Forum

Gawędy o jedzeniu

Chipsy z jabłek

  • Autor: anya Data: 2006-08-09 01:18:15

    W dzieciństwie jadłam chipsy zrobione z jabłek.
    Chciałabym teraz zrobić je swoim dzieciom, ale nie wiem jak! Zdrowsze są przecież od tych kupowanych ziemniaczanych..
    Czy ktoś mógłby podać jakieś propozycje przygotowania takich chipsów?

  • Autor: mloda21 Data: 2006-08-09 10:34:43

    takie coś na necie znalazłam...

    "Chipsy" jabłkowe:
    1 jabłko ze skórką pokrojone w plastry posypać cukrem pudrem. Następnie wysuszyć w piecu w temp. 170 stopni C przez ok.7 minut.

  • Autor: Elek Data: 2006-08-09 11:18:44

    Ja kiedyś suszyłam w suszarce (do grzybów, warzyw i owoców) jabłka pokrojone w plasterki ,
     ale bez cukru !!
    Wyszły właśnie takie , jak te kupne .
    Można też wysuszyć w piekarniku - ale trzeba pilnować , aby się nie spaliły .

  • Autor: bettywp Data: 2006-08-09 11:21:32

    a jakich jabłek najlepiej użyć???

  • Autor: korek Data: 2006-08-09 11:33:38

    Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki,pokoić w cieniutkie krążki(wychodzą takie kółka z dziurką),ułożyć na brytfance(najlepiej silikonowej bo trudno w niej coś przypalić), wstawić do piekarnika, mocno wysuszyć.Po wyjęciu z piekarnika posyać cukrem pudrem( jeśli do spożycia odrazu), i zajadać z apetytem!

  • Autor: EWA007 Data: 2006-08-09 15:19:16

    A ja w suszarce suszę ze skórką. Myję, usuwam gniazda nasienne, kroję na cienkie cząstki i już. A gatunków nie dobieram-suszę, co sie trafi (z działki swojej lub znajomych) i zawsze są pyszne.

  • Autor: miauka Data: 2006-08-09 15:16:58

    w suszarce do grzybów świetnie się suszą, nie trzeba cukru dodawać. ja nie obieram i nie wydrążam (dobrze wysuszone są w całości chrupiące), suszę średnio słodkie odmiany (nie pamiętam nazw). Pyszne są i zdrowe.  AA kroje je na takiej tarce V slicer na cienkie plasterki, wychodzą równiutkie i szybko sie to robi.

  • Autor: anya Data: 2006-08-09 22:13:17

    ja jabłka też wydrążyłam, pokroiłam na plasterki, misternie ułożyłam na "pręcikowej" blaszce,
    wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i czekałam z niecierpliwością .

    Po jakimś czasie piekarnik był cały w dymie, jabłka podduszone pościekały na dno piekarnika,
    gdzie mocno przywarły ...i taki był słodki finał chipsów.
    Dodam jeszcze, że to był nowy piekarnik mojej mamy, którego później parę dni czyściłam z tych jabłuszek

    Suszarni nie mam, muszę to zrobić w piekarniku - tylko w jakiej temperaturze, żeby się ususzyły, a nie zagotowały???

  • Autor: pandora Data: 2006-08-09 23:52:01

     Żeby się ususzyły, to najlepiej włączyć funkcję wiatraczka (o ile piekarnik taką posiada) i trwa to niestety trochę (dlatego lepsze odmiany późniejsze, mniej soczyste). A jako ciekawostkę powiem, że moja ciocia całą zimę suszy jabłka na ...kaloryferze (na papierze oczywiście, nie bezpośrednio). I to jest dopiero ekonomiczne.
     Warunkiem sine qua non jest oczywiście posiadanie gorrącego kaloryfera, co jednak zapewnia wiele spółdzielni.
    p.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-10 09:04:54

    Jesli moge cos podpowiedziec to to ze jabluszka suszy sie w duzo nizszej temperaturze (okolo 70°C najwyzej 90°C) przy uchylonych drzwiczkach by para odchodzila.Takie suszenie trwa troche wiec trzeba byc cierpliwym. Mozna i na sloncu w piekne, sloneczne dni suszyc przewracajac, albo podsuszone nad kuchnia, piecem czy kaloryferem (goracym naturalnie) dosuszyc.

  • Autor: anya Data: 2006-08-11 00:12:14

    Dzięki za podpowiedzi! Szkoda, że w te upały nie przyszły mi do głowy te jabłka.
    Pewnie w jeden dzień byłyby gotowe .. !
    Pozdrowionka dla wszystkich

Przejdź do pełnej wersji serwisu