ostatnio w supermarkecie widzialam slodkie ziemniaki - takie podluzne ,z lekko czerwonawa skorka. chcialabym cos z niego przyrzadzic ale nie mam pojecia do jakich potraw nadaje sie taki ziemniak. czy mozecie napisac przepis na jakies fajne danie z wykorzystaniem slodkiego ziemniaka ???? Z gory bardzo dziekuje .
Nikola, wpisz w wyszukiwarkę "bataty" i pojawi się wówczas przepis na chipsy ze słodkich ziemniaków. Sama nigdy nic jeszcze nie robiłam z tych ziemniaków więc nic nie mogę już doradzić.
Hejka, ja tylko wiem ze mozna z nich robic purre do obiadu (jadlam u znajomych z czosnkien) Niestety nie mam dokladnego przepisu ale znalazlam cos w necie: http://www.wprost.pl/ watek Bikont do Maklowicza, Maklowich do Bikonta
Możesz je normalnie ugotować (gotują się trochę szybciej niż zwykłe) w osolonej wodzie. Ja podaję je do smażonej ryby. Jeżeli ugotujesz w skórce, to (po obraniu ) są bardzo dobre w sałatkach, np śledziowej, albo bawarskiej z cebulą. Przepisy znajdziesz przy użyciu naszej wyszukiwarki.
ostatnio w supermarkecie widzialam slodkie ziemniaki - takie podluzne ,z lekko czerwonawa skorka. chcialabym cos z niego przyrzadzic ale nie mam pojecia do jakich potraw nadaje sie taki ziemniak. czy mozecie napisac przepis na jakies fajne danie z wykorzystaniem slodkiego ziemniaka ???? Z gory bardzo dziekuje .
Nikola, wpisz w wyszukiwarkę "bataty" i pojawi się wówczas przepis na chipsy ze słodkich ziemniaków. Sama nigdy nic jeszcze nie robiłam z tych ziemniaków więc nic nie mogę już doradzić.
Hejka, ja tylko wiem ze mozna z nich robic purre do obiadu (jadlam u znajomych z czosnkien) Niestety nie mam dokladnego przepisu
ale znalazlam cos w necie: http://www.wprost.pl/ watek Bikont do Maklowicza, Maklowich do Bikonta
Możesz je normalnie ugotować (gotują się trochę szybciej niż zwykłe) w osolonej wodzie. Ja podaję je do smażonej ryby. Jeżeli ugotujesz w skórce, to (po obraniu
) są bardzo dobre w sałatkach, np śledziowej, albo bawarskiej z cebulą. Przepisy znajdziesz przy użyciu naszej wyszukiwarki.
dziekuje wam serdecznie za porede. pozdrawiam serdecznie