Drogie Żarłoczki! Jutro wyruszam na dwutygodniowy pobyt do Bułgarii, a dokładnie do Rawdy k.Słonecznego Brzegu. Mam pytanie czy może był tam ktoś z Was a ,jeśli tak to jakie wrażenia, czy może poleca coś szczególnie (knajpki np.) i ogólnie na co uważać itp. Proszę o taki poradnik turystyczny. Wiem, że teraz to już musztarda po obiedzie, bo tak czy siak pojadę tam, ale...Pytam z ciekawości. Pozdrawiam.
W Bułgarii byłam w 2005r w miejscowośći Bałczik koło Złotych Piasków- było SUPER!!.Mieszkaliśmy w hotelu Holiday Beach z basenem .Jedzenie w knajpkach jest bardzo tanie i pyszne.Przy codziennym stołowaniu się w wybranej knajpce można dostać upust,ale wczesniej trzeba to uzgodnić z szefem.Dodatkowo dzieci dostawały gratis lody lub naleśniki, a dorośli nalewki i smażone rybki.Wymiany walut należy dokonywać w bankach,w kantorach należy uważać bo oszukują.Wymieniając pieniądze w kantorach warto zwrócić uwagę na napis,,no comision''- oznacza on,że nie jest pobierana prowizja.Warto mieć ,,żywą ''gotówkę,płacenie kartami nie jest jeszcze na tyle popularne.Z wycieczek fakultatywnych warto wybrać sie do Neseberu i na wieczór bułgarski z kolacją regionalną i tańcami na rozżarzonych ogniach. Wiele informacji o Bułgarii znajdziesz na stronie http://www.bulgaricus.com/tur_main.php gorąco polecam.Życzę udanego wypoczynku-ata
Byłam w Rawdzie dwa lata temu. Jest to mała miejscowość, stanowiąca dobrą bazę wypadową do Neseberu i Słonecznego Brzegu. Często jeżdżą tam autobusy, bilety są bardzo tanie i kupuje się je u konduktora. Plaża w Rawdzie jest nieciekawa. My chodziliśmy na dziką plażę na cypelek. Ceny w sklepach i restauracjach są dużo niższe niż w Słonecznym Brzegu. Polecam wycieczkę do Sozopola i Park Wodny w Słonecznym Brzegu. Słyszałam, że w tym roku otworzyli nowy Aquapark między Rawdą a Neseberem. Do aquaparku warto wybrać się po godz.15, bilety są tańsze i do 19 ( bo tak jest czynne) można poszaleć. Byłam w Bułgarii już 4 razy i jeśli masz jakieś pytania to cheęnie odpowiem.
Szopska salata - pomidor + ogorek zielony + ser owczy potarty na gorze, jak kupka sniegu... mniam mniam Kebpczeta i kyfteta - male miesne kotleciki z mielonego miesa, jednak roznie przyprawione i uformowane. Te pierwsze podluzne, drugie okragle. Czorba - zupa , jarzynowa z fasola. Meszena skara - mieso z grila, rozne gatunki caly zestaw. Kiopol ( nie wiem czy tak dokladnie) ale to taka pasta zrobiona z grilowanych baklazanow i pomidorow. Oriechowa pasta - ciastko orezchowe - ciasta sa nieco slodsze niz w naszej kuchni. To takie standardy, moze wyprobujesz jeszcze cos lepszego, daj znac!!
W wiekszych miejscowościach typu Słoneczny Brzeg czy Złote Piaski z bankomatami nie ma problemu. Gorzej jest w tych mniejszych. W Rawdzie raczej bankomatu nie ma. Jeśli jedziesz swoim samochodem to zawsze mozesz podjechac do Słonecznego Brzegu do bankomatu (6 km). Zawsze lepiej jest wziąć trochę gotówki w euro. Najlepiej wymieniac tylko w bankach lub hotelach. Z dań kuchni bułgarskiej polecam musakę i niebo w gębie kawarmę. Kawarma to mięso i warzywa zapiekane w glinianym naczyniu, które nazywa się giuweczeta. Polecam przywieżć sobie do domu ser do sałatki szopskiej- sirene, pastę lutenica. Ja bardzo lubię małe smażone rybki, które nazywają się caca. W Bułgarii mają pyszne torty. Nie dość, że imponujaco wyglądają to smakują wybornie. W Rawdzie przy głównej ulicy jest cukiernia i tam w gablocie jest tyle tortów, ze można dostac zawrotu glówy. My codziennie po kolacji szliśmy na torciki. Na cztery osoby braliśmy po dwa kawałki. Chodziło o kalorie.
Drogie Żarłoczki! Jutro wyruszam na dwutygodniowy pobyt do Bułgarii, a dokładnie do Rawdy k.Słonecznego Brzegu. Mam pytanie czy może był tam ktoś z Was a ,jeśli tak to jakie wrażenia, czy może poleca coś szczególnie (knajpki np.) i ogólnie na co uważać itp. Proszę o taki poradnik turystyczny. Wiem, że teraz to już musztarda po obiedzie, bo tak czy siak pojadę tam, ale...Pytam z ciekawości. Pozdrawiam.
Wiele informacji o Bułgarii znajdziesz na stronie http://www.bulgaricus.com/tur_main.php gorąco polecam.Życzę udanego wypoczynku-ata
Byłam w Rawdzie dwa lata temu. Jest to mała miejscowość, stanowiąca dobrą bazę wypadową do Neseberu i Słonecznego Brzegu. Często jeżdżą tam autobusy, bilety są bardzo tanie i kupuje się je u konduktora. Plaża w Rawdzie jest nieciekawa. My chodziliśmy na dziką plażę na cypelek. Ceny w sklepach i restauracjach są dużo niższe niż w Słonecznym Brzegu. Polecam wycieczkę do Sozopola i Park Wodny w Słonecznym Brzegu. Słyszałam, że w tym roku otworzyli nowy Aquapark między Rawdą a Neseberem. Do aquaparku warto wybrać się po godz.15, bilety są tańsze i do 19 ( bo tak jest czynne) można poszaleć. Byłam w Bułgarii już 4 razy i jeśli masz jakieś pytania to cheęnie odpowiem.
Wiem, że jedzenie to kwestia gustu, ale co polecałabyś szczególnie z kuchni bułgarskiej?
Szopska salata - pomidor + ogorek zielony + ser owczy potarty na gorze, jak kupka sniegu... mniam mniam
Kebpczeta i kyfteta - male miesne kotleciki z mielonego miesa, jednak roznie przyprawione i uformowane. Te pierwsze podluzne, drugie okragle.
Czorba - zupa , jarzynowa z fasola. Meszena skara - mieso z grila, rozne gatunki caly zestaw.
Kiopol ( nie wiem czy tak dokladnie) ale to taka pasta zrobiona z grilowanych baklazanow i pomidorow.
Oriechowa pasta - ciastko orezchowe - ciasta sa nieco slodsze niz w naszej kuchni.
To takie standardy, moze wyprobujesz jeszcze cos lepszego, daj znac!!
Acha jeszcze jdno pytanko. Jak tam jest z bankomatami? Bierzemy gotówke, ale gdyby brakło....
W wiekszych miejscowościach typu Słoneczny Brzeg czy Złote Piaski z bankomatami nie ma problemu. Gorzej jest w tych mniejszych. W Rawdzie raczej bankomatu nie ma. Jeśli jedziesz swoim samochodem to zawsze mozesz podjechac do Słonecznego Brzegu do bankomatu (6 km). Zawsze lepiej jest wziąć trochę gotówki w euro. Najlepiej wymieniac tylko w bankach lub hotelach.
Z dań kuchni bułgarskiej polecam musakę i niebo w gębie kawarmę. Kawarma to mięso i warzywa zapiekane w glinianym naczyniu, które nazywa się giuweczeta. Polecam przywieżć sobie do domu ser do sałatki szopskiej- sirene, pastę lutenica. Ja bardzo lubię małe smażone rybki, które nazywają się caca.
W Bułgarii mają pyszne torty. Nie dość, że imponujaco wyglądają to smakują wybornie. W Rawdzie przy głównej ulicy jest cukiernia i tam w gablocie jest tyle tortów, ze można dostac zawrotu glówy. My codziennie po kolacji szliśmy na torciki. Na cztery osoby braliśmy po dwa kawałki. Chodziło o kalorie.
Dziękuje Wam za wszystkie informację. Właśnie się pakujemy i na lotnisko....Pozdrawiam i do usłyszenia.
Udanego wypadu do Bułgarii i niezapomnianych wrażeń !!
Oczywiście jeszcze dobrych humorów życzy Elek .
(a może mały fotoreportaż tu wklepisz po powroicie ?? )
Jak tylko będę umiała albo mi mąż pomoże to oczywiście podzielę się z Wami wrażeniami.
Dzięki i pozdrawiam serdecznie!
Wspaniałego odpoczynku i uściski na dobrą drogę w obie strony. Pozdrawiam.