Sposoby są dwa: 1. Użyć na grilla kiełbasy białej parzonej. Można taką kupić gotową lub zrobić samemu -ogrzać wcześniej przez 15 - 20 min w gorącej, nie wrzącej wodzie - ok. 80 stopni 2. Kupić DOBRĄ kiełbasę ze znanego źródła (Twoja była zbyt tłusta lub zbyt "nawodniona")
Możesz zmodyfikować mój przepis. Zamiast w brytfannie, piecz kiełbasę na aluminiowej tacce do grilla. Powinna smakować :))) http://wielkiezarcie.com/przepis8139.html Pozdrawiam.
Dziękuje kochani za odpowiedzi.Nie robiłam kiełbaski w foli,widelcem nakułam ją wszystko niby oki chyba poprostu kiełbasa do d.....ale następnym razem zrobie według waszych wskazówek.Pozdrawiam
Witam. Najlepiej białą kiełbasę zrobić samemu. Kupić mięsko świńskie ( łopatka+boczek), trochę wołowego (ale niekoniecznie), sól, majeranek, pieprz, czosnek oraz jelito wieprzowe (mrożone w soli do kupienia w sklepach mięsnych za 25 m. ok. 10 zł - niewykorzystane wkładamy do zamrażalnika). Zmielić maszynką z grubym sitkiem, doprawić, dodać trochę wody, wymieszać i zapakować do jelita (zwykłą maszynką do mielenia +końcówka do kupienia w każdym sklepie AGD). Cała robota przy 3-4 kg kiełbasy zajmuje 1-1,5 godz. Swietna zabawa i swietna kiełbasa. Robię taką kiełbasę na każde Święta - co zostaje do zamrażalnika i jest na grila. (To co można kupić w sklepach pt "biała kiełbasa" ja nazywam "białą parówką" - sama woda i tłusz). Smacznego!
W białej kiełbasie bardzo ważna jest ilość dodanej wody. Gdy za mało kiełbasa po przekrojeniu będzie "sucha" i będzie się kruszyć, gdy za dużo to będzie "pływać". Bahus
Kochani jak przygotować białą kiełbaske na grila?Ostatnio zrobiłam ale w środku pływała dosłownie.Poradzcie mi coś bo uwielbiam białą kiełbase!!!
Sposoby są dwa:
1. Użyć na grilla kiełbasy białej parzonej. Można taką kupić gotową lub zrobić samemu -ogrzać wcześniej przez 15 - 20 min w gorącej, nie wrzącej wodzie - ok. 80 stopni
2. Kupić DOBRĄ kiełbasę ze znanego źródła (Twoja była zbyt tłusta lub zbyt "nawodniona")
A przypadkiem nie robiłaś jej w foli aluminiowej?
Janek
Możesz zmodyfikować mój przepis. Zamiast w brytfannie, piecz kiełbasę na aluminiowej tacce do grilla. Powinna smakować :)))
http://wielkiezarcie.com/przepis8139.html
Pozdrawiam.
U mnie nigdy nie było takich problemów, białą robimy tak jak każdą jedną, nożem sięją"dziurkuje" i na grila wrzuca. I jest OK
porob dziurki widelcem w kiełabasie,albo ponacinaj -tłuszcz powinien wycieknac.
Dziękuje kochani za odpowiedzi.Nie robiłam kiełbaski w foli,widelcem nakułam ją wszystko niby oki chyba poprostu kiełbasa do d.....ale następnym razem zrobie według waszych wskazówek.Pozdrawiam
Witam. Najlepiej białą kiełbasę zrobić samemu. Kupić mięsko świńskie ( łopatka+boczek), trochę wołowego (ale niekoniecznie), sól, majeranek, pieprz, czosnek oraz jelito wieprzowe (mrożone w soli do kupienia w sklepach mięsnych za 25 m. ok. 10 zł - niewykorzystane wkładamy do zamrażalnika). Zmielić maszynką z grubym sitkiem, doprawić, dodać trochę wody, wymieszać i zapakować do jelita (zwykłą maszynką do mielenia +końcówka do kupienia w każdym sklepie AGD). Cała robota przy 3-4 kg kiełbasy zajmuje 1-1,5 godz. Swietna zabawa i swietna kiełbasa. Robię taką kiełbasę na każde Święta - co zostaje do zamrażalnika i jest na grila. (To co można kupić w sklepach pt "biała kiełbasa" ja nazywam "białą parówką" - sama woda i tłusz). Smacznego!
W białej kiełbasie bardzo ważna jest ilość dodanej wody. Gdy za mało kiełbasa po przekrojeniu będzie "sucha" i będzie się kruszyć, gdy za dużo to będzie "pływać".
Bahus