15 km od Piatku - geometrycznego środka Polski i 2 km od Łęczycy wznosi się archikolegiata romańska. Tysiąc lat historii, kamienne i zimne mury, surowe wnętrze i jeden z piękniejszych portali, umieszczany w podręcznikach do historii, a także chrzcielnica z napisem runicznym oraz ślady pazurów diabła Boruty na południowej wieży - nie można nie zobaczyć. Tyle promocji regionu ;)
Po zwiedzaniu, podczas którego często się głodnieje, rzut beretem od archikolegiaty romańskiej mieści się Oberża Na Progu Tumu. Co ja Wam będę pisać: www.naprogutumu.pl
Moje hity: 1) żurek w chlebie 2) karczek w sosie żurawinowym 3) kolekcja otwieraczy do butelek no i Oberżysta wyglądający jak rasowy... oberżysta ;)
Codziennie mijam ten lokal, jadąc do pracy. Co za tortura, tak MIJAĆ...
15 km od Piatku - geometrycznego środka Polski i 2 km od Łęczycy wznosi się archikolegiata romańska. Tysiąc lat historii, kamienne i zimne mury, surowe wnętrze i jeden z piękniejszych portali, umieszczany w podręcznikach do historii, a także chrzcielnica z napisem runicznym oraz ślady pazurów diabła Boruty na południowej wieży - nie można nie zobaczyć. Tyle promocji regionu ;)
Po zwiedzaniu, podczas którego często się głodnieje, rzut beretem od archikolegiaty romańskiej mieści się Oberża Na Progu Tumu. Co ja Wam będę pisać: www.naprogutumu.pl
Moje hity:
1) żurek w chlebie
2) karczek w sosie żurawinowym
3) kolekcja otwieraczy do butelek
no i Oberżysta wyglądający jak rasowy... oberżysta ;)
Codziennie mijam ten lokal, jadąc do pracy. Co za tortura, tak MIJAĆ...
W tym układzie to ja nie minę ... po co się torturować ... ?
a ja żałuję ,że mam tam do was tak daleko:((,piekna restauracja , super!