Forum

Kuchenne porady

wiśnie w alkoholu.....

• Autor: olusia1 Data: 2006-07-30 20:04:21

był juz ten wątek , ale ja chciałabym zrobić wiśnie w mniejszych słoikach i nie odelwać nalewki tylko zostawić te wisnienki w środku , czy ktos ma jakiś przepis, bo glownie chodzi mi o te wisienki mniam:)

• Autor: Sweetya Data: 2006-07-31 12:45:04

http://wielkiezarcie.com/przepis7607.html

• Autor: alman Data: 2006-07-31 12:56:44

Mam taki przepis, pochodzi z netu, ale nie mam odnotowanej strony /wcześniej nie notowałam skąd przepis, teraz już to robię/, więc przepraszam z góry ew. autora.

Wiśnie deserowe w alkoholu

kg wiśni
    80dkg cukru
    szklanka spirytusu lub wódki

Sposób 1 - wydrylowane wiśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4 wysokości, zakręcić wieczka albo obwiązać gazą, odstawić na kilka dni. Gdy
    wiśnie puszczą sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na 2 części soku, zdjąć szumowiny.

Sposób 2 - z cukru i pół szklanki wody zagotować syrop, na wrzący wrzucić wiśnie i na małym ogniu doprowadzić do
    zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone wiśnie nakładać do słoików, a syrop połączyć z alkoholem - 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć szumowiny, zalać wiśnie w słoiku.

Przymierzam się właśnie do zrobienia..

• Autor: olusia1 Data: 2006-08-02 14:47:35

dzięki za przepis , dziś kupiłam wiśnie idę działać :)

• Autor: hiacynta Data: 2006-08-05 19:19:39

Robiłam niegdyś wersję drugą dorzucając 2 (słownie: dwa- nie więcej) goździki i... smak do dziś wspominają wszyscy, którym dane było skosztować wisienek i tego spod spodu. Aha robiłam ze spirytusem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu