Forum

Kuchenne porady

Konfitura z płatków róży

• Autor: ekkore Data: 2006-08-15 19:28:27

Dostałam słoiczek z zawartością jak w tytule - choć z drugiej strony czy płatki róży ucierane z cukrem, bez smażenia są konfiturą? Ale nie o nazwę chodzi.
    Jest to strasznie słodkie, choc pachnie powalająco.

Co z tym zrobić?
    Z chlebem zjeść się nie da, z herbatą nie wypiję, bo nie uznaję nawet odrobinę słodzonej. Do głowy przychodzą mi pączki, ale na pewno nie będę ich robić do tłustego czwartku. Czy przechowywane w lodowce nie zepsują się? Nie są pasteryzowane.
    Kto ma większe doświadczenie i poradzi mi?

• Autor: till Data: 2006-08-15 19:48:22

Kruche rogaliki nadziewane różą , Ekkore ;)))))

• Autor: mloda21 Data: 2006-08-15 20:38:24

oj różę uwielbiam :))
    najczęściej robię z nią rogaliki drożdżowe, lub jakieś kruche ciasteczka

• Autor: Aleex Data: 2006-08-15 20:42:06

Konfitury z róży są doskonałe jako nadzienie do pączków. Polecam :)))

• Autor: bahus Data: 2006-08-15 20:44:24

Zalać wódką powstanie likierek różany
    Bahus

• Autor: ekkore Data: 2006-08-16 08:01:52

męskie podejście do słoika konfitur, choć likierek raczej babski by powstał

• Autor: alman Data: 2006-08-16 12:09:34

Dodaję zawsze do marmolady lub powidła jeżeli te używam do ciasta. A moja koleżanka uwielbia /ja nie/ naleśniki z serem posmarowane po wierzchu /po zwinięciu/ cieniutko właśnie konfiturą z różą lub smaruje je samą różą /służy jako nadzienie/.

• Autor: ABA Data: 2006-08-16 23:03:37

Witaj Ekkora. W moim domu z lat dziecinnych zawsze robiło się właśnie taką konfiturę nie smażoną tylko ucieraną ze swieżych płatków róż konfiturowych. Ja taki słoiczek pasteryzuję krótko, tylko do zamkniecia. Całe lata stały te słoiczki w chłodnym miejscu i nie zepsuły się. Te konfitury służyły tak jak poprzedniczki piszą do pączków, ciasteczek i naleśników. Obecnie mam tylko jeden słoiczek tego specjału. Mój mąż jak pewnego czasu upiekłam pączki z tą konfiturą, powiedział, że więcej kwiatków jeść nie będzie. Dlatego dodaję ją w niewielkiej ilości dla wybranych gości, którzy są smakoszami takich słodkości. Zgadzam sie z Toba, że prześlicznie pachnie.
    (~_~) ABA

Przejdź do pełnej wersji serwisu