ugotuj normlanie buraczki, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dopraw wg uznania solą i pieprzem potem chrzan, odstaw do lodówki, niech "przejdą" i tyle ;)
Ćwikłę robi się na smak, nie na oko ;) Jedni lubią bardziej ostre, inni bardziej kwaśne. No i chrzan bywa różny. Ja dodaję chrzan, ocet i kminek (podgrzany z octem), a buraczki trę na drobnym tarku. Na 1kg wychodzi mniej więcej: łyżka chrzanu (mocnego!), łyżeczka kminku, kilka łyżek octu, łyżeczka soli.
marciu znalazłam w ksiązce Elżbiety Adamskiej "Przetwory domowe":
1 kg buraków,15 dag korzenia chrzanu,1 dag kwasku cytrynowego,2łyżki cukru,1 łyżka soli.
Umyte buraki ugotować do miekkości,obrać,zetrzeć na dużych oczkach.Umyty,obrany chrzan zetrzec na drobnych oczkach.Zagotować pół szklanki wody z solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym.Natychmiast po starciu chrzanu zalac go zalewą,aby nie ściemniał (rozumiem,że chyba przelac na sitku???),a następnie połączyć z burakami.Rozłożyć do wyparzonych słoików,zakręcic wyparzonymi pokrywkami i pasteryzować ok. 20 minut.
Witam- poszukuje i nie moge znalesc przepisu na BURACZKI Z CHRZANEM ma kto s przepis. Z góry dziekuje
ugotuj normlanie buraczki, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dopraw wg uznania solą i pieprzem
potem chrzan, odstaw do lodówki, niech "przejdą"
i tyle ;)
jeżeli chcesz to jeszcze odrobina oliwy ;)
ale ja chcialabym proporcje skladników bo chce na zime do sloików a na oko to mi nie bardzo wychodzi
Ćwikłę robi się na smak, nie na oko ;) Jedni lubią bardziej ostre, inni bardziej kwaśne. No i chrzan bywa różny.
Ja dodaję chrzan, ocet i kminek (podgrzany z octem), a buraczki trę na drobnym tarku.
Na 1kg wychodzi mniej więcej: łyżka chrzanu (mocnego!), łyżeczka kminku, kilka łyżek octu, łyżeczka soli.
marciu znalazłam w ksiązce Elżbiety Adamskiej "Przetwory domowe": 1 kg buraków,15 dag korzenia chrzanu,1 dag kwasku cytrynowego,2łyżki cukru,1 łyżka soli. Umyte buraki ugotować do miekkości,obrać,zetrzeć na dużych oczkach.Umyty,obrany chrzan zetrzec na drobnych oczkach.Zagotować pół szklanki wody z solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym.Natychmiast po starciu chrzanu zalac go zalewą,aby nie ściemniał (rozumiem,że chyba przelac na sitku???),a następnie połączyć z burakami.Rozłożyć do wyparzonych słoików,zakręcic wyparzonymi pokrywkami i pasteryzować ok. 20 minut.