Forum

Kuchenne porady

Sałatki do pracy

  • Autor: jola mack Data: 2006-08-03 18:43:50

    Witam, chciałabym zabierać do pracy zamiast zwykłych kanapek jakieś sałatki na śniadanie czy lunch. Czy macie sprawdzone pomysły na takie sałatki, które można przygotować szybko wieczorem w domu, aby na drugi dzień skonsumować to w pracy i oczywiście najeść się, najlepiej z małą ilością składników.

  • Autor: izys Data: 2006-08-12 12:35:14

    Czy można prosić o adres gdzie znajdę sosy do tych słatek?

  • Autor: izys Data: 2006-08-16 09:09:11

    Wielkie dzięki

  • Autor: emiloos Data: 2006-08-17 17:47:15

    Jako, że ostanio jestem na diecie Montigniaca to w pracy jadam głównie sałatki na obiad i mogę Ci zaproponować kilka sprawdzonych przepisów:

    Brokułowa z fetą
    różyczki brokułów, feta, płatki migdałów, sos czosnkowy (bardzo delikatny, tak tylko dla lekkiego zapachu, najlepiej dać granulowany czosnek) na śmietanie i majonezie lub na oliwie z oliwek (w słoiczku po konvcentracie pomidorowym do pracy przynieść)

    Sałata z rokpolem
    sałata lodowa, pomidorki koktailowe lub zwykłe, ogórek małosolny, rokpol - ok 1-2 cm plaster, sos w słoiczku: oliwa z oliwek, ocet winny, sól

    Serowa
    ser żółty - 1-2 cm plaster, 2 pomidory, 2 spore małosolniaki, sos: oliwa z oliwek, sól, pieprz

    Szparagowa z kurakiem
    fasolka szparagowa, podsmażony cyc z kurczaka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie lub na oliwie

    Cukiniowa
    cyc z kurczaka w kostkę podsmażony z cebulką na oliwie do tego dorzucone plasterki cukinii i podduszone z odrobiną koncentratu i sosu Worchester, sól - świetnie smakuje na zimno

    Jajeczna
    warstwowo: pekinka, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, 2 jajka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie

    Kalafiorowa z groszkiem
    ugotowany kalafioł, groszek z puszki, ogór małosolny, cebulka, sos pietruszkowy lub vienegret

    Makrelowa
    warstwowo: sałata lodowa, ogórki małosolne lub kiszone, jajko na twardo, obrane mięsko z makreli (można zastąpić tuńczykiem), sos do słoiczka: vienegret lub koperkowy

    Kiełbaskowa
    wędlinka różnego rodzaju, kabanos lub salami, pomidor, ogór małosolny, rzodkiewki, sos dowolny :-)

    Ten sos czosnkowy możesz oczywiście zastąpić ziołowym, pomidorowym, curry, vienegretem czy jakim Ci podpasuje. Ja po prostu uwielbiam wszystko jeść z czoskiem i dlatego robię sobie taki delikatny sos c(o tylko lekko pachnie czosnkiem) żeby w pracy nie wyziewać na kolegów za bardzo choć i tak narzekają na "smród" ogórków małosolnych, które jadam do każdego śniadania od 2 miesięcy ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu