Forum

Rozmowy wolne i frywolne

weselisko w Hrubieszowie

• Autor: katya Data: 2006-07-28 08:59:05

Kochani!Dostaliśmy z meżem zaproszenie na wesele do Hrubieszowa.Niestety podjęta w trudzie i znoju eskapada przez upalny Lublin w poszukiwaniu adekwatnego prezentu nie przyniosła rezultatu, w związku z czym zrobimy prezent pieniężny.I tu przechodzę ad rem: czy ktoś z Was orientuje się jakie w tym względzie obowiązują w tych okolicach standardy?Ile pieniażków powinnam spakować do koperty,żeby nie popełnić faux pas?

• Autor: alman Data: 2006-07-28 10:26:16

nie wiem jak w Hrubieszowie, u nas daje się 200 zł od osoby /no w ostateczności 150/, ale to zależy jeszcze gdzie wesele się odbywa, jeśli w lokalu to tak się liczy mniej więcej, bo tyle średnio wynoszą koszty na 1 osobę

• Autor: Cewa2 Data: 2006-07-28 10:32:03

Z moich weselnych obserwacji wynika, że zasobność koperty zależy od stopnia pokrewieństwa między gościem a młodymi. Najblizsi z rodziny dają najwięcej, ci tzw. "piąta woda po kisielu" trochę mniej. Średnio po 150 zł od głowy. Chodzi o to, żeby chociaż po części zwróciły się koszty wesela.

• Autor: alman Data: 2006-07-28 10:37:52

no tak, ja miałam na myśli właśnie znajomych, rodzina daje znacznie więcej

• Autor: katya Data: 2006-07-28 11:51:37

nie czuję się zobligowana do duzego prezentu-panna młoda jest moja koleżanką z aplikacji, pana młodego będę miała przyjemność poznać dopiero w dniu wesela. u nas (tzn w Lublinie i okolicach) też klasycznie daje się 200 od pary, ale trochę się boję,że być może w tamtych stronach obowiązują inne "stawki" i 200 to będzie za mało.

• Autor: omegusek Data: 2006-07-28 16:10:36

nie wiem jak w tamtych stronach, ale u nas (ok.Krakowa) idąc do "znajomych" daje się min.300zł od pary, im bliźsi znajomi tym cena idzie w górę. Ale niestety 200zl od pary to od kilku ładnych lat troche malo. mysle że 300 od pary będzie ok.

• Autor: katya Data: 2006-07-28 16:42:10

bo Wy Krakusy bogatsi jesteście i tyle

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-28 16:44:36

powiem szczerze, ze 6 stow od pary...no no pieknie.nie wiedzialam, ze takie "stawki" sa, ale i na weselu bylam ostatanio kilka lat temu:)

• Autor: dada Data: 2006-07-28 22:52:52

Czyli, jednym zdaniem, płacisz za to ,że idziesz na wesele...Pierwszy raz spotykam się z takim podejściem

• Autor: Maddalena Data: 2006-07-28 16:52:24

Katya, chcialam Ci zapodac mysle, fajny pomysl. Zamiast kase wkladac tak po prostu do koperty, mozna ja fajnie wkomponowac, lub zrobic z niej kompozycje jaka taka.
    Kiedys prezentowalam pieniadze w taki sposob: w kwiaciarni zamowilam metrowa roze o grubej lodyce i prosilam, zeby zrobiona z niej tak jakby berlo, tzn. sam kwiat otulono mchem, sizalem, wklejono tam perly i inne ozdoby. Do otoczki sizalowo-mchowej przyczepiono kilkanascie drucikow, takch cienitkich, np.zlotych, ktore byly poskrecane w sprezynki. na koncowkach drucikow umieszczono banknoty, ktore zostaly zwiniete w kokardki (umiejetnie przez florystke). Dostarczylam nowiutkie banknoty prosto z banku.
    Mozesz np. 20 zl banknoty na to przeznaczyc, zeby kokardek bylo wiecej:) Lodyga rozy byla owinieta w sizal (wszystko suoer pasowalo do koloru rozy) i miala ponaklejane perly)
    Wygladalo to rewelacyjne, a zostalo tak wykonane, ze wszystko trzymalo sie doskonale:)

Inny pomysl: galazka wierzby (tej poskrecanej, do galazek przyczepic banknoty, rowniez przy pomocy drucikow, najlepiej jak to zrobi dobra florystka, to bedzie wtedy super wygladac. Galazke owinac w celofan. Wyjdzie takie drzewko z listkami:)

Jeste jeszcze mnostwo innych mozliwosc, sa nawet ksiazki na ten tema, jak prezentowac pieniadze w elegancki, niekonwencjonalny sposob.

• Autor: katya Data: 2006-07-29 11:01:25

rzeczywiście świetny pomysł,dziękuję,wezmę pod rozwagę

Przejdź do pełnej wersji serwisu