Witam, chciałabym zabierać do pracy zamiast zwykłych kanapek jakieś sałatki na śniadanie czy lunch. Czy macie sprawdzone pomysły na takie sałatki, które można przygotować szybko wieczorem w domu, aby na drugi dzień skonsumować to w pracy i oczywiście najeść się, najlepiej z małą ilością składników.
Jako, że ostanio jestem na diecie Montigniaca to w pracy jadam głównie sałatki na obiad i mogę Ci zaproponować kilka sprawdzonych przepisów:
Brokułowa z fetą różyczki brokułów, feta, płatki migdałów, sos czosnkowy (bardzo delikatny, tak tylko dla lekkiego zapachu, najlepiej dać granulowany czosnek) na śmietanie i majonezie lub na oliwie z oliwek (w słoiczku po konvcentracie pomidorowym do pracy przynieść)
Sałata z rokpolem sałata lodowa, pomidorki koktailowe lub zwykłe, ogórek małosolny, rokpol - ok 1-2 cm plaster, sos w słoiczku: oliwa z oliwek, ocet winny, sól
Serowa ser żółty - 1-2 cm plaster, 2 pomidory, 2 spore małosolniaki, sos: oliwa z oliwek, sól, pieprz
Szparagowa z kurakiem fasolka szparagowa, podsmażony cyc z kurczaka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie lub na oliwie
Cukiniowa cyc z kurczaka w kostkę podsmażony z cebulką na oliwie do tego dorzucone plasterki cukinii i podduszone z odrobiną koncentratu i sosu Worchester, sól - świetnie smakuje na zimno
Jajeczna warstwowo: pekinka, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, 2 jajka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie
Kalafiorowa z groszkiem ugotowany kalafioł, groszek z puszki, ogór małosolny, cebulka, sos pietruszkowy lub vienegret
Makrelowa warstwowo: sałata lodowa, ogórki małosolne lub kiszone, jajko na twardo, obrane mięsko z makreli (można zastąpić tuńczykiem), sos do słoiczka: vienegret lub koperkowy
Kiełbaskowa wędlinka różnego rodzaju, kabanos lub salami, pomidor, ogór małosolny, rzodkiewki, sos dowolny :-)
Ten sos czosnkowy możesz oczywiście zastąpić ziołowym, pomidorowym, curry, vienegretem czy jakim Ci podpasuje. Ja po prostu uwielbiam wszystko jeść z czoskiem i dlatego robię sobie taki delikatny sos c(o tylko lekko pachnie czosnkiem) żeby w pracy nie wyziewać na kolegów za bardzo choć i tak narzekają na "smród" ogórków małosolnych, które jadam do każdego śniadania od 2 miesięcy ;)
Czy można prosić o adres gdzie znajdę sosy do tych słatek?
Wielkie dzięki
Jako, że ostanio jestem na diecie Montigniaca to w pracy jadam głównie sałatki na obiad i mogę Ci zaproponować kilka sprawdzonych przepisów:
Brokułowa z fetą
różyczki brokułów, feta, płatki migdałów, sos czosnkowy (bardzo delikatny, tak tylko dla lekkiego zapachu, najlepiej dać granulowany czosnek) na śmietanie i majonezie lub na oliwie z oliwek (w słoiczku po konvcentracie pomidorowym do pracy przynieść)
Sałata z rokpolem
sałata lodowa, pomidorki koktailowe lub zwykłe, ogórek małosolny, rokpol - ok 1-2 cm plaster, sos w słoiczku: oliwa z oliwek, ocet winny, sól
Serowa
ser żółty - 1-2 cm plaster, 2 pomidory, 2 spore małosolniaki, sos: oliwa z oliwek, sól, pieprz
Szparagowa z kurakiem
fasolka szparagowa, podsmażony cyc z kurczaka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie lub na oliwie
Cukiniowa
cyc z kurczaka w kostkę podsmażony z cebulką na oliwie do tego dorzucone plasterki cukinii i podduszone z odrobiną koncentratu i sosu Worchester, sól - świetnie smakuje na zimno
Jajeczna
warstwowo: pekinka, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, 2 jajka, sos czosnkowy na śmietanie i majonezie
Kalafiorowa z groszkiem
ugotowany kalafioł, groszek z puszki, ogór małosolny, cebulka, sos pietruszkowy lub vienegret
Makrelowa
warstwowo: sałata lodowa, ogórki małosolne lub kiszone, jajko na twardo, obrane mięsko z makreli (można zastąpić tuńczykiem), sos do słoiczka: vienegret lub koperkowy
Kiełbaskowa
wędlinka różnego rodzaju, kabanos lub salami, pomidor, ogór małosolny, rzodkiewki, sos dowolny :-)
Ten sos czosnkowy możesz oczywiście zastąpić ziołowym, pomidorowym, curry, vienegretem czy jakim Ci podpasuje. Ja po prostu uwielbiam wszystko jeść z czoskiem i dlatego robię sobie taki delikatny sos c(o tylko lekko pachnie czosnkiem) żeby w pracy nie wyziewać na kolegów za bardzo choć i tak narzekają na "smród" ogórków małosolnych, które jadam do każdego śniadania od 2 miesięcy ;)