Niedawno wróciłam z Czarnogóry gdzie kupiłam sobie oliwki . Jedne były w zalewie a drugie w ziołach . Nie chcę aby mi się popsuły , bo mam ich sporo i chciałam je zalać jakąś zalewą . Czy można by je było zapasteryzować ? Jaką zalewą musiałabym je zalać ?
Oliwki marynowane Składniki: - 20 dag dużych oliwek bez pestek - 5 łyżek oliwy - 3 łyżki octu winnego - łyżeczka cukru - 2 łyżeczki świeżego lub łyżeczka suszonego oregano - łyżeczka świeżego lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie: Czosnek oczyść, posiekaj. Cukier rozpuść w 3 łyżkach przegotowanej wody. Oliwę roztrzep z octem i posłodzoną wodą, dodaj zioła, czosnek, pieprz i jeśli trzeba ? sól lub Ziarenka Smaku. Do słoika włóż oliwki, zalej marynatą, zakręć, wstaw do lodówki na kilka dni. W czasie marynowania kilkakrotnie potrząsaj słoikiem.
OLIWKI W ZIOŁACH
Składniki :
500 g czarnych lub czerwonych oliwek, 1-2 świeże łagodne papryczki chili, mała gałązka tymianku, gałązka rozmarynu
Wykonanie :
Oliwki po nakłuwać widelcem. Papryczki oczyścić z pestek, umyć. Tymianek i rozmaryn ostrożnie opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki włożyć do słoja, zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Pozostawić na co najmniej 3 dni.
Niedawno wróciłam z Czarnogóry gdzie kupiłam sobie oliwki . Jedne były w zalewie a drugie w ziołach . Nie chcę aby mi się popsuły , bo mam ich sporo i chciałam je zalać jakąś zalewą . Czy można by je było zapasteryzować ? Jaką zalewą musiałabym je zalać ?
Zobacz tutaj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=60977&post=60995
Oliwki marynowane
Składniki:
- 20 dag dużych oliwek bez pestek
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki świeżego lub łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka świeżego lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- ząbek czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek oczyść, posiekaj. Cukier rozpuść w 3 łyżkach przegotowanej wody. Oliwę roztrzep z octem i posłodzoną wodą, dodaj zioła, czosnek, pieprz i jeśli trzeba ? sól lub Ziarenka Smaku. Do słoika włóż oliwki, zalej marynatą, zakręć, wstaw do lodówki na kilka dni. W czasie marynowania kilkakrotnie potrząsaj słoikiem.
OLIWKI W ZIOŁACH
Składniki :
500 g czarnych lub czerwonych oliwek,
1-2 świeże łagodne papryczki chili,
mała gałązka tymianku,
gałązka rozmarynu
Wykonanie :
Oliwki po nakłuwać widelcem. Papryczki oczyścić z pestek, umyć. Tymianek i rozmaryn ostrożnie opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki włożyć do słoja, zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Pozostawić na co najmniej 3 dni.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc .