Forum

Kuchenne porady

Dorota zza plota

• Autor: Maniaa Data: 2006-08-20 11:23:58

Przeczytalam twöj przepis na rosöl i jest tam przyprawa ktörą nazywasz lubczyk, nie znam tego i prosze cie bardzo o odpowiedz z göry bardzo dziekuje.

• Autor: woila Data: 2006-08-20 11:56:13

Wprawdzie nie jestem Dorota ale może mogłabym Ci pomóc.. zajrzyj na tę stronkę, tu jest opisana ta przyprawa: http://www.akupresura.akcjasos.pl/lubczyk.html i jeszcze bardziej naukowo tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lubczyk_ogrodowy . Pozdrawiam!

• Autor: Maniaa Data: 2006-08-20 17:23:57

Dziekuje wam za pomoc. Teraz wiem o co chodzi. Pozdrowienia

• Autor: Urszula15 Data: 2006-08-20 17:20:51

Tę przyprawe niektórzy na Ślasku nazywaja maggikraut, bo zapachem i smakiem przypomina własnie maggi. świetna do rosołu, ale i do innych zup.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-21 07:46:32

hej maniaa pozdrawiam serdecznie i bardzo sie ciesze , ze Cie moj przepis zainteresowal. Tak jak moje mile poprzedniczki potwierdzam ze lubczyk to tzw. regionalnie Maggikraut. Tak nazywa sie lubczyk rownierz w niektorych regionach Niemiec. Poprawna nazwa po niemiecku to Liebstöckel. Mieszkasz chyba w Niemczech wiec moze Ci sie przyda. UWAGA: Roslina ta byla od pradawna uwazana za afrodyzjak wiec na romantyczna kolacje z Lubym sa przepisy z lubczykiem jak znalazl. Mozna doprawiac nie tylko zupy ale i sosy...Uzywac z umiarem bo jest bardzo aromatyczny. Ach i jeszcze jedno: Przyprawa Maggi nie ma - oprocz podobienstwa smaku - absolutnie NIC wspolnego z lubczykiem. Pozdrawiam serdecznie

• Autor: Urszula15 Data: 2006-08-21 08:09:17

Dorota , zgadzam sie w pełni,,że poza podobieństwem smaku lubczyk nie ma nic wspólnego z przyprawą maggi. Odpowiadając Mani użyłam porównania, by łatwiej wyobraziła sobie smak zioła.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-21 09:13:00

Kochana Urszulko wiem, Twoja odpowiedz dobrze zrozumialam. Napisalam nie ze wzgledu na Twa wypowiedz tylko dlatego ze bardzo wiele ludzi sadzi ze maggi wykonana jest z lubczyku (byla juz kiedys dyskusja na forum!). Bardzo dziekuje za to, ze sie tak kompetentnie "wtracilas" pomagajac kiedy ja nie moglam. Pozdrawiam bardzo serdecznie

• Autor: Urszula15 Data: 2006-08-21 16:01:51

Pozdrawiam.Moze jestem nieco przeczulona, a poza tym pytanie było do Ciebie. Jednak lubie używać ziół , znam sie na tym chyba nieźle.Nawet z Maniusiem storzyliśmy artykuł na temat stosowania ziół w różnych potrawach. Pozdrawiam serdecznie raz jeszcze Urszula

• Autor: woila Data: 2006-08-21 13:05:10

Pozwolę sobie Dorotko wtrącić jeszcze słówko, otóż jak zajrzysz do tych dwóch linków wyżej, to się okazuje, że lubczyk ma coś wspólnego z magi, a mianowicie wchodzi niejako w jej skład. Nie jestem specjalistką w dziedzinie ziół i przypraw ale skoro widzę dwa różne zdania na ten temat, to aż chce się zapytać gdzie leży prawda? Może ktoś to rozstrzygnąć? To na wypadek gdybym założyła się z kimś . Pozdrawiam!

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-08-21 14:03:38

Mam przed sobą butelkę,Maggi tej "oryginalnej od 1886 r".Skład:woda,sól,glutaminian sodu i E635,ocet,glukoza,ekstrat drożdżowy i ...aromat.Tak,że z lubczyku ma tylko ,albo aż! aromat.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-21 16:42:30

hi kochani nawete ten tzw. aromat nie jest z lubczyku lecz sztuczny. Jest bardzo podobny smakowo co oczywiscie wprowadza w blad. No i ta nazwa regionaln jako  maggikraut. Mozna tylko tak wytlumaczyc ze przyprawa maggi zostala wymyslona przez pana Juliusa Maggi ktory byl Szwaicarem. Odziedziczyl po Rodzicach mlyn i chcac pomoc robotnikom pracujacym i zyjacym w wielkiej nedzy w miescie wymyslil taki "extrakt z soii". Mial on w tani sposob wzbogacic kuchnie biedakow w bialko.

Dlaczego nie nazywa sie potocznie przyprawy maggi lubczyk tylko akurat lubczyk przyprawa maggi? Szczerze mowiac tez nie wiem dokladnie. Przecierz lubczyk jest starszy i na wsiach nawet miedzy biedniejszymi chyba choc troche znany... Byc moze lubczyk byl przez jakis czas troche zapomniany a biedota miejska nie znala go gdyz nie miala mozliwosci hodowli w ogrodku. Znala natomiast (od drogiej polowa 19 wieku) maggi jako przyprawe. Wiec porownala smak pozniej poznanego lubczyku ze smakiem dobrze sobie znanej maggi ktora przeciez (jako firma) rozwinela przemyslowa tania produkcje spozywczych produktow zasteoczych. Wslawila sie rownierz tym, ze jako jedna z pierwszych swiadczyla swoim pracownikom uslugi socjalne: Kantyne, Rete Wdowia i Sieroca, Kase Chorych, Emeryture...

• Autor: woila Data: 2006-08-21 20:50:18

No i wszystko jasne! Dziękuję Kucharko i  Dorotko!

Przejdź do pełnej wersji serwisu