupowo i podskórnie (w kark) Nivalin. Pies "wstał".Myślę że u Twojego pupilka tez wszystko skończy się dobrze.Pozdrawiam serdecznie
wam-mój piesek to "mieszanka" jamnika z kundelkiem. U jamników chyba najczęściej występują różne sprawy z kręgosłupem, bo schodzenie i wchodzenie po schodach wygina je. Miło słyszeć, że Twój piesek wyzdrowiał :D