dziewczyny,co wy robicie z awokado??nigdy tego wczesniej nie jadlam,nie mam pojecia co z tym zrobic!wiem,ze mozna salatke,ale co tam wrzucic??prosze o rade!!
Awokado smakuje w sałatce jak tłuszczyk!! ale to dobry, nienasycony tłuszcz. Sprobuj dojrzały awokado rozkroic na pół, pestkę wyjąć, obrac ze skórki i pokroic na małe kostki, posolić i popieprzyć świeżym pieprzem!!! Jest też taki awokado mix, zwany Guacamole, tam dodaje sie czosnek, sól, pieprz, paprykę i chili, troche creme fresh i sok z cytryny (aby nie ściemniało) powstanie dodatek do grilowanego mięsa lub dip do chipsów, Awokado jest bardzo zdrowe.
2 dojrzałe awokado 100 ml słodkiej śmietanki 36 % pół kostki bulionu warzywnego 150 g sera gorgnzola 1 łyżka soku z cytryny tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Awokado delikatnie obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie i długie kawałki, a następnie pokropić sokiem z cytryny. W śmietance rozpuścić pół kostki bulionowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych naczyniach do zapiekania ułożyć kawałki awokado i polać śmietanką. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki sera gorgonzola. Zapiekać przez 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w tych naczyniach, w których zapiekaliśmy.
Uwagi:
Do awokado należy zaserwować lekko grillowaną bagietkę z masłem czosnkowym.
Zupa z awokado i szafranem Składniki: - 3/4 kg ziemniaków - 2 duże awokado - 3/4 l wywaru warzywnego (może być z kostki) - 1 szkl. mleka - 200 g ementalera - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka sosu sojowego - pieprz - sok z cytryny - szafran
Sposób przyrządzania:
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki i smaż przez chwilę. Zalej ziemniaki wywarem warzywnym, dodaj mleko i sos sojowy. Gotuj 20 minut. Obierz jedno awokado, usuń pestkę, a miąższ dodaj do zupy. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Utrzyj ementaler na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z zupą. Przypraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Drugie awokado po obraniu i usunięciu pestki pokrój w cieniutkie plasterki. Udekoruj nimi obficie każdy talerz zupy. Możesz udekorować też zupę nitkami szafranowymi - żadne substytuty, jak szafran w proszku, zdecydowanie do tego się nie nadają. Salsa z awokado Składniki: - 2 duże awokado - 1 mała czerwona papryka - 1 pomidor - 1 czerwona cebula - 3 łyżki posiekanych liści kolendry - 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz - sos tabasco - 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Posiekaj cebulę. Z pomidora usuń pestki, resztę pokrój w drobną kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i też je posiekaj. Awokado obierz i pokrój delikatnie w niedużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj pokrojone warzywa z nasionami i liśćmi kolendry i oliwą. Zrób to delikatnie, aby nie uszkodzić kawałków awokado. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Podawaj z chipsami kukurydzianymi. Salsę przechowuj w lodówce. Chipsy kukurydziane z nałożoną na każdy z nich małą łyżeczką salsy można podawać jako przystawkę. Naleśniki z sałatką z awokado Składniki: - 2 awokado - 1 pomidor - 4 łyżki ziaren słonecznika - 1/3 szkl. kiełków fasoli mung - 1/3 szkl. zielonych oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta pieprzu - sól ziołowa ciasto na naleśniki: 2 szkl. mąki - 2 szkl. mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 szkl. oleju do smażenia
Sposób przyrządzania:
Awokado musi być bardzo dojrzałe - kiedy naciśniesz delikatnie na skórkę, powinieneś wyczuć pod nią zupełnie miękki miąższ. Warzywa i kiełki umyj dokładnie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę. Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku. Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w ciepły naleśnik. Koktajl z awokado Składniki: - 2 duże dojrzałe miękkie awokado - 1/3 szkl. cukru - 2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego - 2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej - 1.5 szkl. pokruszonego lodu
Sposób przyrządzania:
Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź. Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody oligoceńskiej. Zmiksuj wszystko w malakserze dokładnie na puree. Dodaj mleko i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz. Tradycyjnie "sinh to bo" podaje się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz. Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu.
Byłam kiedyś w Brazylii i tam serwowano mi awokado na słodko, przesmaczny deser, delikatny i oryginalnyw rankingu smaczności na samej czołówce. Miąższ awocado miksowany z mlekiem skondensowanym i sokiem z limetki, niczego więcej tam nie dodawano łatwe i pyszne. Coś czuję ze kupię sobie ten owoc bo przypomniałaś mi ten smak. Trzeba deser przygotować przed podaniem bo awokado ciemnieje.
dziekuje serdecznie za wszystkie przepisy i rady,na pewno skorzystam i podziele sie odczuciami. na razie czekam az moje owoce troche dojrzeja bo sa twarde(a moze takie maja byc??juz sama nie wiem...)pozdrawiam!!
Calkiem twarde sa niedojrzale, powinny lekko poddawac sie przy naciskaniu, jak np. sprawdzasz czy brzoskwinia jest dojrzala. A w razie czego, pisalam Ci, do torebki papierowej , 2-3 dni w ciemne miejsce i beda ok.
dziewczyny,co wy robicie z awokado??nigdy tego wczesniej nie jadlam,nie mam pojecia co z tym zrobic!wiem,ze mozna salatke,ale co tam wrzucic??prosze o rade!!
Awokado smakuje w sałatce jak tłuszczyk!! ale to dobry, nienasycony tłuszcz. Sprobuj dojrzały awokado rozkroic na pół, pestkę wyjąć, obrac ze skórki i pokroic na małe kostki, posolić i popieprzyć świeżym pieprzem!!!
Jest też taki awokado mix, zwany Guacamole, tam dodaje sie czosnek, sól, pieprz, paprykę i chili, troche creme fresh i sok z cytryny (aby nie ściemniało) powstanie dodatek do grilowanego mięsa lub dip do chipsów, Awokado jest bardzo zdrowe.
bardzo prosze http://wielkiezarcie.com/przepis7781.html
A ja bardzo lubię posmarować chleb lub bułkę, osolę, popieprzę (pieprzem!!! ) i wcinam! Pycha!!! Ale awokado musi być dojżałe !
W przypadku gdy nie jest zupelnie dojrzale, dajemy awokado do papierowej torebki i chowamy w ciemne miejsce na 2-3 dni.
Glumanduś ! Dzięki za poradę ! O tym nie wiedziałam !
Zapiekane awokado
100 ml słodkiej śmietanki 36 %
pół kostki bulionu warzywnego
150 g sera gorgnzola
1 łyżka soku z cytryny
tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Uwagi:
Składniki:
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 duże awokado
- 3/4 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 1 szkl. mleka
- 200 g ementalera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
- sok z cytryny
- szafran
Sposób przyrządzania:
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki i smaż przez chwilę. Zalej ziemniaki wywarem warzywnym, dodaj mleko i sos sojowy. Gotuj 20 minut. Obierz jedno awokado, usuń pestkę, a miąższ dodaj do zupy. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Utrzyj ementaler na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z zupą. Przypraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Drugie awokado po obraniu i usunięciu pestki pokrój w cieniutkie plasterki. Udekoruj nimi obficie każdy talerz zupy. Możesz udekorować też zupę nitkami szafranowymi - żadne substytuty, jak szafran w proszku, zdecydowanie do tego się nie nadają.
Salsa z awokado
Składniki:
- 2 duże awokado
- 1 mała czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sos tabasco
- 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Posiekaj cebulę. Z pomidora usuń pestki, resztę pokrój w drobną kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i też je posiekaj. Awokado obierz i pokrój delikatnie w niedużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj pokrojone warzywa z nasionami i liśćmi kolendry i oliwą. Zrób to delikatnie, aby nie uszkodzić kawałków awokado. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Podawaj z chipsami kukurydzianymi. Salsę przechowuj w lodówce. Chipsy kukurydziane z nałożoną na każdy z nich małą łyżeczką salsy można podawać jako przystawkę.
Naleśniki z sałatką z awokado
Składniki:
- 2 awokado
- 1 pomidor
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1/3 szkl. kiełków fasoli mung
- 1/3 szkl. zielonych oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- sól ziołowa
ciasto na naleśniki: 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. oleju do smażenia
Sposób przyrządzania:
Awokado musi być bardzo dojrzałe - kiedy naciśniesz delikatnie na skórkę, powinieneś wyczuć pod nią zupełnie miękki miąższ. Warzywa i kiełki umyj dokładnie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę. Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku. Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w ciepły naleśnik.
Koktajl z awokado
Składniki:
- 2 duże dojrzałe miękkie awokado
- 1/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego
- 2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej
- 1.5 szkl. pokruszonego lodu
Sposób przyrządzania:
Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź. Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody oligoceńskiej. Zmiksuj wszystko w malakserze dokładnie na puree. Dodaj mleko i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz.
Tradycyjnie "sinh to bo" podaje się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz. Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu.
Byłam kiedyś w Brazylii i tam serwowano mi awokado na słodko, przesmaczny deser, delikatny i oryginalnyw rankingu smaczności na samej czołówce.
Miąższ awocado miksowany z mlekiem skondensowanym i sokiem z limetki, niczego więcej tam nie dodawano łatwe i pyszne.
Coś czuję ze kupię sobie ten owoc bo przypomniałaś mi ten smak.
Trzeba deser przygotować przed podaniem bo awokado ciemnieje.
hi, hi, też jadłam ! PYCHA ! A lody z avocado jadłaś?CHmmmm...... miodzio!
dziekuje serdecznie za wszystkie przepisy i rady,na pewno skorzystam i podziele sie odczuciami. na razie czekam az moje owoce troche dojrzeja bo sa twarde(a moze takie maja byc??juz sama nie wiem...)pozdrawiam!!
Calkiem twarde sa niedojrzale, powinny lekko poddawac sie przy naciskaniu, jak np. sprawdzasz czy brzoskwinia jest dojrzala. A w razie czego, pisalam Ci, do torebki papierowej , 2-3 dni w ciemne miejsce i beda ok.
dodałam właśnie jeszcze jeden przepis z avokado, może będziesz lubiła : http://wielkiezarcie.com/przepis18666.html