Forum

Kuchenne porady

biała kiełbaska

• Autor: szyszunia26 Data: 2006-07-26 11:07:20

Kochani jak przygotować białą kiełbaske na grila?Ostatnio zrobiłam ale w środku pływała dosłownie.Poradzcie mi coś bo uwielbiam białą kiełbase!!!

• Autor: Uretan Data: 2006-07-26 12:27:18

Sposoby są dwa:
    1. Użyć na grilla kiełbasy białej parzonej. Można taką kupić gotową lub zrobić samemu -ogrzać wcześniej przez 15 - 20 min w gorącej, nie wrzącej wodzie - ok. 80 stopni
    2. Kupić DOBRĄ kiełbasę ze znanego źródła (Twoja była zbyt tłusta lub zbyt "nawodniona")

• Autor: Janek Data: 2006-07-26 13:26:34

A przypadkiem nie robiłaś jej w foli aluminiowej?
    Janek

• Autor: Aleex Data: 2006-07-26 15:20:52

Możesz zmodyfikować mój przepis. Zamiast w brytfannie, piecz kiełbasę na aluminiowej tacce do grilla. Powinna smakować :)))
    http://wielkiezarcie.com/przepis8139.html
    Pozdrawiam.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-07-26 17:32:27

U mnie nigdy nie było takich problemów, białą robimy tak jak każdą jedną, nożem sięją"dziurkuje" i na grila wrzuca. I jest OK

• Autor: agness Data: 2006-07-26 22:47:25

porob dziurki widelcem w kiełabasie,albo ponacinaj -tłuszcz powinien wycieknac.

• Autor: szyszunia26 Data: 2006-07-27 18:30:58

Dziękuje kochani za odpowiedzi.Nie robiłam kiełbaski w foli,widelcem nakułam ją wszystko niby oki chyba poprostu kiełbasa do d.....ale następnym razem zrobie według waszych wskazówek.Pozdrawiam

• Autor: ajask Data: 2006-07-31 23:12:21

Witam. Najlepiej białą kiełbasę zrobić samemu. Kupić mięsko świńskie ( łopatka+boczek), trochę wołowego (ale niekoniecznie), sól, majeranek, pieprz, czosnek oraz jelito wieprzowe (mrożone w soli do kupienia w sklepach mięsnych za 25 m. ok. 10 zł - niewykorzystane wkładamy do zamrażalnika). Zmielić maszynką z grubym sitkiem, doprawić, dodać trochę wody, wymieszać i zapakować do jelita (zwykłą maszynką do mielenia +końcówka do kupienia w każdym sklepie AGD). Cała robota przy 3-4 kg kiełbasy zajmuje 1-1,5 godz. Swietna zabawa i swietna kiełbasa. Robię taką kiełbasę na każde Święta - co zostaje do zamrażalnika i jest na grila. (To co można kupić w sklepach pt "biała kiełbasa" ja nazywam "białą parówką" - sama woda i tłusz). Smacznego!

• Autor: bahus Data: 2006-08-01 17:41:23

W białej kiełbasie bardzo ważna jest ilość dodanej wody. Gdy za mało kiełbasa po przekrojeniu będzie "sucha" i będzie się kruszyć, gdy za dużo to będzie "pływać".
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu