Upiec trzeba małe, kruche babeczki, pod koniec pieczenia nałożyć łyżeczke dżemiku....lekko zapiec ...wyjąc po ostudzeniu i nałożyć bita śmietanę... Albo pod koniec zapiekania z dżemikiem nałożyć ubitą pianę z jajek.. Widzę to i nawet mi smakuje...kuna ... Żona ma urlop, mam foremki, a nie mam dżemu imbirowego!!! Janek
Nutellko, pewnego dnia, Nigella robiła przepysznie wyglądający pudding z dżemem imbirowym i sama baardzo chciałam go zrobić, ale nie mam takiego dżemu:(, więc może Ty wypróbujesz?
-10 kromek miękkiego chleba, np. tostowego -dżem imbirowy -masło -4 żółtka -1 jajko -100 ml mleka (lub mleka i słodkiej śmietanki) -3 łyżki cukru -garść namoczonych wcześniej rodzynek -imbir i brązowy cukier
Z chleba, masła i dżemu zrobić kanapki, ułożyć w formie, posypać rodzynkami. Z melka (śmietanki), cukru i jajek zrobić sos (prawdopodbnie miskując, nie pamiętam dokładnie, ale raczej tak) i polać nim chleb. Wierzch posypać brązowym cukrem i imbirem dla aromatu. Zapiec.
P.S. Nutella, skąd masz dżem imbirowy?, zrobiłaś? Ja też chce!:)
Dzisiaj zrobiłam i aż się zdziwiłam, że aż tak bardzo m smakuje, moja siostra zjadła prawie wszystko na raz:D
Dżemu nie zrobiłam- kupiłam- jest świetny ale następnym razem, jak nie będę mieć takiego dżemu, zrobię z dżemem pomrańczowym Łowicza i dodam imbiru (świeżego albo suszonego)
Proszę, pomóżcie mi- co mogę zrobić tzn. upiec z użyciem dżemu imbirowego, a dokładniej konfitury? Macie jakieś pomysły? może jakieś ciasteczka?
Upiec trzeba małe, kruche babeczki, pod koniec pieczenia nałożyć łyżeczke dżemiku....lekko zapiec ...wyjąc po ostudzeniu i nałożyć bita śmietanę... Albo pod koniec zapiekania z dżemikiem nałożyć ubitą pianę z jajek.. Widzę to i nawet mi smakuje...kuna ... Żona ma urlop, mam foremki, a nie mam dżemu imbirowego!!!
Janek
Nutellko, pewnego dnia, Nigella robiła przepysznie wyglądający pudding z dżemem imbirowym i sama baardzo chciałam go zrobić, ale nie mam takiego dżemu:(, więc może Ty wypróbujesz?
Mam ten przepis zapisany w zeszycie, więc jeśli chcesz, chętnie przepiszę. Pozdrawiam:)
Jansne, byłabym bardzo wdzięczna:) Dzięki moi drodzy za pomysły.
Przepraszam, że wczoraj nie odpisałam, ale nie miałam dostępu do kompa:)
A więc i oto:D :
"Pudding chlebowy"
-10 kromek miękkiego chleba, np. tostowego
-dżem imbirowy
-masło
-4 żółtka
-1 jajko
-100 ml mleka (lub mleka i słodkiej śmietanki)
-3 łyżki cukru
-garść namoczonych wcześniej rodzynek
-imbir i brązowy cukier
Z chleba, masła i dżemu zrobić kanapki, ułożyć w formie, posypać rodzynkami. Z melka (śmietanki), cukru i jajek zrobić sos (prawdopodbnie miskując, nie pamiętam dokładnie, ale raczej tak) i polać nim chleb. Wierzch posypać brązowym cukrem i imbirem dla aromatu. Zapiec.
P.S. Nutella, skąd masz dżem imbirowy?, zrobiłaś? Ja też chce!:)
Kurcze, nie 100 ml mleka, tylko 700 ml mleka!!!!
Dzisiaj zrobiłam i aż się zdziwiłam, że aż tak bardzo m smakuje, moja siostra zjadła prawie wszystko na raz:D
Dżemu nie zrobiłam- kupiłam- jest świetny ale następnym razem, jak nie będę mieć takiego dżemu, zrobię z dżemem pomrańczowym Łowicza i dodam imbiru (świeżego albo suszonego)