Forum

Kuchenne porady

do anglojęzycznych :D

  • Autor: kinga_d Data: 2006-07-04 20:07:21

    mimo iż znam dobrze angielski to jednak tego nie mogę przeskoczyć. Jestem użytkownikiem allrecipes.com (przepraszam jezeli to reklama zakazana) i w tamtejszych przepisac pojawia sie  "shortening" szczególnie w wypiekach. I tu pada ptanie co to dokładnie jest, bo w moich tysiącstronicowych słownikach tego nie ma :D  Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj tłuszczu./....

  • Autor: till Data: 2006-07-04 20:23:21

    shorten -dodać tłuszcz ;)))))

  • Autor: kinga_d Data: 2006-07-04 20:30:27

    serio?? dzięki till no to pewnie chodzi o jakis masło czy margaryne po prostu :D

  • Autor: till Data: 2006-07-04 20:49:07

    Tak w każdym razie podaje mój słownik Stanisławskiego ;))))

  • Autor: sealand1 Data: 2006-07-04 20:31:41

    Q: When a recipe calls for shortening, what exactly does that mean? A: Shortening is a commercial product that can be found in the supermarket under a wide variety of brand names. It is a solid fat typically used in baking or deep frying. Made from blended oils that are solidified using various processes such as hydrogenation, it is odorless and white. Shortening is usually emulsified to enable baked goods to absorb more sugar, and it may contain real or artificial butter flavor. Unless labeled as vegetable shortening, it may contain some animal fat. Myślę, że chodzi o tłuszcz stosowany do wypieków. Na razie znalazłam tyle, ale mailowo pytam u źródeł, więc czekam na odpowiedź::D

  • Autor: kinga_d Data: 2006-07-04 20:40:03

    dzięki za zaangażowanie. Gdzieś tam mi świta że to miał być właśnie tłuszcz cukierniczy. Ale od biedy da się zastąpić :D 

  • Autor: mariquita Data: 2006-07-04 22:06:05

    Shortening to po prostu SMALEC

  • Autor: kinga_d Data: 2006-07-05 07:24:32

    ...jeszcze lepiej :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu