Forum

Kuchenne porady

Biszkopt - pytanie techniczne

  • Autor: piola Data: 2006-08-19 20:59:48

    Zamierzam uczynić rafaello według przepisu ireny sikory i chciałabym upiec biszkopt w balszce prostokątnej. Powiedzcie tylko jak mam go potem z tej blachy wyjąć żeby przekroić? Zawsze piekłam biszkopt w tortownicy, boków nie smarowałąm, tylko jej dno. Nie wiem, czy piec  na papierze, czy może bez, ale czy wtedy on mi bez problemu wylezie z tej blachy?

  • Autor: olusia1 Data: 2006-08-19 21:07:24

    witam ja poprostu smaruje blaszke margaryna bokki tez i biszkopt mi bez problemu wychodzi , jeśli się boisz to upiecz na piepierze , wtedy to już wyjdzie bez problemu pozdrawiam

  • Autor: alisia Data: 2006-08-19 23:06:12

    Ja przeważnie piekę biszkopty w prostokątnej formie, gdyż upieczony w tortownicy wydaje mi się za mały do ciast Chyba, że wyjątkowo ciasto wymaga upieczenia w tortownicy, np. tort. Kiedyś dokładnie smarowałam blaszkę margaryną, następnie wysypywałam ją bułką tartą, zdarzało się że ciasto miejscami przywarło, jeśli nie posmarowałam dokładnie. Od czasu, gdy na rynku pojawił się papier do wypieków, nie wyobrażam sobie pieczenia bez niego. Ciasto bez problemu wyciągniesz z blaszki uprzednio dokładnie okrajując brzegi. Powodzenia

  • Autor: Besia28 Data: 2006-08-20 09:30:22

    Witam ja zawsze biszkopt który muszę wyjąć z blaszki piekę na folii aluminiowej bez żadnego smarowania i problemy POZDRAWIAM

  • Autor: piola Data: 2006-08-22 08:24:42

    Dziękuję, upiekłam na papierze, wyszedł super.

  • Autor: Iglosik Data: 2006-09-03 06:43:27

    Wystarczy naprawdę dobrze posmarować blachę masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą, dobrze upieczony biszkopt sam wyleci z blaszki jak przestygnie!.
    Upiec dobry biszkopt to sztuka nie lada, ja dostałem przepis od mistrzyni w pieczeniu a i tak piekłem go ze 20 razy aż doszedłem do perfekcji ale teraz to mi rośnie piękny, równy i nigdy nie opada, marzenie!!. Pozdrawiam!

  • Autor: nina Data: 2006-09-04 08:54:40

    Iglosik, jeżeli możesz to podaj nam ten przepis.

  • Autor: mlena Data: 2006-09-04 21:17:59

    Najczęściej piekę biszkopt w prostokątnej blaszce. Smaruję margaryną i posypuje mąką. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby nie wyszedł z blaszki. Pozdrawiam Mlena

Przejdź do pełnej wersji serwisu