Forum

Kuchenne porady

ogorki - pomocy

  • Autor: gwiazdka Data: 2006-08-04 13:59:02

    Zrobilam 4 sloje 5 litrowe ogorkow malosolnych (2lyzki soli , 1 litr wody, czosnek, koper, ziele angielskie, gorczyca, lisc laurowy). Wode z sola przegotowalam i zalalam ogorki w slojach z reszta skladnikow. Ukiszone wygladaja ladnie, ale zjesc trudno. Sa gorzkie i w srodku puste, a jak sie rozkroi to wybuchaja tak jakby byl w nich jakis gaz. Prosze powiedzcie co robie zle i doradzcie co dalej z tym robic. Czy macie jakis dobry sprawdzony przepis. Sa to male ogorki korniszonowe.

  • Autor: Besia28 Data: 2006-08-04 14:39:12

    Moim zdaniem robisz dobrze tylko ogórki są złe ale to jest moje zdanie POZDRAWIAM

  • Autor: elo Data: 2006-08-04 15:04:35

    To jest raczej wina ogórków, może mocno nawożone jakimś paskudztwem.

  • Autor: Aleex Data: 2006-08-04 15:07:40

    Dziewczyny mają rację, po prostu złe są ogórki, a nie sposób ich przygotowywania.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-08-04 15:19:00

    miałam kiedyś to samo-albo ogórki nawiezione ponad miarę,albo ktoś kiedyś napisał-że ,,do przetworów zawsze używa soli kamiennej-sól jodowana jest z przeproszeniem do d....-zawsze potem są jakieś sensacje z ogórkami...pozdrawiam

  • Autor: Asia Laskowska Data: 2006-08-04 16:05:46

    Hej ja w lipcu dostałam ogórki od mamy z ogródka (nie nawopżone). Pierwszą porcję zrobiłam od razu a następną po kilku dniach (kto zje wiadro ogórków małosolnych)Pierwsze były super kruche, pyszne, a kolejne "wybuchały" pod nożem i były puste. Wiek ogórków był chyba tutaj przyczyną.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-08-04 16:21:44

    Z ta sola to jest tak dziwnie, bo ja uzylam do moich soli morskiej (niby tez z jodem) i wyszly bardzo dobrze, a dodam, ze ogorki mialam z Polski, kolezanka mi przywiozla. Nawozy sztuczne moga jednak duzo wplynac na stan ogorkow po ukiszeniu. Nieraz griluje papryke, cale straki i tak smierdzi jakims "plastikiem" fuj ... jakby byla naprawde sztuczna, przypomina mi sie film "Skrzydelko czy nozka?"

  • Autor: Sweetya Data: 2006-08-04 17:05:35

    hahaha Glumandziu-a film świetny swoją drogą;)))kto wie być może czekają nas takie czasy ,,plastikowej sałatki''

  • Autor: maniuś Data: 2006-08-04 16:06:09

    Teraz to najlepiej zetrzyj je na tarce i do słoików
    na zupkę ogórkową jak znalazł
    pozdrawiam

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-04 19:27:10

    No ja nie wiem, jesli sa gorzkie?

  • Autor: alman Data: 2006-08-04 20:11:04

    Wyłącznie sprawa ogórków. A jakie ogórki miałaś? jeśli bardzo zielone to nie nadają się do kiszenia. Do kiszenia muszą być ogórki z jednej strony z jasną końcówką i takie "dziobate" trochę. Te całkiem zielone/intensywna zieleń/ i gładkie mają bardzo cienką skórką, nie nadają się do kiszenia ani na konserwowe, najwyżej na sałatki.

  • Autor: alman Data: 2006-08-04 20:13:54

    Aha, zawsze daję chrzan-jeśli kiszę na zimę, a dodatkowo liście z dębu lub z wiśni lub z porzeczki czarnej /w tym roku dałam po jednym każdego/.

  • Autor: Asia Laskowska Data: 2006-08-04 21:03:11

    No właśnie, co z tymi liśćmi dębowymi ogórki od nich nie ciemnieją? czy mi się coś pomieszało?

  • Autor: pinnii Data: 2006-08-04 22:11:50

    w tym roku ogórki są inne .. wina słońca

  • Autor: bahus Data: 2006-08-04 23:42:28

    Ja od ponad 100 lat dodaję 1 łyżkę soli niejodowanej na 1 litr wody.
    Bahus

  • Autor: alman Data: 2006-08-05 15:21:44

    Ja też daję 1 łyżkę/1 l wody, ale kopiatą, a to prawie to samo co 2 łyżki płaskie. Chyba się nie mylę Bahusie, co?

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-08-07 15:47:12

    A ja sie zastanawiam,czy wielkość słoika nie ma tu znaczenia.Moze ta standarowa łyżka soli na 1 litr wody jest dobra tylko dla słoików 1 litrowych.Kiedyś miałam podobny problem,żle się działo w słoju 5 litrowym "małosolnych",zwiększyłam ilość soli,stosując 1 łyżkę na "1 litr słoika" czyli 5 łyżek na 5 litrowy słoik i szybciutko miałam bdb ogórki "małosolne".Trzeba by zapytać kogos,kto kisi ogórki np. w beczkach,czy daje 1 łyżkę na 1 litr czy wiecej,bo przecież im wieksze naczynie tym wiecej (moim zdaniem )ogórków a mniej wody,a zatem i soli przypadajacej na każdego ogórka.Tak kombinuję,ale może nie mam racji,trzeba by to sprawdzić...

  • Autor: Elek Data: 2006-08-08 13:05:14

    ......no niby tak ---- faktycznie !!

    ...............coś w tym jest chyba z prawdy !!

  • Autor: gwiazdka Data: 2006-08-08 17:54:56

    Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wyglada na to ze bylo chyba za malo soli w tych duzych slojach, bo w 2 malych ogorki sa dobre.  Ogorki byly dobre, z wlasnego ogrodka i swieze.
    Pozdrawiam .

Przejdź do pełnej wersji serwisu