Forum

Kuchenne porady

nalewka orzechowa prosze o przepis-lecznicza

  • Autor: Plucińska Data: 2006-07-12 11:32:48

  • Autor: gosia64 Data: 2006-07-12 13:08:55

    3-4 niedojrzałe orzechy włoskie
    1 litr czystej wódki
    2 łyżki cukru
    Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewmy do butelek.

  • Autor: gosia64 Data: 2006-07-12 13:11:06

    A ten przepis ze spirytusem:

    -1 litr spirytusu
    - 1 litr wody
    - 1 kg cukru
    - 12-14 zielonych orzechów włoskich


    W zagotowanej wodzie rozpuścić cukier, całość wystudzić. Orzechy umyć i zetrzec w całości (z zieloną skórką), po czym zalać je spirytusem i wodą z cukrem). Odstawić na dwa tygodnie, po czym odcedzić delikarnie orzechy. Można juz pić lub odstawić na dlużej (robi sie wtedy bardziej gorzkie).

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-12 22:54:35

     Też zalać w słoik i zakręcić?

  • Autor: aryt Data: 2006-07-13 00:01:41

    Ja nalewkę robię tak  , przepis sprawdzony od wielu lat , a nalewka wychodzi super.



    Nalewka wytrawna z orzechów włoskich

    Składniki:

    • 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)
    • 10-15 dag cukru
    • 250 ml wódki
    • 250 ml spirytusu
    Przyrządzanie:
    Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok. Dodajemy alkohol (wódkę i spirytus) i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Odcedzamy nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlewamy do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii, jeśli ktoś lubi ten smak.. Nalewka jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe.
    Orzechy włoskie najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż barwią ręce.  

  • Autor: Plucińska Data: 2006-07-13 22:44:34

    witam wszystkich serdecznie i pieknie dziękuje za te przepisy napewno skorzystam i w przyszłosci podziele się smakiem tej mikstury.dzięki

  • Autor: ulala Data: 2006-07-24 11:19:48

    W celach leczniczych robimy w domu nalewkę, która jest bardzo skuteczna, chociaż może nie ma wyrafinowanego smaku.
    Kroimy orzechy wraz z zielonymi łupinkami na plasterki (jeśli już mają w środku twardą skorupkę, to jest za późno), potem w słoiku zalewamy spirytusem i po miesiącu zlewamy przez sitko z gazą.
    W razie potrzeby stosuje się tego niewielką ilość, łyżeczkę lub dwie. Polecam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu