Witam! Napewno wiele z was ma już maleństwo ,chciałam się Was zapytać w którym tygodniu ciąży odczuwaliście pierwsze ruchy dzidzi w brzuszku?Ja jestem w 19-tym tygodniu ciąży i jeszcze ich nie czuję.To jest moje pierwsza ciąża.Pozdrawiam!
przy pierwszej ciąży powinno się czuć je w 20 tygodniu, a w kolejnych ciążach wcześniej ok. 18 tygodnia. Ale z naturą jest różnie. Ja pierwsze ruchy poczułam w 21 tygodniu, chociaż wydawało mi się że jeżeli jest ich dwoje na raz to może to być wcześniej. Juz niedługo i ty je poczujesz, ale pierwsze ruchy sa bardzo delikatne i wiele kobiet ich nie czuje, albo nie sa pewne czy to napewno dziecko.
Dziecko to nie rozkład jazdy pociągu . Kazde ma własny temperament . W pierwszej ciąży trudniej jest wyczuć ruchy Malucha. Najłatwiej wieczorem, w pozycji leżącej , na spokojnie połozyć delikatnie rękę na brzuchu i czekać . Nie sposób tego z niczym pomylić.... I nie próbuj sie porównywać z innymi ciężarówkami . Każda z Was jest inna . I oczywiscie kazda z Was jest pod opieką ginekologa , który zrobi USG , na którym wszystko zobaczysz . Nawet to, czego nie czujesz:))))) Wszystkiego najlepszego, rosnijcie zdrowo !
Moja lekarka powiedziała mi że zazwyczaj ruchy płodu przy pierwszej ciąży są wyczuwalne dopiero po 20 tygodniu, a u wieloródki znacznie wczesniej nawet w 15-16 tygodniu. U mnie jutro zaczyna sie 20 tydzien, tez jest to moja 1-sza ciaza i nie wiem moze jestem przeczulona ale wg mnie cos tam sie ruszalo juz od 18 tygodnia (ale nie jestem pewna czy to dzidzi), ale wczoraj to juz na pewno byla wiercipieta i nie bylo to wcale musniecie motyla czy rybka.. moze niepotrzebnie mundial sie ogladalo..nie wiem, ale boje sie co to bedzie pozniej :). Pozdrawiam
Witaj:) Z tego co mi mówiły panie położne, to pierwsze ruchy są mniej więcej w połowie ciąży. Ja czułam wcześniej - termin miałam na 11 kwietnia 2004, a mały kopnął męża 31 października 2003r. Ale już wcześniej czułam ruchy, choć pani położna mi powiedziała, że to niemożliwe, ale ja wiem swoje. Najlepiej, jak tu wcześniej powiedziano położyć się na pleckach, zrelaksować się i poczekać, można gładzić brzuszek - ja tak robiłam - wtedy Kropeczka na pewno się odezwie (ja mówiłam o swoim Miłoszku - Kropeczka, a później Boksik). Ja bardzo dożo mówiłam do swojego synka gdy był w brzuszku, wciąż się po brzuszku gładziłam, gdy mały kopał to leciutko paluszkiepukałam do niego. Nic się nie martw, na pewno Twoja Kropeczka też wkrótce się odezwie. Pozdrawiam.
Ja obecnie jestem w 19 ttygodniu ciąży czyli podobnie jak Ty a strasznie się rozpycha no nie są to ruchy zbyt mocne ale jak tylko źle usiądę lub położę się na plecach to zaraz daje znać że się nie podoba jeszcze nie wiem czy JEJ czy JEMU mam nadzieję że niedługo się dowiem chciałam iść na USG ale niech się trochę ochłodzi, acha i jest to moja druga ciąża a jak było w pierwszej to nie pamiętam POZDRAWIAM.
a mnie wlasnie moj kapnal wczoraj po raz pierwszy! :) 18 tyg i 1 dzien :) maz to nic by teraz innego nie robil tylko siezial z reka na moim brzuszku i czekal.. no a obiad kto zrobi? hehe :) ale sie zgadzam, kazda dzidzi jest inna, wiec czekaj, na pewno sie odezwie! :)
a swoja droga to tak wlasnie pomyslslam, ze strasznie duzo ciezatych na WZ mamy... fajnie tak.. :) wszystkie przyszle mamy pozdrawiam i trzymam kciuki!!!
Masz rację kasiu - sporo tutaj mam. Dobrze, że ten stan nie jest zaraźliwy Dla wszystkich oczekujących swoich Maleństw - życzenia szczęścia! Trzymam kciuki!
Mojego Mikołajka poczułam już na początku 17 tygonia, mimo tego, że jest naszym pierwszym dzieckiem. Prawdę mówiąc "kopał" mnie regularnie aż do 9 miesiąca:) Życzę zdrówka mamusiom i pociechom:)
Ja ruchy pierwszej corci poczułam bedac w 4miesiacu,drugiej ktora ma prawie roczek w 5miesiacu nie mogłam sie doczekac tych kopniec-za to pozniej mi dała popalic ze ludzie na ulicy widzieli z daleka jak mi sie brzuszek rusza tak waliła.Kazda dzidzia jest inna...choc wiem jak to sie czeka na te pierwsze ruchy.Po urodzeniu coreczki najbardziej mi ich brakowało.:)Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
Ja ruchy mojej pierwszej córci poczułam w 17 tygodniu i od tamtej pory do samego rozwiązania nieźle dawała mi popalić. Miałam mały brzuch a Basia była nawet spora bo po urodzeniu ważyła 3800 więc chyba miała mało miejsca ale kręciła się i wierciła i ciągle wypychała mi z jednej strony stópkę tak mocno, że odznaczał się jej kształt przez skórę. Wiercioszkiem jest nadal, a teraz znowu będę mamą. Na ruchy jednak za wcześnie bo to dopiero czwarty tydzień. Pozdrawiam.
w pierwszej ciąży ruchy czułam bardzo szybko - to było takie łaskotanie od środka - każdy mówił, że to niemożliwe, ale te w przepisowym czasie, odczucia dawały identyczne. także dokładnie nie wiem.
W drugiej ciąży nie pamiętam - było mi wszystko jedno -bo ledwo wychodziłam z toalety.
Sama juz nie pamietam, od kiedy sie moja Mloda ruszala, ale w pewnym momencie moj malzonek nazwal ja Alien, jak ten z horroru, hahaha! Prostowala np. noge, robil mi sie na brzuszku taki kanciasty guzek, i powolutku przesuwala ja na inne miejsce, wygladalo to przesmiesznie i faktycznie jak w filmie! Na szczescie porod nie odbyl sie jak wylazenie Aliena w filmie! :))
Witam! Napewno wiele z was ma już maleństwo ,chciałam się Was zapytać w którym tygodniu ciąży odczuwaliście pierwsze ruchy dzidzi w brzuszku?Ja jestem w 19-tym tygodniu ciąży i jeszcze ich nie czuję.To jest moje pierwsza ciąża.Pozdrawiam!
przy pierwszej ciąży powinno się czuć je w 20 tygodniu, a w kolejnych ciążach wcześniej ok. 18 tygodnia.
Ale z naturą jest różnie. Ja pierwsze ruchy poczułam w 21 tygodniu, chociaż wydawało mi się że jeżeli jest ich dwoje na raz to może to być wcześniej. Juz niedługo i ty je poczujesz, ale pierwsze ruchy sa bardzo delikatne i wiele kobiet ich nie czuje, albo nie sa pewne czy to napewno dziecko.
Dziecko to nie rozkład jazdy pociągu . Kazde ma własny temperament . W pierwszej ciąży trudniej jest wyczuć ruchy Malucha. Najłatwiej wieczorem, w pozycji leżącej , na spokojnie połozyć delikatnie rękę na brzuchu i czekać . Nie sposób tego z niczym pomylić....
I nie próbuj sie porównywać z innymi ciężarówkami . Każda z Was jest inna . I oczywiscie kazda z Was jest pod opieką ginekologa , który zrobi USG , na którym wszystko zobaczysz . Nawet to, czego nie czujesz:)))))
Wszystkiego najlepszego, rosnijcie zdrowo !
Moja lekarka powiedziała mi że zazwyczaj ruchy płodu przy pierwszej ciąży są wyczuwalne dopiero po 20 tygodniu, a u wieloródki znacznie wczesniej nawet w 15-16 tygodniu. U mnie jutro zaczyna sie 20 tydzien, tez jest to moja 1-sza ciaza i nie wiem moze jestem przeczulona ale wg mnie cos tam sie ruszalo juz od 18 tygodnia (ale nie jestem pewna czy to dzidzi), ale wczoraj to juz na pewno byla wiercipieta i nie bylo to wcale musniecie motyla czy rybka.. moze niepotrzebnie mundial sie ogladalo..nie wiem, ale boje sie co to bedzie pozniej :).
Pozdrawiam
dziewczyny życzę Wam dobrego samopoczucia i humoru przez całą ciąże a po rozwiązaniu nieskończonego szczęścia!!!!!
Witaj:)
Z tego co mi mówiły panie położne, to pierwsze ruchy są mniej więcej w połowie ciąży. Ja czułam wcześniej - termin miałam na 11 kwietnia 2004, a mały kopnął męża 31 października 2003r. Ale już wcześniej czułam ruchy, choć pani położna mi powiedziała, że to niemożliwe, ale ja wiem swoje. Najlepiej, jak tu wcześniej powiedziano położyć się na pleckach, zrelaksować się i poczekać, można gładzić brzuszek - ja tak robiłam - wtedy Kropeczka na pewno się odezwie (ja mówiłam o swoim Miłoszku - Kropeczka, a później Boksik). Ja bardzo dożo mówiłam do swojego synka gdy był w brzuszku, wciąż się po brzuszku gładziłam, gdy mały kopał to leciutko paluszkiepukałam do niego. Nic się nie martw, na pewno Twoja Kropeczka też wkrótce się odezwie. Pozdrawiam.
Ja obecnie jestem w 19 ttygodniu ciąży czyli podobnie jak Ty a strasznie się rozpycha no nie są to ruchy zbyt mocne ale jak tylko źle usiądę lub położę się na plecach to zaraz daje znać że się nie podoba jeszcze nie wiem czy JEJ czy JEMU mam nadzieję że niedługo się dowiem chciałam iść na USG ale niech się trochę ochłodzi, acha i jest to moja druga ciąża a jak było w pierwszej to nie pamiętam POZDRAWIAM.
a mnie wlasnie moj kapnal wczoraj po raz pierwszy! :) 18 tyg i 1 dzien :) maz to nic by teraz innego nie robil tylko siezial z reka na moim brzuszku i czekal.. no a obiad kto zrobi? hehe :)
ale sie zgadzam, kazda dzidzi jest inna, wiec czekaj, na pewno sie odezwie! :)
a swoja droga to tak wlasnie pomyslslam, ze strasznie duzo ciezatych na WZ mamy... fajnie tak.. :) wszystkie przyszle mamy pozdrawiam i trzymam kciuki!!!
Masz rację kasiu - sporo tutaj mam.
Dobrze, że ten stan nie jest zaraźliwy
Dla wszystkich oczekujących swoich Maleństw - życzenia szczęścia!
Trzymam kciuki!
Mojego Mikołajka poczułam już na początku 17 tygonia, mimo tego, że jest naszym pierwszym dzieckiem.
Prawdę mówiąc "kopał" mnie regularnie aż do 9 miesiąca:)
Życzę zdrówka mamusiom i pociechom:)
Ja ruchy pierwszej corci poczułam bedac w 4miesiacu,drugiej ktora ma prawie roczek w 5miesiacu nie mogłam sie doczekac tych kopniec-za to pozniej mi dała popalic ze ludzie na ulicy widzieli z daleka jak mi sie brzuszek rusza tak waliła.Kazda dzidzia jest inna...choc wiem jak to sie czeka na te pierwsze ruchy.Po urodzeniu coreczki najbardziej mi ich brakowało.:)Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
Ja ruchy mojej pierwszej córci poczułam w 17 tygodniu i od tamtej pory do samego rozwiązania nieźle dawała mi popalić. Miałam mały brzuch a Basia była nawet spora bo po urodzeniu ważyła 3800 więc chyba miała mało miejsca ale kręciła się i wierciła i ciągle wypychała mi z jednej strony stópkę tak mocno, że odznaczał się jej kształt przez skórę. Wiercioszkiem jest nadal, a teraz znowu będę mamą. Na ruchy jednak za wcześnie bo to dopiero czwarty tydzień. Pozdrawiam.
Wielkie Dzięki za to,że podzieliłyście się ze mną swoimi wrazeniami.Jesteście the best!!!Jak dzidzka zacznie kopac to dam Wam znać.Pozdrawiam!!!
w pierwszej ciąży ruchy czułam bardzo szybko - to było takie łaskotanie od środka - każdy mówił, że to niemożliwe, ale te w przepisowym czasie, odczucia dawały identyczne. także dokładnie nie wiem.
W drugiej ciąży nie pamiętam - było mi wszystko jedno -bo ledwo wychodziłam z toalety.
Sama juz nie pamietam, od kiedy sie moja Mloda ruszala, ale w pewnym momencie moj malzonek nazwal ja Alien, jak ten z horroru, hahaha! Prostowala np. noge, robil mi sie na brzuszku taki kanciasty guzek, i powolutku przesuwala ja na inne miejsce, wygladalo to przesmiesznie i faktycznie jak w filmie! Na szczescie porod nie odbyl sie jak wylazenie Aliena w filmie! :))