4 kg ogórków 4 czerwone papryki 1/2 kg cebuli 1/2 selera, kolendra mielona
Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki, seler zetrzeć na grubej tarce. To wszystko zalać na 3 godziny 9 szklankami wody i 1 szklanką soli.
Po 3 godzinach wyjąć wszystko z solanki / przecedzić / Ogórki, cebulę, paprykę i seler ułożyć w słojach. Do każdego słoika dodać gorczycę, ziele angielskie i mieloną kolendrę. Zalać zalewą: Zalewa : 3 szklanki wody, 2 szklanki octu, 60 dkg cukru. Słoiki zakręcić, wstawić do gara. Gotować 5 min.
Pikle z musztardą.
1 szklanka octu, 1 litr wody, 0,5 kg cukru, 3 łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnkach, pogrzać dodać 5 łyżek musztardy / wg uznania, ja dałem sarepską/ włożyć do słoików, zagotować 8 min.
Właśnie szybko , szybko, ogórki też wkładamy do solanki. wdrugim przypadku wyszło mi 6 słoików po 0,5 litra. Ogórków nie ważyłem. Włożyłem tyle aż starczyło mi zalewy. Wyszły DOSKONAłE. Już je jadłem. Ogórki obrane w drugim przypadku i pokrojone na 4 części.
Wrzuć to w swoje przepisy proszę, to dodam do ulubionych i zrobię jak będę już zdrowa, bo teraz jak bym zrobiła to NAPEWNO bym się nie powstrzymała i zeżarła troszkę, no a potem tylko....kibelek!!! NIE CHCE WIECEJ KIBELKA !!
EEE nie to Lajanku, chociaż zgubić moje brzusysko by się przydało. Mam kilkadniowe "zawirowania brzuszne" hi,hi, i lekarz oprócz tabletek zlecił mi dzisiaj dietę. Nic tłustego, ciężkiego, ostrego, surowego itd. KATASTROFA ! Ale jak chcę z Wami wypić parę kropelek w Gorzowie, to muszę być o.k. !!!!!
Lo matko a musisz taak krzyczec? A na powaznie trzymam kciuki bys znalazla ale nazwa ogorki drobiowe (poprzedni Twoj watek) jest troche nieszczesliwa...´Wydaje mi sie, ze trudno czytelnikom skojarzyc, iz chodzi Ci o ogorki z przyprawa kamis do drobiu.
Tak tak,chodzi mi o ogorki z przyprawa do drobiu,ale pod taką nazwą byly w ubieglym roku na WZ :) A moze wlasnie Ty masz ten przepis,tylko smiejesz sie ze mnie:) jak mozesz to pomoz mi....
Przepis otrzymałem, wykonałem, polecam.
Ogórki grilowe.
4 kg ogórków
4 czerwone papryki
1/2 kg cebuli
1/2 selera,
kolendra mielona
Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki, seler zetrzeć na grubej tarce. To wszystko zalać na 3 godziny 9 szklankami wody i 1 szklanką soli.
Po 3 godzinach wyjąć wszystko z solanki / przecedzić / Ogórki, cebulę, paprykę i seler ułożyć w słojach. Do każdego słoika dodać gorczycę, ziele angielskie i mieloną kolendrę.
Zalać zalewą:
Zalewa :
3 szklanki wody,
2 szklanki octu,
60 dkg cukru.
Słoiki zakręcić, wstawić do gara. Gotować 5 min.
Pikle z musztardą.
1 szklanka octu,
1 litr wody,
0,5 kg cukru,
3 łyżki soli,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnkach,
pogrzać
dodać 5 łyżek musztardy / wg uznania, ja dałem sarepską/
włożyć do słoików, zagotować 8 min.
fajne przepisy. I pytanie -pierwszy przepis: czy na pewno ogorków nie dajemy do solanki. I odnośnie drugiego - ile ogórków na te proporcje.
Właśnie szybko , szybko, ogórki też wkładamy do solanki.
wdrugim przypadku wyszło mi 6 słoików po 0,5 litra. Ogórków nie ważyłem. Włożyłem tyle aż starczyło mi zalewy. Wyszły DOSKONAłE. Już je jadłem. Ogórki obrane w drugim przypadku i pokrojone na 4 części.
Wrzuć to w swoje przepisy proszę, to dodam do ulubionych i zrobię jak będę już zdrowa, bo teraz jak bym zrobiła to NAPEWNO bym się nie powstrzymała i zeżarła troszkę, no a potem tylko....kibelek!!! NIE CHCE WIECEJ KIBELKA !!
Lajanku jak to się smacznie czyta!!!! A ja na diecie..............
Ogórki możesz jeść nawet łyżką. Nic się nie stanie. Ja schudłem od 30 .04.2006 20 kg. i zajadam się ogórkami
EEE nie to Lajanku, chociaż zgubić moje brzusysko by się przydało. Mam kilkadniowe "zawirowania brzuszne" hi,hi, i lekarz oprócz tabletek zlecił mi dzisiaj dietę.
Nic tłustego, ciężkiego, ostrego, surowego itd. KATASTROFA !
Ale jak chcę z Wami wypić parę kropelek w Gorzowie, to muszę być o.k. !!!!!
pierwszy przepis wyladował w ulubionych drugi robie juz pare lat-mniammmmm (zalewam tez cukinie takimi zalewami)to dodam jeszcze jeden tez pyszny
Ogorki lub kabaczek,cukinia w zalewie z curry
2szkl cukru,2łyzki soli,2szkl octu,12szkl wody,4cebule,1torebka gorczycy,1torebka curry,liscie selera
wszystkie składniki zagotowac(cebule pokroic w piorka,ok-garsc pokrojonych listkow selera)
ogorki pokroic na cztery układac w słoikach,zalac zalewa pasteryzowac 5min
Włożysz do ulubionych dla biednej chorej?
Żabo! Są!
Czy ogórki grilowe pokroić w plastry?
znam musztardowe -są pyszne przepis prawie podobny do mojego,wszystkim polecam:)
inko możesz podać przepis na te ogórki z musztardą
Ogórków nie kroimy, po co? Przepis na ogórki z musztardą jest powyzej lub w moich przepisach
Ratunku!!!!! szukam zaginionego przepisu na ogorki konserwowe z przyprawą do kurczaka!!!!!!!!
Lo matko a musisz taak krzyczec? A na powaznie trzymam kciuki bys znalazla ale nazwa ogorki drobiowe (poprzedni Twoj watek) jest troche nieszczesliwa...´Wydaje mi sie, ze trudno czytelnikom skojarzyc, iz chodzi Ci o ogorki z przyprawa kamis do drobiu.
Tak tak,chodzi mi o ogorki z przyprawa do drobiu,ale pod taką nazwą byly w ubieglym roku na WZ :)
A moze wlasnie Ty masz ten przepis,tylko smiejesz sie ze mnie:) jak mozesz to pomoz mi....
Kochana chetnie bym ci pomogla ale niestety nie dysponuje takowym przepisem
Dobrze, że odkopano te przepisy,
koniecznie muszę wykonać kilka słoików!