Według jakiegoś przepisu znalezionego na tym forum, zrobiłam czosnek w oliwie, tzn. do słoiczka napakowałam ząbków czosnku i zalałam oliwą. Następnie zakręciłam słoiczek i odstawiłam w ciemne miejsce. Nie wiem, co tam się dzieje w środku, bo jak próbuje otworzyć, to buzuje i chce mi uciekać ze słoiczka, dlatego zaprzestalam na razie otwierania. Obawiam się, że coś zrobiłam nie tak. Czy ktoś pomoże?
niestety Veno1980 wyglada na to ze wszystko po prostu sfermentowalo: Musialy sie albo jakies bakterie do srodka dostac albo zabrudzenie albo dalas za duzo cosnku a za malo oleju - czosnek nie jest wtedy dokladnie oblany olejem i fermentuje ze ha. Z tego co wiem ...do kosza i... sprobowac jeszcze raz!
Jeszcze jedno; ja uwazam tez zeby czosnek "plywal" w oleju bo jak za bardzo zabki do siebie przylegaja to wlasnie w te miejsca nie dochodzi olej - raz mi tez wlasnie przez to sfermentowal choc z wierzchu zabki czosnku byly pokryte olejem. Teraz najpierw wlewam polowe porcji oleju daje zabki i zalewam reszta oleju. Potrzasam, zamykam i gotowe! Do tego zawsze daje zabki przekrojone co troche przyspiesza powstanie oleju czosnkowego. Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia!
Czosnek w oliwie.
15 obranych ząbków czosnku umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i zalać aż do pokrycia ząbków oliwą. Tak zakonserwowany czosnek zachowuje trwałość przez 6 miecięcy i nadaję się do gotowania, a oliwa do smaŻENIA I SPORZĄDZANia SOSÓW SAŁATKOWYCH. pOBIERANĄ ZNAD CZOSNKU OLIWĘ można uzupełniać nową porcją, pamiętając aby jej poziom wystawał ponad czosnek.
Według jakiegoś przepisu znalezionego na tym forum, zrobiłam czosnek w oliwie, tzn. do słoiczka napakowałam ząbków czosnku i zalałam oliwą. Następnie zakręciłam słoiczek i odstawiłam w ciemne miejsce. Nie wiem, co tam się dzieje w środku, bo jak próbuje otworzyć, to buzuje i chce mi uciekać ze słoiczka, dlatego zaprzestalam na razie otwierania. Obawiam się, że coś zrobiłam nie tak. Czy ktoś pomoże?
niestety Veno1980 wyglada na to ze wszystko po prostu sfermentowalo: Musialy sie albo jakies bakterie do srodka dostac albo zabrudzenie albo dalas za duzo cosnku a za malo oleju - czosnek nie jest wtedy dokladnie oblany olejem i fermentuje ze ha. Z tego co wiem ...do kosza i... sprobowac jeszcze raz!
Dzięki. Dałam tyle oliwy, że przykrywał czosnek, no ale trudno się nmówi.
Jeszcze jedno; ja uwazam tez zeby czosnek "plywal" w oleju bo jak za bardzo zabki do siebie przylegaja to wlasnie w te miejsca nie dochodzi olej - raz mi tez wlasnie przez to sfermentowal choc z wierzchu zabki czosnku byly pokryte olejem. Teraz najpierw wlewam polowe porcji oleju daje zabki i zalewam reszta oleju. Potrzasam, zamykam i gotowe! Do tego zawsze daje zabki przekrojone co troche przyspiesza powstanie oleju czosnkowego. Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia!
Tylko gdzie ten przepis? Nie znalazłem.
Janek
Był raz wątek o czosnku. Spróbuję znaleźć.
Czosnek w oliwie. 15 obranych ząbków czosnku umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i zalać aż do pokrycia ząbków oliwą. Tak zakonserwowany czosnek zachowuje trwałość przez 6 miecięcy i nadaję się do gotowania, a oliwa do smaŻENIA I SPORZĄDZANia SOSÓW SAŁATKOWYCH. pOBIERANĄ ZNAD CZOSNKU OLIWĘ można uzupełniać nową porcją, pamiętając aby jej poziom wystawał ponad czosnek.