Belunia, no niby konfitury truskawkowo-rabarbarowe... ale rabarbar jest w tej chwili nie do uzycia... poniewaz o tej porze roku zawiera juz zbyt duzo szkodliwch substancji. (szczawiany). Tak jak szparagi ma on sezon do 24.czerwca. Pozdrowienia
Dzięki Glumando za radę ! Ja ignorantka oczywiście o tym nie wiedziałam!!!! Ślubny uwielbia rabarber i zasiałam w tym roku po raz pierwszy ( ale jest jeszcze za mały ) On to jada jako taki mus : gotuje z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Cały garnek potrafi wtrząchnąć.
Ja zrobiłam juz ten dżemik, wprawdzie ze słoika jeszcze nie jadłam, ale przy robieniu troszkę podjadalam i był fantastyczny! Myślę, że jak zrobię z nim placek "Pleśniak", to moja mama będzie wniebowzięta! POzdrawiam.
?? szukam przepisu na coś z rabarbaru do słoików i trafiłam na ten- stary wątek. Szczawiany są szkodliwe po pierwsze w nadmiarxe a po drugie dl osób, ktore cierpią na kamicę szczawianowo-wapniową.
SZczawiany nie występują tylko w szczawiu i rabarbarze ale też w całej gamie pozostałych warzyw i nie tylko (jagody, kakao, porzeczki, natka pietruszki, truskawki, pory, fasola, soja.
Ponadto największe stężenie jest w surowych produktach, natomiast poddane obróbce termicznej mają nieznacznie mniejszą.
Belunia, no niby konfitury truskawkowo-rabarbarowe... ale rabarbar jest w tej chwili nie do uzycia... poniewaz o tej porze roku zawiera juz zbyt duzo szkodliwch substancji. (szczawiany). Tak jak szparagi ma on sezon do 24.czerwca. Pozdrowienia
Dzięki Glumando za radę ! Ja ignorantka oczywiście o tym nie wiedziałam!!!!
Ślubny uwielbia rabarber i zasiałam w tym roku po raz pierwszy ( ale jest jeszcze za mały )
On to jada jako taki mus : gotuje z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Cały garnek potrafi wtrząchnąć.
Ja zamieściłam niedawno przepis na pyszny dżem rabarbarowo-waniliowy, uwielbiam go!:)
Ja zrobiłam juz ten dżemik, wprawdzie ze słoika jeszcze nie jadłam, ale przy robieniu troszkę podjadalam i był fantastyczny! Myślę, że jak zrobię z nim placek "Pleśniak", to moja mama będzie wniebowzięta! POzdrawiam.
Dziękuję za dobrą radę, tego nie wiedzialam.Czyli żegnaj rabarbar na rok.
?? szukam przepisu na coś z rabarbaru do słoików i trafiłam na ten- stary wątek. Szczawiany są szkodliwe po pierwsze w nadmiarxe a po drugie dl osób, ktore cierpią na kamicę szczawianowo-wapniową.
SZczawiany nie występują tylko w szczawiu i rabarbarze ale też w całej gamie pozostałych warzyw i nie tylko (jagody, kakao, porzeczki, natka pietruszki, truskawki, pory, fasola, soja.
Ponadto największe stężenie jest w surowych produktach, natomiast poddane obróbce termicznej mają nieznacznie mniejszą.
Tak więc jedzmy na zdrowie :)
Ja bardzo lubię taki dżemopodobny dość gęsty syrop rabarbarowy http://wielkiezarcie.com/recipe81756.html
Niestety nie z każdego gatunku rabarbaru wychodzi taki cudny zieloniasty kolorek.
Chutney z rabarbaru-bardzo dobry do mięs.