Forum

Kuchenne porady

Sękacz i co dalej jak z sękami?

  • Autor: milkam99 Data: 2006-07-31 15:59:46

    Mam problem już kilka razy próbowałam zrobić sękacz i nic nie wychodzą mi sęki co źle robię pomóżcie błagam. Mam specjalne palenisko itd przepis tylko te sęki nie chcą wychodzić jak na zdjęciach.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-02 09:30:02

    SękaczSękacz jest rodzajem specjalnego ciasta, które nawet po upływie pół

  • Autor: milkam99 Data: 2006-08-03 11:28:24

    Dziękuję za przepis i podpowiedź może z czasem nabiorę wprawy ale szkoda mi tych jajek na nieudane próby i mojej wagi która wzrośnie ciasto ostatnio wyszło mi super ale sęków dalej nie ma . Pozdrawiam

  • Autor: Janek Data: 2006-08-02 12:49:26

    Konsystencja ciasta <> może za gęste, > może za szybkie obroty, > może ogień za duży i ciasto zapieka sie za szybko > może za mało lejesz jednorazowo i nie zdąży sie zrobić "sopelek" ... trudno jednoznacznie okreslić przyczynę,  może te wszystkie czynniki razem...
    Pozdrawiam.
    Janek

  • Autor: milkam99 Data: 2006-08-03 11:30:20

    Jeżeli chodzi o polewanie wyczytałam że tzereba najpierw szybko obracać wałek a potem coraz wolniej aby ciasto się zapiekło ale już próbowałam 9 razy i niestety sęki nie są jeszcze takie piękne jak na zdjeciach . Jeżeli ktoś umie mnniej więcej wytłumaczyć jak to się robi to prosze o pomoc . Pozdrawiam Emilia

Przejdź do pełnej wersji serwisu