Papryki nie musisz blanszować, wystarczy pokroić ją na odpowiadające Tobie kawałki, rozłożyć na tacce i do zamrażalnika. Potem zsypujesz do woreczków i gotowe. Można też od razu pokrojoną wrzucić do woreczka foliowego i zamrozić, ale będziesz miała jedną paprykową bryłę, którą nie tak łatwo podzielić na części.
Czy ktoś próbował mrozić papryke na zimę lub w inny sposób konserwować ale nie w zalewach. ??
Ja mrożę paprykę co roku. Jednak wykorzystuję ją tylko do dań gotowanych: lecza, sosu, zupy węgierskiej, itp.
Przechowuje się w ten sposób świetnie.
Dzięki za radę, mrożę wszystkie jarzyny, ale papryki nie próbowałam, myślę że nie trzeba jej blanszować.
Papryki nie musisz blanszować, wystarczy pokroić ją na odpowiadające Tobie kawałki, rozłożyć na tacce i do zamrażalnika. Potem zsypujesz do woreczków i gotowe. Można też od razu pokrojoną wrzucić do woreczka foliowego i zamrozić, ale będziesz miała jedną paprykową bryłę, którą nie tak łatwo podzielić na części.