Ile szklanek to 25 dag. mąki pszennej? Oraz ile ma szklanka cukru (ja słyszałam, że 25 dag ale na WKL jest 18 :|). Chodzi o te tradycyjne brązowo-przezroczyste szklanki z uszkiem
Te tradycyjne ciemne szklanki z uszkiem mają objętość 250ml , bo zawartość dwóch szklanek wody idealnie mieści mi się w metalowym półlitrowym kubku . A cukru ile się mieści w tej szklane to narazie nie umiem powiedzieć. Jak do tego dojdę to dam Ci znać . Idę do kuchni poszperać w przelicznikach. Pozdrawiam - Elek
No właśnie. Na WKL jest
"cukier kryształ 180g"
Zaś Elek napisała
"cukier 200g"
Ja zaś zawsze myślałam
"cukier 250g"
To duża różnica
Dlatego prosiłam kogoś z wagą by to sprawdził
W mojej tabelce też jest napisane : cukier kryształ , ale ja już tego nie zaznaczałam , gdyż myślałam ,że wiemy o jaki cukier chodzi . W innej tabelce - z innej gazety mam napisane że : szklanka cukru kryształu to 180 g. Wynika z tego , że najwłaściwsze będzie te 180g . Napewno nie 250g !!
Ile szklanek to 25 dag. mąki pszennej? Oraz ile ma szklanka cukru (ja słyszałam, że 25 dag ale na WKL jest 18 :|). Chodzi o te tradycyjne brązowo-przezroczyste szklanki z uszkiem
Te tradycyjne ciemne szklanki z uszkiem mają objętość 250ml , bo zawartość dwóch szklanek wody idealnie mieści mi się w metalowym półlitrowym kubku .
A cukru ile się mieści w tej szklane to narazie nie umiem powiedzieć. Jak do tego dojdę to dam Ci znać . Idę do kuchni poszperać w przelicznikach.
Pozdrawiam - Elek
Mam :
szklanka w gramach:
mąki pszennej: 170
mąki krupczatki: 190
cukru: 200
soli : 300
bułki tartej : 150
Dziękuję bardzo :)
A wystarczy zerknąć tu http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=4
No właśnie. Na WKL jest "cukier kryształ 180g" Zaś Elek napisała "cukier 200g" Ja zaś zawsze myślałam "cukier 250g" To duża różnica Dlatego prosiłam kogoś z wagą by to sprawdził
Wg mnie szklanka cukru to 22-23 dkg
W mojej tabelce też jest napisane : cukier kryształ , ale ja już tego nie zaznaczałam , gdyż myślałam ,że wiemy o jaki cukier chodzi .
W innej tabelce - z innej gazety mam napisane że : szklanka cukru kryształu to 180 g.
Wynika z tego , że najwłaściwsze będzie te 180g . Napewno nie 250g !!