Właśnie powróciłam z urlopu w Karpaczu, gdzie w bistro Aurora jadłam niebiańskie pielmieni(e) syberyjskie. Poszukuję przepisu na cudowne jadło:))). Były podane z wyciśniętym czosnkiem i jakimś sosem winnym. A farsz.... w życiu nie jadłam pyszniejszych pierożków. Pomóżcie!!!
Składniki: - 50 dag mąki - 1 jajko - sól - 1/4 l wody - po 20 dag wołowiny i wieprzowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka masła - pieprz - olej do głębokiego smażenia - 10 dag śmietany
Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, nożem zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, dodać 1/4 łyżeczki soli, wlać wodę, wyrobić gładkie, dość elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na kawałki, zemleć z czosnkiem, dodać posiekaną i podrumienioną na maśle cebulę, wyrobić z 4-5 łyżkami wody, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, kłaść na nich kulki uformowane z masy mięsnej, złożyć na pół, zlepić dokładnie brzegi.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku 5 minut, od kiedy wypłyną, osączyć, kłaść na rozgrzany tłuszcz, usmażyć na rumiano, podawać ze śmietaną.
Niestety nie jest to przepis sprawdzony. Może jednak będziesz miała ochotę zaryzykować i zrobić...
Poterzebuje trochę czasu,żeby zdobyć oryginalny i sprawdzony przepis od mojej siostry,wiem tylko tyle,że te pierogi faceci zabierali surowe do chlebaków,kiedy zimąszli szli w tajgę ,pierogi zamarzały a oni takie mrożone gotowali sobie w kociołku nad ogniskiem w wodzie ze stopionego śniegu.
Skł.Ciasto:50 dag mąki,jajko,sól,1/4 lwody.
Farsz:Po 20 dag wołowiny i wieprzowiny,cebula (posikac i podsmazyć na łyzce masła).Mięso zmielić z czosnkiem,dodać cebulę,4-5 łyżek wody,sól,pieprz wyrobić,formować kulki do pierogów.Wyrobić ciasto,nadziewac farszem,zlepić,zagotować.Podsmazyć na oleju,polać śmietaną.
Robi się mniejsze pierogi objętościowo od polskich.Jajko dodalabym raczej do farszu.Po zagotowaniu i wypłynieciu pierogow należy je potrzymac w wodzie i gotować na bardzo małym ogniu trochę dlużej niż normalne ponieważ farsz jest z mięsa surowego.Wypływa z nich "sok"po przekrojeniuSą bardzo smaczne ja podaje z cebulka przesmażoną i jak smakuja z kapustka zasmażaną
Robi się mniejsze pierogi objętościowo od polskich.Jajko dodalabym raczej do farszu.Po zagotowaniu i wypłynieciu pierogow należy je potrzymac w wodzie i gotować na bardzo małym ogniu trochę dlużej niż normalne ponieważ farsz jest z mięsa surowego.Wypływa z nich "sok"po przekrojeniuSą bardzo smaczne a ja podaje z cebulką smażoną
Smakosiu, dzisiaj wypróbowałam Twój przepis na pielmieni. Wyszły super. Wcale nie trzeba było gotować dłużej bniż 5 min. Wyszły delikatne i miękkie. Ciasto wyszło elastyczne i dobrze się sklejało. Polecam!!!
Właśnie powróciłam z urlopu w Karpaczu, gdzie w bistro Aurora jadłam niebiańskie pielmieni(e) syberyjskie. Poszukuję przepisu na cudowne jadło:))). Były podane z wyciśniętym czosnkiem i jakimś sosem winnym. A farsz.... w życiu nie jadłam pyszniejszych pierożków. Pomóżcie!!!
1 porcja 370 kalorii
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- 1/4 l wody
- po 20 dag wołowiny i wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- 10 dag śmietany
Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, nożem zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, dodać 1/4 łyżeczki soli, wlać wodę, wyrobić gładkie, dość elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na kawałki, zemleć z czosnkiem, dodać posiekaną i podrumienioną na maśle cebulę, wyrobić z 4-5 łyżkami wody, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, kłaść na nich kulki uformowane z masy mięsnej, złożyć na pół, zlepić dokładnie brzegi.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku 5 minut, od kiedy wypłyną, osączyć, kłaść na rozgrzany tłuszcz, usmażyć na rumiano, podawać ze śmietaną.
Niestety nie jest to przepis sprawdzony. Może jednak będziesz miała ochotę zaryzykować i zrobić...
Dzięki, jak wypróbuję, to napiszę jak wyszło:)))
Powodzenia! Nie ukrywam, że jestem ciekawa czy wyjdą choć trochę podobne do tych, które Cię oczarowały
Niestety nie mam sprawdzonego przepisu, ale zawsze mi się wydawalo, że pielmeni, to pierożki z surowego mięsa tylko wołowego. Pozdrawiam.
Poterzebuje trochę czasu,żeby zdobyć oryginalny i sprawdzony przepis od mojej siostry,wiem tylko tyle,że te pierogi faceci zabierali surowe do chlebaków,kiedy zimąszli szli w tajgę ,pierogi zamarzały a oni takie mrożone gotowali sobie w kociołku nad ogniskiem w wodzie ze stopionego śniegu.
Czekam na przepis, Droga Kucharkolitewska:))
Skł.Ciasto:50 dag mąki,jajko,sól,1/4 lwody. Farsz:Po 20 dag wołowiny i wieprzowiny,cebula (posikac i podsmazyć na łyzce masła).Mięso zmielić z czosnkiem,dodać cebulę,4-5 łyżek wody,sól,pieprz wyrobić,formować kulki do pierogów.Wyrobić ciasto,nadziewac farszem,zlepić,zagotować.Podsmazyć na oleju,polać śmietaną.
Robi się mniejsze pierogi objętościowo od polskich.Jajko dodalabym raczej do farszu.Po zagotowaniu i wypłynieciu pierogow należy je potrzymac w wodzie i gotować na bardzo małym ogniu trochę dlużej niż normalne ponieważ farsz jest z mięsa surowego.Wypływa z nich "sok"po przekrojeniuSą bardzo smaczne ja podaje z cebulka przesmażoną i jak smakuja z kapustka zasmażaną
Robi się mniejsze pierogi objętościowo od polskich.Jajko dodalabym raczej do farszu.Po zagotowaniu i wypłynieciu pierogow należy je potrzymac w wodzie i gotować na bardzo małym ogniu trochę dlużej niż normalne ponieważ farsz jest z mięsa surowego.Wypływa z nich "sok"po przekrojeniuSą bardzo smaczne a ja podaje z cebulką smażoną
Co kto lubi, mi sie smakują, farsz odchodzi od ciasta, twarde toto, zdecydowanie wolę z ugotowanego i przemielonego mięsa.
zgadzam sie nie wszystkim smakuje .Polecam pomieszać obydwa miesa czyli surowe z gotowanym,
Nie wiem jak były zrobione te, co jadłam, ale farsz był mięciutki i soczysty:)
Smakosiu, dzisiaj wypróbowałam Twój przepis na pielmieni. Wyszły super. Wcale nie trzeba było gotować dłużej bniż 5 min. Wyszły delikatne i miękkie. Ciasto wyszło elastyczne i dobrze się sklejało. Polecam!!!
O! Cieszę się, że mogłam "celnie" pomóc. Szkoda tylko, że to nie mój przepis, ale oczywiście wiem co miałaś na myśli :-) . Pozdrawiam.