Forum

Kuchenne porady

transport tortu

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-15 11:28:34

czy ktos z Was ma doswiadczenia z przewozem tortu (2-3kg) w samochodzie, trasa kilkunastogdzinna? za wszelkie pomysly i wskazowki bede wdzieczna:)
    W co zapakowac, zeby sie nie pogniotl i nie rozpuscil, moze sa do kupienia specjalne termosy??
    Pozdrawiam

• Autor: Aleex Data: 2006-07-15 14:22:24

Może niezłym pomysłem byłoby przewiezienie tortu w dużej lodówce turystycznej???

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 00:10:16

tez o tym myslalam, ale taka typowa lodowka turystyczna jst za mala na tort ok.3 kg, srednica 30cm.:(

• Autor: Elek Data: 2006-07-17 08:13:12

Lodówka nie musi stać , można ją położyć na szerszym boku i wtedy spróbować !
    No , ale faktycznie dużo zależy jeszcze od wysokości tortu !!
    Pozdrawiam - Elek

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 20:57:49

nie zmiesci sie eLEK bo bedzie mial 30 cm srednicy:(

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-17 08:46:47

Wazne tez, aby stalo tak w bagazniku, zeby przy jezdzie nie przemieszczalo sie po calym aucie.. a czy masz dla tego tortu jakies opakowanie?? czy bedzie on tylko na jakims talerzu?? bo, jesli jest w jakims opakowaniu na torty, to wlozylabym go do wiekszego kartonu i oblozyla wkladami do lodowki turystycznej. Dobrze izolujaco dziala rowniez styropian.

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 20:59:17

tez myslalalam o pudle styropianowym, musialabym Pana od Pizzy napasc i zabrac mu takie pudlo.hmm, pomysle.))

• Autor: Janek Data: 2006-07-15 14:51:50

Sa w cukierniach takie pudła do tortów, włoż (tylko na twardym podłożu tort do takiego kartonu, karton w szczelny (przynajmiej od spodu),worek foliowy, całość w miskę o większej niż karton średnicy, tylko najpierw do miski lodu (najlepiej też w małych woreczkach). Niestety co jakiś kawałek drogi trzeba wylewać wodę i uzupełniać lód (motele, zajazdy??) Wszystko zależy od temperatury powietrza.
    Nie robiłem tak, nie transportowałem tortu kilkanaście godzin ....ale podaję "pomysł?".
    Janek

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 00:10:58

fajny pomysl, zamiast lodu moznaby zastosowac wklady do lodowki turystycznej? Bede kombinowac, dzieki:)

• Autor: elo Data: 2006-07-17 12:23:19

Do tego sie nadaje suchy lód, ale to trzeba mieć jakiegoś znajomego fizyka, w taki sposób przewoziliśmy tort w kartonie obłożony suchym lodem, który  tylko paruje.

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-17 20:58:31

a to wyzsza szkola jazdy...nie mam fizyka wsrod znajomych, rozumiem, ze ten suchy lod samemu mozna spreparpwac?to ciekawe!

• Autor: elo Data: 2006-07-19 15:48:42

Samemu chyba nie, miałam od znajomych z Instytutu  Fizyki.

• Autor: Glumanda Data: 2006-07-19 16:18:08

Do sklepu, w ktorym pracuje, 2 razy w tygodniu przywozone sa mrozonki... w tych transporterach do mrozonek jast zawsze kawalek suchego lodu. Popytaj w pobliskich sklepach, moze Ci to dadza. Tego sie nie przetrzymuje, to znika poprostu, sklep tego nie zwraca ani tez nic to nie kosztuje. Ale problem w tym , ze musialabys to dostac, zapakowac tort i pojechac z nim w ta podroz, bo nie da sie tego niestety przetrzymac, wlozone do zamrazarki, znika.... a do zadnego szczelnego pudelka, nie wolno tego wkladac, bo moze eksplodowac. Mysle, ze zwykle wklady do lodowki turystycznej zrobia swoje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu