Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Mam pytanie o IG mięs, wędlin i ryb

  • Autor: nutella Data: 2006-08-17 22:12:01

    Z tego co wiem, to w diecie Montignaca można jeść wsztstkie ryby- czy to prawda? Czy wiecie może, jakie ryby mają wysoki a jakie niski indeks glikemiczny?
    I mam też to samo pytanie dodtyczące wędlin i mięsa- czy trzeba wybierać po prostu chude mięso i wędliny (tzn. np. polędwicę czy szynkę a unikać kiełbas) czy ważne jest z jakiego jest mięsa- np. unikac wieprzowiny a jeść tylko drób?

  • Autor: Elek Data: 2006-08-17 22:22:50

    Na tej stronce w prawym górnym rogu masz tabelkę i tam poklikaj :

    http://www.montignac.com.pl/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=62

    Ryby
    Nazwa Produktu
    B
    T
    W
    Blonnik
    IG
    Dorsz wędzony
    22.0
    0.5
    0.0
    -
    -
    Dorsz swiezy filety bez skóry
    16.5
    0.3
    0.0
    -
    -
    Flądra wedzona
    11.2
    0.9
    0.0
    -
    -
    Flądra swieza
    6.7
    0.2
    0.0
    -
    -
    Halibut swiezy
    13.6
    3.8
    0.0
    -
    -
    Karp swiezy
    7.7
    2.0
    0.0
    -
    -
    Krewetki
    20.3
    1.7
    0.9
    -
    -
    Leszcz
    9.7
    2.5
    0.0
    -
    -
    Makrela filety w oleju
    16.3
    29.3
    0.1
    -
    -
    Makrela wędzona
    14.2
    10.7
    0.0
    -
    -
    Makrela świeza
    11.7
    7.2
    0.0
    -
    -
    Mintaj filety
    15.2
    0.1
    0.0
    -
    -
    Morszczuk świezy
    17.2
    2.2
    0.0
    -
    -
    Okoń
    11.3
    0.5
    0.0
    -
    -
    Pikling wędzony
    21.8
    14.3
    0.0
    -
    -
    Sandacz świezy
    10.4
    0.2
    0.0
    -
    -
    Sardynki w oleju
    20.6
    24.4
    0.0
    -
    -
    Sola
    17.5
    1.4
    0.0
    -
    -
    Szczupak świezy
    11.0
    0.3
    0.0
    -
    -
    Tuńczyk w sosie wlasnym
    22.0
    2.0
    0.0
    -
    -
    Tuńczyk w oleju
    27.1
    9.0
    0.0
    -
    -
    Węgorz wędzony
    13.7
    19.3
    0.0
    -
    -
    Łosos wedzony
    20.5
    9.5
    1.5
    -
    -
    Łosoś świezy
    12.7
    8.7
    0.0
    -
    -
    Sledź marynowany
    21.2
    18.5
    0.0
    -
    -
    Sledź solony
    19.8
    15.4
    0.0
    -
    -
    Sledź świezy
    8.8
    5.8
    0.0
    -
    -

  • Autor: nutella Data: 2006-08-17 22:38:32

    Ale brak informacji o IG...

  • Autor: Elek Data: 2006-08-17 22:49:06

    Węglowodany o wysokim IG                          Węglowodany o niskim IG
    Maltodekstryna110Chleb pełnoziarnisty50
    Maltoza (piwo)110Chleb z otrąb50
    Glukoza100Ryż pełnoziarnisty (brązowy)50
    Ziemniaki pieczone95Groszek zielony w puszce50
    Frytki95Słodkie pataty50
    Chleb wysoko oczyszczony         (hamburger)95Kiwi50
    Mączka ryżowa95Gryka50
    Skrobie modyfikowane95Makaron pełnowartościowy50
    Puree z ziemniaków90Winogrona45
    Chipsy90Spaghetti (al dente)45
    Miód85Świeży groszek zielony40
    Marchew gotowana85Zboża pełnoziarniste bez cukru40
    Płatki kukurydziane85Płatki zbożowe40
    Popcorn85Fasolka różowa40
    Ryż krótko gotowany85Świeże soki owocowe (bez cukru)40
    Ciasto ryżowe85Pumpernikiel (bez cukru i słodu)40
    Ryż dmuchany85Chleb żytni pełnoziarnisty40
    Bób gotowany80Chleb 100% pełnowartościowy40
    Krakersy80Galaretka z alg40
    Dynia75Makaron z mąki pp (al dente)40
    Arbuz75Figi suszone35
    Cukier (sacharoza)70Morele suszone, śliwki suszone35
    Chleb biały (bagietka)70Kukurydza indiańska35
    Zboża oczyszczone słodzone70Dziki ryż35
    Batoniki czekoladowe70Kwinoa35
    Ziemniaki bez skórki, gotowane70Marchew surowa35
    Coca - cola i inne słodzone napoje70Produkty z mleka30
    Herbatniki70Sucha fasola30
    Rzepa70Soczewica brązowa, żółta30
    Ryż biały70Groch arabski30
    Proso70Świeże owoce30
    Kluski, pierożki70Zielona fasolka30
    Rodzynki65Makaron sojowy30
    Chleb razowy65Marmolada bez cukru22
    Buraki65Soczewica zielona22
    Konfitury słodzone cukrem65Suszony groch22
    Kaszka manna60Czekolada >70% kakao22
    Ryż długi60Fruktoza20
    Banan60Orzechy~20
    Melon60Soja15
    Spaghetti białe (długo gotowane)55Orzeszki ziemne15
    Herbatniki piaskowe55Świeże morele15
    --Warzywa zielone, pomidory<15
    --Czereśnie, wiśnie, śliwki22
    --Pomarańcze, jabłka, gruszki35

    Powyższe dane pochodzą z książki M.Montignac "Jeść aby schudnąć", więcej danych na temat indeksu glikemicznego znajduje się w Tabelach BTW.

  • Autor: Elek Data: 2006-08-17 22:51:53

    Nutelko -  ja nie bardzo się w tym wszystkim znajduję . Próbuję dopiero .
    Może znajdzie się ktoś bardziej doświadczony i Ciebie dokładnie poinformuje .
    Pozdrawiam - Elek

  • Autor: mada-chicago Data: 2006-08-18 01:30:01

    indeks glikemiczny odnosi sie do weglowodanow
    czyli mies i wedlin wogole nie dotyczy
    pozdrawiam

  • Autor: Maddalena Data: 2006-08-17 23:44:40

    hej nutella, ja zaczalam diete Montignaca kilka tygodni temu i ekspertem nie jestem, ale powiem to, co juz wiem. Otoz w przypadku miesa i ryb nie zwazamy na IG, tylko na to z czym laczymy. Tzn. mieso i rybe mozesz przyrzadzac na wszystkie sposoby swiata, tzn. piec, smazyc, grilowac, gotowac, dusic; smazyc na oliwie z oliwek, dodawac smietane pow 18%. Wtedy przygotujesz posilek tluszczowy, do ktorego powinnas zjesc duzo warzyw. W zadnym wypadku nie podawac z ziemniakami, ryzem, makaronem, bo nie wolno laczyc tluszczow z weglowodanami. Ja juz nawet sie przyzwyczailam, wiesz.kiedys nie wyobrazalam sobie obiadu bez ziemniakow, czy ryzu a teraz to mi lata:)
    Co do rodzaju miesa, to dokladnie nie wiem, ale ja przewaznie wybieram piersi z indyka, ale to tylko dlatego, ze jest wskazana dla mojej grupa krwi (to jeszcze inna dieta:). Staram sie jesc duzo ryb. Co do wedlin, to tylko najczystsza szynka lub poledwica sopocka, zadnych innych wynalazkow, wedlin, kielbas, gdyz nie wiadomo jaki sklad maja te produkty, a jak wiesz w montim bardzo uwazac trzeba na sklad. Tylko nie wiem do czego ta wedlinke chcesz jesc, gdy na sniadanie mozesz jesc platki lub chlebek z warzywkami lub konfura (?).
    aha, jeszcze jedno, w przypadku tunczyka mamy dwa warianty: w oleju dodajesz do posilkow tluszczowach, a w sosie wlasnym do weglowodanowych (np.makaronu, lub jakiejs beztluszczowej salatki na kolacyjke).
    Mam nadzieje, ze troszke pomoglam:)

  • Autor: emiloos Data: 2006-08-18 08:21:42

    Tak, to prawda, można jeść wszystkie ryby. Zaliczamy je do posiłków tłuszczowych. Jest jeden wyjątek, który możesz połączyć z węglowodanami i tłuszczami jak koleżanka juz napisała - to tuńczyk w sosie własnym - bo prawie nie zawiera tłuszczu. Nie wolno Ci ryb panierować ani obtaczać w mące. Rybki świetnie się sprawdzają na kolację, np. makrelka wędzona, lub tuńczyk wędzony, do tego troche surowizny, jakaś sałatka z sosem na oliwie z oliwek i juz pyszna kolacja gotowa.

    Mięso nie ma indeksów glikemicznych bo IG się odnosi tylko do produktów węglowodanowych, które maja powyżej 4 g węglowodanów w składzie. Nie jemy kiełbas ani wędlin, które mają w składzie syfy typu: skrobia jakaśtam, glukoza, cukry, maltodekstryny, wypełniacze, stabilizatory itp ponieważ hamują chudnięcie i w większości to tylko węglowodanowe uzupełniacze. Np szyneczka śniadaniowa z kurczaka (taka biała mielonka, niby taka chudziutka) głównie składa się z białka sojowego, skorobi i kaszy manny - czyli zabroniona. To na pewno nie jest 100% mięso jak w dobrej jakościowo Krakowskiej, którą możesz sobie od czasu do czasu zjeść na obiadek (oczywiście w rozsądnych ilościach ). Po prostu czytaj skład na opakowaniach a jak masz możliwość wybieraj szynki bez konserwantów i dodatków takie nie mielone, w jednym kawałku (np pierś z indyka, polędwica wędzona, szynka wiejska) Jeśli nie możesz wytrzymać bez kiełbasy wybieraj te najlepszej jakości kabanosy np z Krakusa lub poszukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Są drogie ale w składzie mają samo mięso a i tak nie będziesz tego jadła cały kg tylko np 2 sztuki do sałatki tłuszczowej na obiadek razna jakiś czas.

    Jeśli chodzi o wybieranie chudych mięs to na obiad ogólnie samowolka, możesz zjeść nawet karkówkę z grilla od czasu do czasu ale na kolację muszą być wybierane raczej chudziutkie mięsa, najlepiej nie smażone. Np: gotowany, duszony, pieczony drób, gotowana, duszona z warzywami, wędzona lub pieczona ryba. Można też jeść chude mięsko wieprzowe lub wołowe z grilla w niewielkich ilościach. Np szaszłyki. Gotowana wołowinka i wieprzowinka też jest dopuszczona.

    Wszystko ofc w towarzystwie jak największej ilości warzyw - najlepiej surowych.

  • Autor: nutella Data: 2006-08-20 20:16:08

    Bardzo, bardzo Wam dziękuję za pomoc, wiedziałam, że mogę na Was liczyć:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu