Forum

Kuchenne porady

smażone jabłka pomocy:)

  • Autor: Tereska* Data: 2006-08-07 17:36:36

    Wlasnie jestem w trakcie smazenia jabłek do słoikow i chcialabym wiedziec czy mozna je smazyc jednego dnia i pozostawic do nastepnego i nadal smazyc? Chcialabym również wiedziec kiedy dodajecie cukier do jabłek czy na poczatku, czy pod koniec smazenia? Co jeszcze do jabłek dodajecie zeby byly smaczniejsze, bo tylko z cukrem nie sa za dobre. PROSZE O PORADY I Z GÓRY DZIEKUJE

  • Autor: nutella Data: 2006-08-07 17:50:29

    Ja zawsze dodaję cynamon i kilka (na 1 kg ok. 5-7) goździków. Są ekstra, uwielbiam takie!:)

  • Autor: nutella Data: 2006-08-07 17:53:03

    A cukier dodaję na samiutkim końcu:)

  • Autor: Tereska* Data: 2006-08-07 17:54:38

    Nutello dziekuje za porade , ale czy mozna dwa dni smazyc jabłka, jak ty robisz?

  • Autor: aga9999 Data: 2006-08-07 18:05:07

    A czemu nie?
    Oczywiście że mozna, tylko na noc wstaw do lodowki.
    Jabłka swietnie sie komponuja z przyprawami tj cynamon, gozdziki, imbir
    ale tez z szalwia, mieta, miodem.

  • Autor: nutella Data: 2006-08-07 18:17:51

    Z takimi dodatkami nie próbowałam, idealne wydaje mi się połączenie cynamon i goździki, ale pewnie dlatego, że moja mama i babcia zawsze tak robiły:D

  • Autor: aga9999 Data: 2006-08-07 18:52:58

    Nutello! Tylko nie na raz! ;-)
    Jabłka z cynamonem są bezbledne, ale inne zestawy tez ciekawe, proponuje do jabłek z cynamonem i gozdzikami dodac odrobine prazonych migdalow (np. w płatkach). To dosc bezpieczne.
    Natomiast zioła typu mięta, szałwia dodają "świeżości".
    Imbir lekko pikantny smak. Imbir stosuje do chutney'a z jabłek.

  • Autor: nutella Data: 2006-08-07 19:09:01

    Domyślam, się, że nie na raz:))))) Ale by była mieszanka;) 
    Masz rację, napewno spróbuję, bo uwielbiam eksperymentować:D Wierzę, że napewno z imbirem czy szałwią są dobre. Innych nie robiłam bo od dzieciństwa mam zakodowany smak cynamonu i goździków, ale napewno wypróbuję, zwłaszcza wersja z miętą brzmi ciekawie.

  • Autor: nutella Data: 2006-08-07 18:16:28

    Myślę, że nie powinno się nic stać, zwłaszcza jeżeli, tak jak radzi aga, wstawisz je do lodówki:)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-07 18:00:57

    zobacz na watek: konfitury z jablek - tam dodalam moj przepis...Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: Tereska* Data: 2006-08-07 18:20:31

    Dorotko a gdzie znajde ten wątek?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-07 18:25:47

    na tym samym forum na ktorym jestesmy na bodajrze 6 albo siodmej stronie. Jeszcze dodam ze jak wstawisz na noc do lodowki to mozesz smialo "rozlozyc" smazenie. Pozdrawiam serdecznie

Przejdź do pełnej wersji serwisu