Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Kolejność podawania potraw we współczesnych czasach

• Autor: ekkore Data: 2006-08-17 17:36:15

Wiadmo - żołądki nam się skurczyły, coraz bardziej dbamy o linię, gdy zapraszamy gości mniej dań ląduje na stole. W jakiej kolejności serwujecie dania - chodzi mi o dania konkretne i ciasto.

W rodzinnych stronach takie nasiadówki, przyjacielskie i rodzinne zaczynały się od kawy i ciasta. Po pierwsze coś lekkiego. Po drugie lepiej jeść ciasto przed alkoholem (dotyczy to panów). Po trzecie po obfitych konkretach miejsca na deser brak.
    i ja jestem za taką kolejnością.
    Tutaj gdzie mieszkam kawa oznacza koniec imprezy. Mówi się ciasto, kawa i płaszcz. I to nie tylko jako powiedzenie. jak chcesz się pozbyć gości podaj kawę, na kolacji nie zostaną. początkowo trudno było mi się do tego przyzwyczaić, teraz po prostu informuję, że nie jestem kurpianką i u mnie jest inaczej i już.

• Autor: mloda21 Data: 2006-08-17 17:59:43

u mnie najpierw coś konkretnego do jedzenia, jakiś obiad czy coś w tym stylu. a dopiero potem ciasto, kawa, troszke później alkohol.....

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-17 18:45:58

wszystko zalezy od kiedy do kiedy sa goscie Ale jesli przewidziany jest obiad lub ciepla kolacja to ja robie tak:

1. Najpierw jakas przekaseczka (by sie gosciom nie nudzilo) ale drobna taka na zab jak sledzik (jak panowie pija wodeczke) lekka salatla (jak krabowa czy cos) czy tylko kieliszeczek szampana lub lekkiego nieslodkiego bialego lub czerwonego wina
    2. Potem zupa lub salata (lub cos takiego)
    3. nastepnie danie cieple
    4. a dopiero potem deser lub ciasto z kawa
    Naturalnie jesli goscie sa z tych z ktorymi spedzamy prawie caly dzien od pory poobiedniej do wieczora podaje najpierw kawe i ciasto a wieczorkieem kolacje zimna bad ciepla badz mieszana jedno, dwa danie cieple i przekaski rozne. Pozdrawiam serdecznie

• Autor: ekkore Data: 2006-08-17 19:00:02

Uścislę. goście zaproszni są powiedzmy po obiedzie gdzieś koło 17.

• Autor: nutella Data: 2006-08-17 21:00:23

U mnie w domu też zawsze ciasto i kawa na deser- na końcu.
    Najpierw (o ile są) są jakieś przystaweczki, koreczki, kanapeczki, przękąski, sałatki. Potem coś konkretniejszego a potem ciasto i kawa albo herbata:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-18 08:30:28

O tej porze tez bym najpierw podala kawe i ciasto bo zakladam, ze kolacje podam wtedy miedzy 19 a 20. Po kolacji albo deser z kawa badz espresso z kieliszkiem wina deserowego albo sery... Chyba, ze sie inaczej umowilam albo rodzaj przyjecia jest inny (na przyklad grill czy zimny bufet - z ktorego kazdy i tak korzysta jak sam chce) Pozdrawiam serdecznie

• Autor: till Data: 2006-08-17 21:31:57

Od tej chwili juz nigdy nie dostaniesz u mnie kawy ;)))))) , zapomnij !

• Autor: ekkore Data: 2006-08-18 09:06:22

ale ja nie jestem kurpsiana i po kawie nie zawsze się zmywam - choć ostatnio tak (ale po pierwszej nie). Ale trzeba było ratować biedne zwierzątko w samochodzie

• Autor: till Data: 2006-08-18 09:16:07

Zwierzątko z tego co pamiętam też zostało napojone ... Może dlatego chciało natychmiast odjeżdzać ? Może czeskie zwierzęta tak mają - dostają pić i odruchowo zbierają się do wyjazdu ? ;)))))))

• Autor: ekkore Data: 2006-08-18 09:24:10

zwierzę wróciło z wakacji, po powrocie do domu wprowadziło się znowu do domku (już nie mieszka pod kołowrotkiem).

Przejdź do pełnej wersji serwisu