Wlasnie jestem w trakcie smazenia jabłek do słoikow i chcialabym wiedziec czy mozna je smazyc jednego dnia i pozostawic do nastepnego i nadal smazyc? Chcialabym również wiedziec kiedy dodajecie cukier do jabłek czy na poczatku, czy pod koniec smazenia? Co jeszcze do jabłek dodajecie zeby byly smaczniejsze, bo tylko z cukrem nie sa za dobre. PROSZE O PORADY I Z GÓRY DZIEKUJE
A czemu nie? Oczywiście że mozna, tylko na noc wstaw do lodowki. Jabłka swietnie sie komponuja z przyprawami tj cynamon, gozdziki, imbir ale tez z szalwia, mieta, miodem.
Nutello! Tylko nie na raz! ;-) Jabłka z cynamonem są bezbledne, ale inne zestawy tez ciekawe, proponuje do jabłek z cynamonem i gozdzikami dodac odrobine prazonych migdalow (np. w płatkach). To dosc bezpieczne. Natomiast zioła typu mięta, szałwia dodają "świeżości". Imbir lekko pikantny smak. Imbir stosuje do chutney'a z jabłek.
Domyślam, się, że nie na raz:))))) Ale by była mieszanka;) Masz rację, napewno spróbuję, bo uwielbiam eksperymentować:D Wierzę, że napewno z imbirem czy szałwią są dobre. Innych nie robiłam bo od dzieciństwa mam zakodowany smak cynamonu i goździków, ale napewno wypróbuję, zwłaszcza wersja z miętą brzmi ciekawie.
na tym samym forum na ktorym jestesmy na bodajrze 6 albo siodmej stronie. Jeszcze dodam ze jak wstawisz na noc do lodowki to mozesz smialo "rozlozyc" smazenie. Pozdrawiam serdecznie
Wlasnie jestem w trakcie smazenia jabłek do słoikow i chcialabym wiedziec czy mozna je smazyc jednego dnia i pozostawic do nastepnego i nadal smazyc? Chcialabym również wiedziec kiedy dodajecie cukier do jabłek czy na poczatku, czy pod koniec smazenia? Co jeszcze do jabłek dodajecie zeby byly smaczniejsze, bo tylko z cukrem nie sa za dobre. PROSZE O PORADY I Z GÓRY DZIEKUJE
Ja zawsze dodaję cynamon i kilka (na 1 kg ok. 5-7) goździków. Są ekstra, uwielbiam takie!:)
A cukier dodaję na samiutkim końcu:)
Nutello dziekuje za porade , ale czy mozna dwa dni smazyc jabłka, jak ty robisz?
A czemu nie?
Oczywiście że mozna, tylko na noc wstaw do lodowki.
Jabłka swietnie sie komponuja z przyprawami tj cynamon, gozdziki, imbir
ale tez z szalwia, mieta, miodem.
Z takimi dodatkami nie próbowałam, idealne wydaje mi się połączenie cynamon i goździki, ale pewnie dlatego, że moja mama i babcia zawsze tak robiły:D
Nutello! Tylko nie na raz! ;-)
Jabłka z cynamonem są bezbledne, ale inne zestawy tez ciekawe, proponuje do jabłek z cynamonem i gozdzikami dodac odrobine prazonych migdalow (np. w płatkach). To dosc bezpieczne.
Natomiast zioła typu mięta, szałwia dodają "świeżości".
Imbir lekko pikantny smak. Imbir stosuje do chutney'a z jabłek.
Domyślam, się, że nie na raz:))))) Ale by była mieszanka;)
Masz rację, napewno spróbuję, bo uwielbiam eksperymentować:D Wierzę, że napewno z imbirem czy szałwią są dobre. Innych nie robiłam bo od dzieciństwa mam zakodowany smak cynamonu i goździków, ale napewno wypróbuję, zwłaszcza wersja z miętą brzmi ciekawie.
Myślę, że nie powinno się nic stać, zwłaszcza jeżeli, tak jak radzi aga, wstawisz je do lodówki:)
zobacz na watek: konfitury z jablek - tam dodalam moj przepis...Pozdrawiam serdecznie
Dorotko a gdzie znajde ten wątek?
na tym samym forum na ktorym jestesmy na bodajrze 6 albo siodmej stronie. Jeszcze dodam ze jak wstawisz na noc do lodowki to mozesz smialo "rozlozyc" smazenie. Pozdrawiam serdecznie