był juz ten wątek , ale ja chciałabym zrobić wiśnie w mniejszych słoikach i nie odelwać nalewki tylko zostawić te wisnienki w środku , czy ktos ma jakiś przepis, bo glownie chodzi mi o te wisienki mniam:)
Mam taki przepis, pochodzi z netu, ale nie mam odnotowanej strony /wcześniej nie notowałam skąd przepis, teraz już to robię/, więc przepraszam z góry ew. autora.
Sposób 1 - wydrylowane wiśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4 wysokości, zakręcić wieczka albo obwiązać gazą, odstawić na kilka dni. Gdy wiśnie puszczą sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na 2 części soku, zdjąć szumowiny.
Sposób 2 - z cukru i pół szklanki wody zagotować syrop, na wrzący wrzucić wiśnie i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone wiśnie nakładać do słoików, a syrop połączyć z alkoholem - 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć szumowiny, zalać wiśnie w słoiku.
Robiłam niegdyś wersję drugą dorzucając 2 (słownie: dwa- nie więcej) goździki i... smak do dziś wspominają wszyscy, którym dane było skosztować wisienek i tego spod spodu. Aha robiłam ze spirytusem.
był juz ten wątek , ale ja chciałabym zrobić wiśnie w mniejszych słoikach i nie odelwać nalewki tylko zostawić te wisnienki w środku , czy ktos ma jakiś przepis, bo glownie chodzi mi o te wisienki mniam:)
http://wielkiezarcie.com/przepis7607.html
Mam taki przepis, pochodzi z netu, ale nie mam odnotowanej strony /wcześniej nie notowałam skąd przepis, teraz już to robię/, więc przepraszam z góry ew. autora.
Wiśnie deserowe w alkoholu
kg wiśni
80dkg cukru
szklanka spirytusu lub wódki
Sposób 1 - wydrylowane wiśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4 wysokości, zakręcić wieczka albo obwiązać gazą, odstawić na kilka dni. Gdy
wiśnie puszczą sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na 2 części soku, zdjąć szumowiny.
Sposób 2 - z cukru i pół szklanki wody zagotować syrop, na wrzący wrzucić wiśnie i na małym ogniu doprowadzić do
zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone wiśnie nakładać do słoików, a syrop połączyć z alkoholem - 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć szumowiny, zalać wiśnie w słoiku.
Przymierzam się właśnie do zrobienia..
dzięki za przepis , dziś kupiłam wiśnie idę działać :)
Robiłam niegdyś wersję drugą dorzucając 2 (słownie: dwa- nie więcej) goździki i... smak do dziś wspominają wszyscy, którym dane było skosztować wisienek i tego spod spodu. Aha robiłam ze spirytusem.