Forum

Kuchenne porady

Jak dobrać zioła do potraw

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-25 11:51:52

    tymianek -- do pieczonych ziemniaków, jajecznicy
    farszów mięsnych, smażonych ryb
    zawiesistych zup z warzyw strączkowych.


    bazylia -- do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorów
    kapusty,bobu,ogórków konserwowych
    sera,masła,omletów i makaronów.



    rozmaryn -- do pieczonej wołowiny i cielęciny,a także drobiu
    zup jarzynowych,potraw z warzyw i do twarogu.


    cząber -- do grzybów,sałatek mięsnych i ziemniaczanych
    oraz dań rybnych.


    jałowiec -- do mięs (zwłaszcza tłustych ,jak np.wieprzowina,baranina)
    i dziczyzny oraz dyni,kapusty kwaszonej czy czerwonej.


    liść laurowy -- do ryb,drobiu.dziczyzny różnych gulaszów
    warzywnych marynat pasztetu i rosołu.


    majeranek -- do zawiesistych zup,grzybów,pieczonego mięsa
    sosów i potraw z grochu.

    kminek -- do wytrawnych wypieków (np. chleba)
    oraz do ziemniaków.

    porady te zaczerpnąłem z Poradnika Pani Domu

    pozdrawiam

  • Autor: MonikaK Data: 2006-07-25 12:46:16

    Dzięki przyda się

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-25 14:28:33

    Maniusiu! dobrze pymyslales!! to moglo by sie przydac w artykulach szkoly gotowania!! nie chcialo by ci sie przepisac jeszcze raz?? he?? bitte? prosze? pleace? pozdrowienia Glumanda

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-25 17:04:08

     a jak to tam napisać nie ma opcji nowy wątek ?

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-25 18:36:43

    Maniusiu! tam jest "szkola gotowania" i dodaj artykul, a na dole potem decydujesz do jakiej grupy artykulow chcesz dolozyc swoj - i wybierasz "szkole gotowania". Gotowe
    Wlasciwie to mozesz skopiowac to co tu napisales i tam przelozyc. Bardzo sie to na pewno przyda, szczegolnie mlodym kucharzom i kucharkom.

  • Autor: trylobicik Data: 2006-07-26 11:34:01

    Jeśli chodzi o kminek, to dodaję go do pieczenia i duszenia mięsa wieprzowego. To zdecydowanie poprawia smak, no i ten aromat. Dobry jest też twarożek z kminkiem, ale tu lepszy bywa zmielony (choć ja lubię gryźć ziarenka).

  • Autor: Uretan Data: 2006-07-26 12:23:21

    Zasada, której się zawsze trzymam: koperek nie może występować łącznie z majerankiem

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-28 08:57:20

    Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Maniusiu! dobrze pymyslales!! to moglo by sie przydac w artykulach szkoly
    > gotowania!! nie chcialo by ci sie przepisac jeszcze raz?? he?? bitte? prosze?
    > pleace? pozdrowienia Glumanda


    Przeniesione do szkoły gotowania w dział porady
    pozdrawiam

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-28 09:12:56

    Kucharzu maniusiu!!! bardzo slicznie, pieknie, wspaniale!!! juz lece ogladac!!!! Witam w gronie pedagogicznym!!!

  • Autor: malina Data: 2006-07-28 14:44:33

    Ja też poleciałam i... No ni ma. Alibo mi się na oczy rzuciło. Maniusiu, gdzieś to podział?

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-28 15:08:55

    Niestety manius cos chyba niewidzialne ziolko z Ciebie albo my mamy szklane oko!!! chyba nie zrobiles "udostepniony"!!!

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-30 09:09:40

      Nie wiem dlaczego u Was nie ma ja wchodzę na stronke mam widoczne
      między grilowaniem inki21 i jak ulepić baranka skolopendry

  • Autor: Elek Data: 2006-07-30 09:16:24

    U mnie też jest :))
    Malinko i Glumandziu , może i u Was się już pokazało ??

  • Autor: malina Data: 2006-07-30 09:25:39

    Jest, jest! Cut to jakiś, bo onegdaj nie było, jak bonie dydy!
    Dobrze, że dwie dziouszki się przyczepiły, bo jedną mógłbyś posądzić o ślepotę alibo inne złe zamiary

  • Autor: Glumanda Data: 2006-07-30 11:18:50

    Alez maniusiu!! spojrz na date i godzine, kiedy to pisalysmy to naprawde jeszcze tego nie bylo.... zreszta wyGaduGadalismy sobie ta sprawe i jest ok!!! Mysle , ze moj komentarz otrzymales?

  • Autor: maniuś Data: 2006-07-30 13:59:50

    Ciesze się że jest ok bo już myślałem że taki gamoń ze mnie
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu