Kochani pomóżcie mam problem. Muszę zrobić statystykę do pracy magisterskiej. Dane zebrałam. Teraz nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Możę ktoś z was robił i może mi udzielić kilku wskazówek. Bardzo proszę
średnią matematyczną zwykłą to się liczy dodając wszystkie składowe i dzieląc przez ich ilość. jak się liczy średnią matematyczną ważoną niestety już nie pamiętam - może to ta w której odrzuca się wartości skrajne? (bo taka też jest)
Istotą statystyki nie jest to, co liczyć i w jaki sposób tylko jak interpretować wyniki... możemy liczyć mediany, dominanty, odchylenia standardowe, trendy tylko czy to ma sens? bez znajomości treści i tematu pracy według mojej opinii: sensu brak!
Kochani pomóżcie mam problem. Muszę zrobić statystykę do pracy magisterskiej. Dane zebrałam. Teraz nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Możę ktoś z was robił i może mi udzielić kilku wskazówek. Bardzo proszę
...a spróbuj w gogle wrzucić "statystyka" ...sam jestem zaskoczony!!!
Janek
Przydałoby się ciut więcej informacji, co masz pokazać w ujęciu statystycznym.
To nie o to chodzi. Na podstawie zebranych danych np ankiet wylicza się średnie matematyczne Och mówię Ci dla mnie to jest czarna magia
Alman mogłabyś mi pomóc ? Może masz GG ? Mój numer 2267872
średnią matematyczną zwykłą to się liczy dodając wszystkie składowe i dzieląc przez ich ilość.
jak się liczy średnią matematyczną ważoną niestety już nie pamiętam - może to ta w której odrzuca się wartości skrajne? (bo taka też jest)
Istotą statystyki nie jest to, co liczyć i w jaki sposób tylko jak interpretować wyniki... możemy liczyć mediany, dominanty, odchylenia standardowe, trendy tylko czy to ma sens? bez znajomości treści i tematu pracy według mojej opinii: sensu brak!
Wybór metody zależy też od liczebności próby itd.itd....