Forum

Kuchenne porady

jakie przetwory można zrobić z rabarbaru.

  • Autor: bela48 Data: 2006-07-18 21:11:22

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-18 21:27:50

    Belunia,  no niby konfitury truskawkowo-rabarbarowe... ale rabarbar jest w tej chwili nie do uzycia... poniewaz o tej porze roku zawiera juz zbyt duzo szkodliwch substancji. (szczawiany).  Tak jak szparagi ma on sezon do 24.czerwca. Pozdrowienia

  • Autor: zabki Data: 2006-07-18 22:42:06

    Dzięki Glumando za radę ! Ja ignorantka oczywiście o tym nie wiedziałam!!!!
    Ślubny uwielbia rabarber i zasiałam w tym roku po raz pierwszy ( ale jest jeszcze za mały  )
    On to jada jako taki mus : gotuje z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Cały garnek potrafi wtrząchnąć.

  • Autor: nutella Data: 2006-07-18 22:51:34

    Ja zamieściłam niedawno przepis na pyszny dżem rabarbarowo-waniliowy, uwielbiam go!:)

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-07-19 10:39:41

    Ja zrobiłam juz ten dżemik, wprawdzie ze słoika jeszcze nie jadłam, ale przy robieniu troszkę podjadalam i był fantastyczny! Myślę, że jak zrobię z nim placek "Pleśniak", to moja mama będzie wniebowzięta! POzdrawiam.

  • Autor: bela48 Data: 2006-07-19 10:10:44

    Dziękuję za dobrą radę, tego nie wiedzialam.Czyli żegnaj rabarbar na rok.

  • Autor: anneau Data: 2013-06-05 14:59:35

    ?? szukam przepisu na coś z rabarbaru do słoików i trafiłam na ten- stary wątek. Szczawiany są szkodliwe po pierwsze w nadmiarxe a po drugie dl osób, ktore cierpią na kamicę szczawianowo-wapniową.

    SZczawiany nie występują tylko w szczawiu i rabarbarze ale też w całej gamie pozostałych warzyw i nie tylko (jagody, kakao, porzeczki, natka pietruszki, truskawki, pory, fasola, soja.

    Ponadto największe stężenie jest w surowych produktach, natomiast poddane obróbce termicznej mają nieznacznie mniejszą.

    Tak więc jedzmy na zdrowie :)

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-05 16:36:14

    Ja bardzo lubię taki dżemopodobny dość gęsty syrop rabarbarowy http://wielkiezarcie.com/recipe81756.html

    Niestety nie z każdego gatunku rabarbaru wychodzi taki cudny zieloniasty kolorek.

  • Autor: majolika Data: 2013-06-06 05:41:07

    Chutney z rabarbaru-bardzo dobry do mięs.

Przejdź do pełnej wersji serwisu