Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewmy do butelek.
-1 litr spirytusu - 1 litr wody - 1 kg cukru - 12-14 zielonych orzechów włoskich
W zagotowanej wodzie rozpuścić cukier, całość wystudzić. Orzechy umyć i zetrzec w całości (z zieloną skórką), po czym zalać je spirytusem i wodą z cukrem). Odstawić na dwa tygodnie, po czym odcedzić delikarnie orzechy. Można juz pić lub odstawić na dlużej (robi sie wtedy bardziej gorzkie).
Ja nalewkę robię tak , przepis sprawdzony od wielu lat , a nalewka wychodzi super.
Nalewka wytrawna z orzechów włoskich
Składniki:
1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)
10-15 dag cukru
250 ml wódki
250 ml spirytusu
Przyrządzanie: Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok. Dodajemy alkohol (wódkę i spirytus) i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Odcedzamy nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlewamy do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii, jeśli ktoś lubi ten smak.. Nalewka jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Orzechy włoskie najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż barwią ręce.
W celach leczniczych robimy w domu nalewkę, która jest bardzo skuteczna, chociaż może nie ma wyrafinowanego smaku. Kroimy orzechy wraz z zielonymi łupinkami na plasterki (jeśli już mają w środku twardą skorupkę, to jest za późno), potem w słoiku zalewamy spirytusem i po miesiącu zlewamy przez sitko z gazą. W razie potrzeby stosuje się tego niewielką ilość, łyżeczkę lub dwie. Polecam.
1 litr czystej wódki
2 łyżki cukru
A ten przepis ze spirytusem:
-1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 12-14 zielonych orzechów włoskich
W zagotowanej wodzie rozpuścić cukier, całość wystudzić. Orzechy umyć i zetrzec w całości (z zieloną skórką), po czym zalać je spirytusem i wodą z cukrem). Odstawić na dwa tygodnie, po czym odcedzić delikarnie orzechy. Można juz pić lub odstawić na dlużej (robi sie wtedy bardziej gorzkie).
Też zalać w słoik i zakręcić?
Ja nalewkę robię tak , przepis sprawdzony od wielu lat , a nalewka wychodzi super.
Nalewka wytrawna z orzechów włoskich
Składniki:
- 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)
- 10-15 dag cukru
- 250 ml wódki
- 250 ml spirytusu
Przyrządzanie:Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok. Dodajemy alkohol (wódkę i spirytus) i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Odcedzamy nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlewamy do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii, jeśli ktoś lubi ten smak.. Nalewka jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Orzechy włoskie najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż barwią ręce.
witam wszystkich serdecznie i pieknie dziękuje za te przepisy napewno skorzystam i w przyszłosci podziele się smakiem tej mikstury.dzięki
W celach leczniczych robimy w domu nalewkę, która jest bardzo skuteczna, chociaż może nie ma wyrafinowanego smaku.
Kroimy orzechy wraz z zielonymi łupinkami na plasterki (jeśli już mają w środku twardą skorupkę, to jest za późno), potem w słoiku zalewamy spirytusem i po miesiącu zlewamy przez sitko z gazą.
W razie potrzeby stosuje się tego niewielką ilość, łyżeczkę lub dwie. Polecam.