Forum

Kuchenne porady

Najlepsze przetwory z ogórków na zimę

• Autor: renataz36 Data: 2006-07-20 19:37:51

Cześc kochane żarłoczki, sezon ogórkowy w pełni i pewnie juz każda gospodyni lub gospodarz myśli o wykonaniu zapasów na zimę. Podzielcie się wypróbowanymi przepisami takimi które wasze rodzinki uważają za HIT, Może i innym przyda się taka LISTA hehe Pozdrówka.... Aha u mnie najszybciej zniknęły tej zimy ogórki z czosnkiem oczywiście z naszej stronki, w tym roku napewno powtórka

• Autor: bela48 Data: 2006-07-20 19:59:31

Ja robię podobną sałatkę, a mianowicie 4kg ogórków/obranych/ poikrojonych w plasterki, 6 cebul w kostkę,1/2 kg marchewki potartej na grubej tarce, garść natki pietruszki  wszystko wymieszać i zostawić na 2 godz. Po tym czasie odleć  powstała wodę. a następnie dodać 1/2 szkl.oleju 1 szkl.10% octu 2-3 łyżeczki soli,1 łyżeczka pieprzu, 4 łyżki czubate cukru, 6 ząbkow zgniecinego czosnku. Pasteryzować 10 minut. Jest też bardzo dobra.

• Autor: alman Data: 2006-07-21 08:48:19

Robię zawsze ogórki kiszone, konserwowe, w musztardzie, po chińsku, mizerię, z czosnkiem a w ub. r. zrobiłam też z curry. Zrezygnowałam już z sałatki z dodatkiem marchewki, cebuli i papryki, bo jakoś w zimie już "nie idzie". Przepsów nie podaję, bo jest ich cała masa na stronie. A w tym oku to się zastanawiam co zrobić. Odwiedziłam kilka dni temu piwnicę i się przeraziłam. Jedynie konserwowe prawie wyjedzone, pozostałych jeszcze spory zapas, wystarczyłoby pewnie na kilka zimowych miesięcy. I co robić?

• Autor: Jola666 Data: 2006-07-21 14:58:15

Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości:
    > Cześc kochane żarłoczki, sezon ogórkowy w pełni i pewnie juz każda gospodyni
    > lub gospodarz myśli o wykonaniu zapasów na zimę. Podzielcie się wypróbowanymi
    > przepisami takimi które wasze rodzinki uważają za HIT, Może i innym przyda się
    > taka LISTA hehe Pozdrówka.... Aha u mnie najszybciej zniknęły tej zimy ogórki
    > z czosnkiem oczywiście z naszej stronki, w tym roku napewno powtórka
    Nie wiem dlaczego nie mogę odpowiedzieć normalnie ,bez cytowania  ?! chyba sie coś "zpsuło"
    No wiec tak :ja miałam ten sam dylemat co Ty ! Jakieś dwa lata temu znalazłam gdzieś,przepis na ogórki w zalewie musztardowj(?!)PO niewielkich modyfikacjach zrobiłam! rodzinka w niebo wzięta .Mój przepis w dziale dla leniwych jest!Tych przepisów rozdałam,chyba ze 100!Ogóreczki są przepyszne więc zachęcam do wypróbowania :)
    PS.Oto namiar http://wielkiezarcie.com/przepis4729.html :) Jest to przepis bardzo łatwy a osoby, które go przetestowały chyba są zadowolone.

• Autor: marinik Data: 2006-07-22 13:26:49

Jako jedną z alternatyw proponuję WŚCIEKŁE - pasteryzowane

• Autor: renataz36 Data: 2006-07-22 18:29:15

masz rację Mariniku już właśnie dziś je zrobiłam... powtórka z rozrywki:) Pozdrówka

• Autor: Uretan Data: 2006-07-22 18:33:53

A ja proponuję korniszony Bahusa. Robiłem je kilkakrotnie. Pycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu