Witam. Mialem kiedys przepis na ciasto winogronowe, w ktorym byla starta skorka pomaranczowa i cytrynowa. Czy ktos z forumowiczow ma moze ten przepis w swoich zbiorach, bo ja swoj zgubilem :(:(:(
SKŁADNIKI: - 5 jaj, - mąki tyle, co ważą jaja, - cukru tyle, co ważą jaja, - masła tyle, co ważą jaja, - 1 torebka cukru waniliowego, - skórka starta z połowy cytryny, - 1/2 ampułki zapachu waniliowego, - śliwki lub winogrona, - można dodać również trochę skórki pomarańczowej.
Masło ucieramy do białości z cukrem. Powoli dodajemy żółtka, a potem mąkę. Dodajemy skórkę startą z cytryny i ew. pomarańczową. Następnie zapach i cukier. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta. Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę jeszcze nacinamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blaszki i na wierzchu układamy śliwki skórkami do ciasta. Na koniec posypujemy śliwki szczyptą cukru każdą i pieczemy 45-50 minut w 200 C.
Waga jajka to ok.50g. pozdrawiam,może się przyda.Przepis znalazłam w necie;)))
Witam.
Mialem kiedys przepis na ciasto winogronowe, w ktorym byla starta skorka pomaranczowa i cytrynowa. Czy ktos z forumowiczow ma moze ten przepis w swoich zbiorach, bo ja swoj zgubilem :(:(:(
czy to było coś a'la biszkopt z winogronami na wierzchu???bo coś podobnego znalazłam;)))
Tak tak, cos w tym stylu :)
SKŁADNIKI:
- 5 jaj,
- mąki tyle, co ważą jaja,
- cukru tyle, co ważą jaja,
- masła tyle, co ważą jaja,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 1/2 ampułki zapachu waniliowego,
- śliwki lub winogrona,
- można dodać również trochę skórki pomarańczowej.
Masło ucieramy do białości z cukrem. Powoli dodajemy żółtka, a potem mąkę. Dodajemy skórkę startą z cytryny i ew. pomarańczową. Następnie zapach i cukier. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta. Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę jeszcze nacinamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blaszki i na wierzchu układamy śliwki skórkami do ciasta. Na koniec posypujemy śliwki szczyptą cukru każdą i pieczemy 45-50 minut w 200 C.
Waga jajka to ok.50g.
pozdrawiam,może się przyda.Przepis znalazłam w necie;)))
Hmm... to nie to... ale moze tez bedzie dobre... bo w sumie to dosc podobne