Forum

Kuchenne porady

Co upiec z dżemem imbirowym?

  • Autor: nutella Data: 2006-08-03 09:24:39

    Proszę, pomóżcie mi- co mogę zrobić tzn. upiec z użyciem dżemu imbirowego, a dokładniej konfitury? Macie jakieś pomysły? może jakieś ciasteczka?

  • Autor: Janek Data: 2006-08-03 11:17:16

    Upiec trzeba małe, kruche babeczki, pod koniec pieczenia nałożyć łyżeczke dżemiku....lekko zapiec ...wyjąc po ostudzeniu i nałożyć bita śmietanę... Albo pod koniec zapiekania z dżemikiem nałożyć ubitą pianę z jajek.. Widzę to i nawet mi smakuje...kuna ... Żona ma urlop, mam foremki, a nie mam dżemu imbirowego!!!
    Janek

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-08-03 12:44:10

    Nutellko, pewnego dnia, Nigella robiła przepysznie wyglądający pudding z dżemem imbirowym i sama baardzo chciałam go zrobić, ale nie mam takiego dżemu:(, więc może Ty wypróbujesz?

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-08-03 14:21:13

    Mam ten przepis zapisany w zeszycie, więc jeśli chcesz, chętnie przepiszę. Pozdrawiam:)

  • Autor: nutella Data: 2006-08-04 08:50:37

    Jansne, byłabym bardzo wdzięczna:) Dzięki moi drodzy za pomysły.
    Przepraszam, że wczoraj nie odpisałam, ale nie miałam dostępu do kompa:)

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-08-04 11:25:07

    A więc i oto:D :

    "Pudding chlebowy"

    -10 kromek miękkiego chleba, np. tostowego
    -dżem imbirowy
    -masło
    -4 żółtka
    -1 jajko
    -100 ml mleka (lub mleka i słodkiej śmietanki)
    -3 łyżki cukru
    -garść namoczonych wcześniej rodzynek
    -imbir i brązowy cukier

    Z chleba, masła i dżemu zrobić kanapki, ułożyć w formie, posypać rodzynkami. Z melka (śmietanki), cukru i jajek zrobić sos (prawdopodbnie miskując, nie pamiętam dokładnie, ale raczej tak) i polać nim chleb. Wierzch posypać brązowym cukrem i imbirem dla aromatu. Zapiec.

    P.S. Nutella, skąd masz dżem imbirowy?, zrobiłaś? Ja też chce!:)

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-08-04 11:28:10

    Kurcze, nie 100 ml mleka, tylko 700 ml mleka!!!!

  • Autor: nutella Data: 2006-08-13 14:43:36

    Dzisiaj zrobiłam i aż się zdziwiłam, że aż tak bardzo m smakuje, moja siostra zjadła prawie wszystko na raz:D

    Dżemu nie zrobiłam- kupiłam- jest świetny ale następnym razem, jak nie będę mieć takiego dżemu, zrobię z dżemem pomrańczowym Łowicza i dodam imbiru (świeżego albo suszonego)

Przejdź do pełnej wersji serwisu