Forum

Gawędy o jedzeniu

kuchnia angielska

  • Autor: kasia d Data: 2006-07-11 19:38:38

    a ja wlasnie dodalam nowy przepis do moich, i ze zdziwieniem stwierdzilam ze nie istnieje dzial "kuchnia angielska". ja wiem ze ona moze nie taka wykwintna i wszyscy sie zawsze z niej smieja, ale pare fajnych pomyslow to oni maja! :) 
    zeby bylo smieszniej to moj przepis mozna w zasadzie TYLKO do "kuchni angielskiej" zaliczyc... hehe 

    x.

  • Autor: ekkore Data: 2006-07-12 09:16:41

    dodaj przepis do różne, ewentualnie jeżeli zawiera składniki ktoregoś z działów (mięso, warzywa itp) to do niego, wtedy już pomijając różne. Aby tworzyć nowy dział musi być trochę przepisów - a dla jednego?

  • Autor: kasia d Data: 2006-07-12 10:55:14

    nie no pewnie, mi to wszystko jedno czy istnieje czy nie,  tak tylko myslalam ze ktos biednych anglikow przeoczyl... ;) a i nie wiedzialam ze przepisy musza najpierw istniec zeby stworzyc dzial, myslalam ze dzial jest i ludzie po prostu dodaja do niego przepisy jak napisza/stworza cos 'angielskiego'... ;) 
    sorki. 

    x.

  • Autor: Janek Data: 2006-07-13 14:41:00

    Cudze chwalicie ... Proponuję najpierw kuchnie: mazurską, mazowiecką, poleską, lwowską, wileńską, kaszubską, małopolską, śląską, wielkopolską ...etc.etc. ... no i lubuską , przecież tu mieszkam i lokalny patriotyzm zobowiązuje.Z angielskich: walijską, szkocką, etc. ...., Indyjską, też z podziałem na regiony. Chińską na kantony...
    Nie dajmy się zwariować.
    Kasiu, ten temat już był "wałkowany", w tym roku. Ile razy wcześniej(?!?). Wystarczyłoby troszkę poczytać stare wątki. "Olimpowi" juz odpowiadać chyba nie chce się na ciągłe propozycje "nowych Żarłoków". I nie dziwię się. A, że nie Oni tylko ja Ci odpowiadam (podpierając Ekkore, która chyba nie obrazi się o to (??)), to właśnie jest przyczyną. Ile razy można odpowiadać na to samo pytanie...w ciagu pół roku...(tyle ja jestem w WŻ i naliczyłem juz kilka podobnych pomysłów, i odpowiedzi Pampasa...
    Spróbuj przy swoich przepisach jako ostatnie słowo w tytule dodać angielski/e.
    Pozdrawiam.
    Janek

  • Autor: kasia d Data: 2006-07-13 17:48:25

    sorry, naprawde nie mialam zamiaru nikogo urazac. mnie naprawde nie zalezy na tym dziale w ogole, tak tylko wpomnialam.. i nie chwale cudzego bez znajomosci swojego, po prostu chcialam nowy przepis dodac, a nie walkowac po raz setny bigos i golapki :)

    i przepraszam ze nowa jesem rowniez.

    i w ogole to moze ktos wykasuje ten watek bo mi teraz glupio ze tak sie wszyscy na mnie rzucili.

  • Autor: till Data: 2006-07-13 18:13:12

    Nikt się na Ciebie nie rzucił aż tak... po prostu mieli inne zdanie , które Ci przedstawili . Nie wszyscy , ale dwie osoby . Na tle zalogowanych tu tysiecy nie wygląda to tak dramatycznie .
    Nikogo nie uraziłaś , jak sądzę .
    Dobre pomysły są między innymi po to , żeby właśnie tu zamieszczać własne przemyślenia na temat funkcjonowania naszej strony .
    Inna sprawa , ile sposród tych pomysłów doczekuje się realizacji ... ale rozmawiać trzeba .
    Nie widzę też powodów do zamykania , a juz tym bardziej do kasowania wątku .
    Pozdrawiam

  • Autor: Janek Data: 2006-07-13 22:49:15

    Kasiu przepraszam. Nie pomyślałem o tym, że może Ciebie to tak mocno dotknąć. Wybacz "zgredowi". Ale mam taką parszywą naturę, że walę czasem za mocno nie myśląc o tym, że to ...sprawić komuś może przykrość. No i jest mi troszkę ...głupio. Przepraszam, wybacz...
    Janek

  • Autor: kasia d Data: 2006-07-14 11:41:12

    nie o to chodzi, tylko, ze ja nie domagalam sie ani nie zadalam stworzenia specjalnie nowego dzialu dla mnie, ja tylko zasugerowalam. a zasugerowalam, bo jak wyzej wyjasnilam, jestem nowa i myslalam , ze to dziala w odwrotnym kierunku: najpierw jest dzial a potem ludzie dodaja do niego przepisy, zeby nie trzeba ich bylo pozniej przenonic jesli takowy powstanie. to wszystko. rozumiesz z mojej strony?

    no ale. teraz wszystkim glupio :) i w ogole slowem pisanym czasem ciezko jest sie porozumiec bo mozna opatrznie zinterpretowac, wiec oglaszam pokoj i koniec dyskusji na ten temat! :) oficjalnie wycofuje propozycje o kuchnie angielska i obiecuje ze na przyszlosc bede bardziej rozwazna co proponowac jako ze znam juz reguly! :)

    pozdr i caluje, nie gniewaj sie na mnie Janku... :) :) :)

    x.

  • Autor: ekkore Data: 2006-07-21 09:01:08

    kasiu - liczą się pomysły, nawet jeżeli nie zostaną zrealizowane nigdy nie są złe, z każdego pomysłu coś może wyniknąć.

    A przepis wymyślony na bazie kuchni angielskiej nigdy nie jest przepisem narodowym. Moim zdaniem w kuchniach narodowych powinny być tylko i wyłącznie te przepisy, które są tradycyjne dla danego kraju, a nie tylko wykonywane w nim (wielu upiera się, że np. kurczak to danie amerykańskie, a pizzę na bardzo grubym cieście zapisuje do włoskich, choć przepis ten Włoch nigdy nie widział, ale w nazwie ma picca)

    Może na początku dodawać w przepisie ( w tytule), że jest to przepis z kuchni angielskiej - wtedy jak ktoś będzie poszukiwał specjałów z tego regionu, po wpisaniu w wyszukiwarkę znajdzie go. A jak przepisów będzie sporo, można pomyśleć o dziale.

  • Autor: bahus Data: 2006-07-21 16:57:12

    Myślałby kto, że Janek taki "Heros" i że "wali tak mocno". Dla pacholęcia cios wypasionego, aczkolwiek słabowitego tatusia też byłby "mocą".
    Bahus

  • Autor: Janek Data: 2006-07-21 23:19:54

    Oj, bo "lutnę"...
    Kiedy będziesz już w kraju? Może 28 lipca przez Gorzów będziesz wracał?

  • Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 20:55:33

    hejo,

    przy porzadkowaniu przepisow zauwazylam rowniez przepisy z kuchni angielskiej, niewiele, nie powiem dokladnie ile...wiec zostaly zaszeregowane do roznych

    a Kasia mieszka w Angli i pewnie tych przepisikow z aktualnego miejsca pobytu bedzie wiecej? wiec Kasiu wstawiaj swoje przepisy, to moze i angielskiej sie dorobimy:))
    Pozdrawiam Cie:)

  • Autor: kasia d Data: 2006-08-23 20:27:40

    ja tez widzialam w przepisach kilka typowych angielskich dan, ludzie je nawet z angielska nazwa wstawiali, bo odpowiedznika po polsku nie ma, jak chicken pie czy chicken ceaser salad, albo o! widzialam nawet ktos wstawil fish and chips gdzies! :) nie liczylam ile ich jest ale dla przykladu w dziale kuchni tajskiej jest SIEDEM przepisow.... wiec nie wiem jaka jest minimalna ilosc na stworzenie dzialu...

    a jesli chodzi o moj przepis to nie ma nic bardziej angielskiego niz baked beanz. jedza go ze wszystkim i do wszystkiego. nie jest to 'na bazie' tylko.... :)

    pozdrawiam rowniez, :) x.

  • Autor: Maddalena Data: 2006-08-25 21:40:34

    Kasia, wstawiaj jak najwiecej tycj angielskich przepisikow, zrobilam juz baklazany, przymierzam sie do tego deseru ang.z chleba tostowego. Masz super przepisy, sprawdzone, wyprobowane. Dawaj, duzo ile wlezie:)

  • Autor: kasia d Data: 2006-08-26 23:34:33

    no to mamy podobne gusta! :) ogromnie sie ciesze ze ci sie moje przepisy podobaja.. a i mam nadzieje ze na puddingu sie nie zawiedziesz.. ! :)

  • Autor: Janek Data: 2006-08-24 09:53:58

    Faktycznie tak patrząc na "wykaz kuchni" to są tak egzotyczne, że nie wiadomo czy coś się w nich znajdzie (np. kurdyjska), jest amerykańska(?), przecież oni tylko gotowce spożywają! Jednak angielska w miejsce amerykańskiej byłaby lepsza. No bo skąd w Polsce wziąć np. łapę grizli'ego, comber z wapiti, albo bizona?
    Jestem za przemianowaniem amerykańskiej na angielską ( lub połączyć ?!?) i po "ptakach".
    Co OLIMP na to?
    Janek

  • Autor: bahus Data: 2006-08-24 11:31:38

    Ta stronka jest dla wszystkich, których łączy wspólne hobby "kulinaria" . Dla ciebie Janku być może kaszka na mleku jest bardzo wyszukanym i wykwintnym daniem. Jednak nie dla wszystkich. Ja na przykład gustuję w łapie niedźwiedzia, zupie żółwiowej i pieczeni z nosorożca. (dziś można wszystko sprowadzić).
    Parafrazując: dobrze że na tej stronie są i kaszka na mleku i pieczeń z łapy niedźwiedzia.
    Bahus

  • Autor: Janek Data: 2006-08-24 14:09:39

    Zdaje się Bahusie że nasze wypowiedzi mijają się w treści ...co ma wykwintność do tematu dyskusji. A tak przy okazji z kaszki manny i mleka jako podstawowych składników można stworzyć naprawdę wyśmienite dania, i równie "dowcip" się po nich "wyostrza".
    Pozdrawiam.
    Janek

    P.S.
    Jak sprowadzisz łapę niedźwiedzia grizli i zrobisz pieczeń po amerykańsku daj znać, kupie dobre piwko wpadnę i pogadamy.

  • Autor: Janek Data: 2006-08-24 14:13:54

    ....a gdzie ta pieczeń z łapy niedźwiedzia...w przepisach?

  • Autor: kasia d Data: 2006-08-24 20:29:03

    uwielbiam was chlopaki! dyskusja bomba, prosze kontunuowac....

  • Autor: Janek Data: 2006-08-24 20:37:49

    Młoda, życie Ci się znudziło ...? Za podżeganie też możesz pójść na........











































    Janek

  • Autor: madziorek Data: 2006-09-25 16:08:10

    to zbyt szumnie brzmi angielska,bo tak naprawde oni nie maja az takich wspanialosci.z reguly to frytki i ryba,lub hamburgery.a tak naprawde to jeszcze nie spotkalam tutaj angola ktory sam gotuje od podstaw.uzywaj pol gotowych produktow,jak np.sosy roznego rodzaju ,zalewaj woda i gotowe.co to za jedzenie?!ja gotuje sama i jestem z tego dumna.a naprawde w sklepach tutaj mozna dostac wszystko,wiec jest w czym wybierac!!aha !zapomnialam jeszcze o ich fasolce(baked beans),jajkach no i oczywiscie o bekonie.hahaha!mozna sprobowac,dobre ale jak dlugo/a slyszeliscie,ze jedza rowniez chleb(mowa o ich chlebie tym tostowym z chipsami)hahaha!kazdy ma swoje smaki!!!smacznego i pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu