Forum

Kuchenne porady

Maliny

• Autor: agness Data: 2006-07-12 10:35:41

W tym roku maliny mi oszalały-krzaki sie uginaja:))))robie w sloiczki,ale mam pytanko.CZY MOZNA JE MROZIC???i czy np potem mozna je wykorzystac do dekoracji tortu. i w jaki sposob je mrozicie.Czy tylko umyc,wysuszyc ,do woreczka i mrozic?

• Autor: nutella Data: 2006-07-12 10:39:22

Ja tek robię:D Chociaż po rozmrożeniu nie wygladają już tak ładnie jak przed;P

• Autor: Uretan Data: 2006-07-12 10:40:10

Niestety, raczej partiami na tacce, dopiero jak zamarzną to do woreczka. Inaczej się skleją.

• Autor: agness Data: 2006-07-12 11:06:27

ja tak wszystko mroze:)na tacke a jak zamarznie to do woreczka lub pojemniczkow.Malina to delikatny owoc i po rozmrozeniu pewnie ciapa bedzie    :-///

• Autor: gosia64 Data: 2006-07-12 13:14:43

Ja miksuje z cukrem i zamrazam w pudeleczkach po serkach, w zimie rozmarazam i dodaje do herbatki. Utrzymuje sie kilka dni w lodowce rozmrozone. Idealne na przeziebienia, to naturalna aspiryna!!! Mozna polewac lody lub desery.

• Autor: alman Data: 2006-07-12 13:37:51

Zrób pyszną nalewkę malinową /co za aromat potem/ albo soczek malinowy.

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-12 15:35:44

Nie bedzie az taka ciapcia, ja przez caly rok kupuje zamrozone maliny zwlaszcza na torty, tylko jak kolezanki doradzily, mroz je na tacce i potem zsyp do innego pojemnika. W poropwnaniu z mrozonymi truskawkami , maliny sa o niebo lepsze!!! Zazdroszcze Ci tych malinek ,,,mniam mniam .... yhmmmm... to gdzie ten krzak rosnie??? Pozdrawiam z przymruzeniem oka Glumanda

• Autor: agness Data: 2006-07-12 20:23:42

na malinki zapraszam do Szczecinka:)....a jaka naleweczke robicie z malin???poda ktos przepis

• Autor: zabki Data: 2006-07-12 21:17:27

Nalewka malinowa
    Wsypać świeże i czyste maliny do butli, zalać je spirytusem 70 % tak, by były tylko przykryte i postawić na słońcu na 3-4 dni. Zlać spirytus i zaprawić, dodając na każde 0,5 l płynu - 0,25 l wody i 18 dag cukru (cukier rozpuścić wcześniej w gorącej wodzie). Jest to doskonałe lekarstwo na przeziębienie.

Malinowa 2 litry dojrzałych pięknych malin wsypać do gąsiorka, zalać syropem ugotowanym z 1,25 kg cukru i 1 l wody. Po czym wlać 1 l 96% spirytusu, gąsiorek szczelnie zakryć i zostawić w pokojowejtemperaturze na 2 tygodnie. Stojący z nalewką gąsiorek musi mieć „absolutny spokój", nie może być potrącany ani przesuwany. Po 2 tygodniach owoce osiądą na dnie, a czysta „jak łza" nalewka wypłynie na wierzch. Wówczas należy ją bardzo ostrożnie zlać, porozlewać do butelek i zostawić w suchym chłodnym miejscu, co najmniej na 5-7 miesięcy.  Jeśli chcesz więcej - to podaj maila swojego ! Bachus był tak kochany i przesłał mi cały zestaw!

• Autor: asiulkak Data: 2006-07-12 23:22:29

Jesli mozna to prosze wieciej przepisow na nalewki dziekuję bardzo z gory

• Autor: zabki Data: 2006-07-13 14:32:37

Trzeba podać maila to wyślę!

• Autor: agness Data: 2006-07-13 10:32:08

dziekuje za przepisik jutro zabieram sie do roboty:)))

• Autor: zabki Data: 2006-07-12 21:19:47

Glumanduś ! Ja mam dużo malinek!!! Zapraszam !!!

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-13 07:28:55

Dzieki za zaproszenie... nie kus, bo jeszcze Ci sie na glowe zwale!!! Bardzo znana jest mi ta kuchnia, w ktorej stoi twoj maz, czy mozy byc, ze widzialam, ja w TV? Pozdrawiam Zabulo!!!

• Autor: zabki Data: 2006-07-13 14:32:04

A zwalaj się (hi,hi) zwalaj! Tylko ciut daleko z Bawarii do mnie , ale chyba czasem przyjeżdżasz do Polski? Ja też czasami przjeżdżam przez Bawarię, ale rzadko.
    A kuchnię może i widziałaś, choć wątpię, one wszystkie są do siebie podobne... To jest w Tailandii na wyspie Ko Samui..... super wakacje były.....i Glumandy też były!
    A małżonek gdzie może robi kursy gotowania i pobiera nauki, nawet na wakacjach!!!
    Ale dla Ciebie mam fotkę Twoich kuzynek z Maledivów : a taki widok był przed moim bungaloo :
    No i na koniec nasze łóżeczko udegorowane kuzynką : Fajne co? Ja tam mogę mieć takie codziennie, nie tylko na wakacjach!

• Autor: asiulkak Data: 2006-07-13 17:38:50

asiulkak@wp.pl sory ale ze mnie gafa juz podaje i dziękuję bardzo

Przejdź do pełnej wersji serwisu